Cum au răspuns mai mulți tineri între 18 și 22 de ani la 6 întrebări esențiale despre comunism

de Sabina Bujoreanu     HotNews.ro
Vineri, 20 decembrie 2019, 12:31 Actualitate | Esenţial


Livia
Foto: Facebook
​​Am întrebat mai mulți tineri, între 18 și 22 de ani, ce știu despre comunism, Nicolae Ceaușescu, Revoluția Română sau cum se distrau oamenii în perioada respectivă. Interviurile au fost făcute față în față sau pe telefon, iar tinerii intervievați nu au știu întrebările dinainte. Iată ce au răspuns.

Există, cumva, percepția în România că tinerii născuți după 1990 sunt foarte detașați de ceea ce s-a întâmplat în comunism. Că nu-i interesează perioada respectivă sau că au primit informații distorsionate de la părinți sau profesori. Că nici măcar nu știu cine a fost Nicolae Ceaușescu. Ce-i drept, nici școala nu prea-i ajută în acest sens, în condițiile în care informațiile din manualele de istorie despre Ceaușescu sunt sumare.

Am fost curioasă să văd dacă lucrurile stau chiar așa. Am făcut mai multe interviuri cu tineri între 18 și 22 de ani, atât din cercul meu de cunoștințe, cât și din afara acestuia și le-au pus tuturor aceleași întrebări legate de comunism.

Bogdan, 22 de ani, din Pitești, student la Facultatea de sociologie a Universității din București
Care este primul lucru care-ți vine în minte atunci când auzi cuvântul „comunism”?

Primu lucru la care mă gândesc sunt părinții mei, pentru că experiențele lor sunt foarte diferite. Tatăl meu, fiind băiat, a fost nevoit să se concentreze mai mult pe cariera lui de subinginer, iar mama mea a trebuit să renunțe la facultate pentru a avea grijă de bunicii ei. Tata era departe de familie, în timp ce mama era mult mai aproape de a ei, ceea ce a constrâns-o mult mai mult.

Pe vremea aceea, facultatea îți asigura locul de muncă după absolvire.

Care crezi că era cea mai mare problema a românilor în perioada comunistă?

Cea mai mare problemă a lor cred că era poliția. Apoi erau restricțiile și modul în care totul era extrem de strict cu tine ca ființă umană. Nu aveai curent după o anumită oră, nu aveai voie să ieși pe stradă după ce se dădea stingerea și dacă ieșeai trebuia să ai motive. Deci lipsa libertății și a informațiilor din afară pe care le avem astăzi cred că i-a afectat foarte mult. Pe de altă parte, relațiile dintre oameni erau mult mai apropiate decât sunt acum, tocmai din cauza lipsurilor.

De ce crezi că România a trăit sub comunism mai mult de 40 de ani?

În primul rând a fost și situația internațională, noi întorcând armele în al doilea război mondial, iar Churchill și Stalin împărțind Europa în sfere de influență. În toată perioada lui Dej cred că s-a încercat să fie dați rușii afară din țară. Noi am rămas printre ultimele țări comuniste, și simțeam nevoia de schimbare, dar știu că au fost foarte multe conflicte și în interiorul statului, știu că partidul comunist începuse să se spargă. Cred că oamenii au ajuns pur și simplu la limitele puterilor și au zis că ceva trebuie făcut.

Cine a fost Nicolae Ceaușescu și ce știi despre el?

Știu că în perioada postbelică rolul lui în partid a fost să bată oameni. A fost în închisoare cu Dej, iar acesta l-a luat sub aripa lui. Și de-aia a și fost pus la putere după ce a ieșit din închisoare, așa cum era el, prost dar cu vână. După ce a venit Ceaușescu lucrurile s-au schimbat pentru că el a încercat să denunțe comunismul stalinist, să se apropie de China. El a încercat în toată prostia lui de om cu patru clase să fie un vizionar. Foarte absurd ceea ce spun, dar el nu a încercat să urmeze modelul rusesc, ci să fie mai deschis către Occident.

