Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) Claudiţa Selavărdeanu a fost pusă sub urmărire penală de către procurorii DNA într-un dosar în care este acuzată că ar fi permis reprezentantului unei firme de consultanță specializată în soluționarea dosarelor de retrocedare accesul la datele de identitate referitoare la 36 de persoane îndreptățite la despăgubiri, precum și informații privind valorile despăgubirilor din 26 dosare ale ANRP.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Potrivit DNA, procurorii au dispus urmărirea penală în cazul a două persoane, în legătură cu accesul la informații nedestinate publicității menite să permită obținerea de foloase necuvenite în dosare de despăgubire de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, fapte care ar fi fost săvârșite în perioada iunie-decembrie 2019.

Astfel, este urmărită penal pentru infracțiunea de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (36 acte materiale) Claudița Selavărdeanu. A fost pusă sub urmărire penală și o persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale de consultanță din Pitești specializată în soluționarea dosarelor de retrocedare. Aceasta este acuzată de folosire de informații nedestinate publicității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (36 acte materiale).

Acuzațiile aduse de procurori:

  • În perioada iunie-decembrie 2019, Claudița Selavărdeanu ar fi pus la dispoziția administratorului firmei de consultanță din Pitești datele de identitate referitoare la 36 de persoane îndreptățite la despăgubiri, precum și informații privind valorile despăgubirilor din 26 dosare ale ANRP, informații despre care ar fi luat la cunoștință în exercitarea atribuțiilor de serviciu în calitate de vicepreședinte ANRP și membru al Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor (C.N.C.I.).
  • Dosarele respective ar fi fost aprobate în ședințele C.N.C.I. din perioada iunie-decembrie 2019, iar informațiile ar fi fost folosite de către administratorul firmei pentru a le trimite persoanelor îndreptățite oferte de cesionare a drepturilor de despăgubire la prețuri mult mai mici decât valorile despăgubirilor aprobate, profitând de faptul că persoanele îndreptățite încă nu cunoșteau că dosarele lor fuseseră aprobate de către C.N.C.I. .

Potrivit CV-ului său postat pe site-ul ANRP, Claudiţa Selavărdeanu este vicepreședinte al instituției din aprilie 2014. Ea coordonează activitatea de soluţionare a dosarelor de despăgubiri constituite în temeiul legilor 9/1998 și 290/2003 şi legilor fondului funciar. Anterior, ea a lucrat la Prefectura Ilfov, unde a fost șef serviciu (octombrie 2010 - mai 2012) și director cancelarie (ianuarie 2010 - octombrie 2010). Ea a lucrat și la Prefectura București, unde timp de 5 ani (2005-2010) a fost director executiv la Direcţia Verificării Legalităţii Actelor şi Contencios Administrativ.