Mai multe organizații civice protestează, vineri, față de organizarea unui eveniment în Piața George Enescu unde au murit români în decembrie 1989. ONG-urile atrag atenția că evenimentul, organizat de Institutul condus de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, reprezintă o jignire adusă memoriei eroilor Revoluției din 1989 și urmașilor acestora și solicită anularea acestuia.

Protest, la 29 de la RevolutieFoto: Facebook / Coruptia ucide

"Organizarea unui concert și nu a altui tip de eveniment comemorativ exact în ziua de 22 decembrie, într-un moment și un loc cu încărcătură solemnă deosebită nu poate fi decât un act de sfidare. Un eveniment cu muzică ușoară și populară nu poate fi, în niciun caz și sub nicio formă, acceptabil ca semn de respect pentru cei peste 1.100 de martiri ai Revoluției, pentru răniții din decembrie 1989 și pentru familiile acestora. Dimpotrivă, astfel de evenimente constituie o desacralizare a memoriei victimelor și ducerea în derizoriu a comemorării celor jertfiți pentru libertate", susțin reprezentanții organizaților civice: Freedom House, Forum Apulum, REZISTENȚA, Geeks For Democracy, Inițiativa România și Corupția Ucide.

Aceștia atrag atenția că "organizatorii acestui eveniment au jucat roluri-cheie în desfășurarea tragediilor din decembrie 1989 și atât Ion Iliescu, cât și Gelu Voican-Voiculescu sunt inculpați pentru crime împotriva umanității ca urmare a acestui fapt".

"Este imoral și inadmisibil, o dovadă de cinism enorm ca acești doi inculpați să organizeze orice manifestare publică privind victimele din 1989, când probele ce-i incriminează în dosarul Revoluției reflectă rolul lor direct și / sau indirect în moartea sau rănirea românilor în acele zile. Mai mult, folosirea a peste 100.000 de euro din banii publici pentru acest eveniment constituie o sfidare în plus la adresa românilor, la 30 de ani de la căderea comunismului", susțin reprezentanții organizațiilor civice.

Organizarea evenimentului contestat se suprapune cu o comemorare, alături de familiile celor uciși la Revoluție. "Un concert de muzică ușoară și populară în imediata vecinătate a acestei comemorări va afecta solemnitatea evenimentului, care a fost anunțat și aprobat conform legislației în vigoare atât de către Primăria Municipiului București, cât și de Ministerul Afacerilor Interne", susțin aceștia.

Totodată, ONG-urile "solicită Institutului Revoluției Române să anuleze această farsă și să-și ceară public scuze pentru inițiativa de organizare a unei chermeze unde au murit românii în 1989 iar artiștii participanți să-și anuleze participarea la eveniment". "Cerem tuturor instituțiilor statului să nu gireze prin parteneriat sau / și participare acest spectacol grotesc, ce întinează memoria celor uciși în decembrie 1989.

(...) Cerem Senatului României, în subordinea căruia se află Institutul Revoluției Române să-i demită cu efect imediat pe inculpații Ion Iliescu și Gelu Voican-Voiculescu de la conducerea acestuia și să prezinte public un angajament de reformare reală a instituției, în așa fel încât să reflecte scopul și misiunea acesteia, în acord cu respectul datorat momentului decembrie 1989 și importanța acestuia în parcursul democratic al României", solicită reprezentanții ONG-urilor.

Vineri, 20 decembrie 2019, a fost anunțată organizarea în București, pe 22 decembrie de către Institutul Revoluției Române, aflat în subordinea Senatului României și condus de Ion Iliescu, președinte și Gelu Voican-Voiculescu, director general a unui eveniment denumit “30 de ani de Libertate”.

Este vorba despre un concert desfășurat de la ora 16:00 în Piața George Enescu, într-un spațiu alăturat Pieței Revoluției. Vor concerta Holograf, Vunk, Andra, Corina Chiriac, Irina Loghin, Gabriel Dorobanțu, Mioara Velicu, Horia Moculescu etc.