Cum crezi că se distrau tinerii de vârsta ta în perioada comunistă?

Am foarte multe poveșți din partea tatălui meu. Cred că, din punct de vedere social, băieții aveau mult mai multă libertate decât fetele. Băieții aveau voie să se ducă la facultate, să se concentreze pe inginerie, în timp ce fetele trebuiau să aibă grijă de familie, să devină croitorese și să fie utile în casă, și deci cred că tații noștri au avut mai multă libertate când a venit vorba de distracție decât mamele noastre.

Ce știi despre Revoluția din 1989?

Știu că a pornit la Timișoara, prin foarte mulți preoți, la început, și prin tinerii studenți. S-au tras focuri de armă, a intervenit armata împotriva lui Ceaușescu, l-au pus la zid și au tras sute de gloanțe în ei. Revoluția a fost ceva pe repede înainte, un haos total. Probabil au existat și influențe externe, dar cred că revoluția a pornit în primul rând de la oameni.

Am păreri contradictorii în legătură cu omorârea lui Ceaușescu, pentru că deși nu îl prea puteai lasă în viață, nici nu a avut vreun cuvânt de spus la propriul proces. Cred că procesul lui a fost unul foarte nedrept, dar atunci totul s-a întâmplat pe repede înainte.

În timpul revoluției, în oamenii de la țară s-a văzut un dezinteres. Cei care au ieșit în stradă au fost tinerii, oamenii de la oraș care credeau în schimbare. Oamenii de la sat nu aveau încredere că se mai poate schimbă ceva, nu aveau speranțe.

Iulia, 22 ani, asistent manager, Brașov
Care este primul lucru care-ți vine în minte atunci când auzi cuvântul „comunism”?

Vremuri grele, stat la coadă, raționalizare.

Care crezi că era cea mai mare problema a românilor în perioada comunismului?

Faptul că nu aveau acces la informații.

De ce crezi că românii au trăit sub comunism mai mult de 40 de ani?

Pentru că liderii erau prea puternici și oamenii au simțit că se expun unui pericol prea mare dacă se revoltă. Cred că simțeau că nimic nu mai poate fi schimbat.

Ce știi despre Nicolae Ceaușescu?

Știu că a fost președintele republicii și liderul partidului comunist. Știu că a raționalizat mâncarea dorind să plătească datoriile externe. El voia să aducă la îndeplinire utopia comunismului. A făcut Transfăgărășanul, canalul Dunăre- Marea Neagră, metroul din București.

Cum crezi că se distrau tinerii de vârsta ta în perioada comunistă?

Știu că aveau seri la căminul cultural, la cârciumă. Dar nu puteau să călătorească, nu aveau o diversitate a produselor alcoolice, așa cum avem acum, și nici televizor, așa că se adunau și socializau.

Ce știi despre Revoluția din 1989?

Știu că a început la Timișoara și au ieșit oamenii în stradă să dărâme regimul comunist. Au murit foarte mulți oameni, armata trăgând cu gloanțe în revoluționari. Știu că s-a terminat cu uciderea liderului Ceaușescu.

Sabina, 18 ani, elevă la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov
Care e primul lucru care îți vine în minte atunci când auzi cuvântul „comunism”?

Cozi la alimente și la magazine, rafturi goale și oameni care stau în frig pentru a primi rația zilnică.

Care crezi că era cea mai mare problema a românilor în perioada comunismului?

Interzicerea avortului prin Decretul 66. Singurele cazuri în care avortul era permis erau violul și cazurile medicale grave. Asta a dus la foarte multe cazuri de avort ilegal și au murit foarte multe femei.

De ce crezi că România a trăit sub comunism mai mult de 40 de ani?

Cred că în primul rând multe generații au crescut cu mentalitatea asta comunistă, și au fost învățate să accepte comunismul ca pe singura variantă posibilă, ca pe o normalitate. Nu cred că au reușit să iasă din bula aceasta și să accepte că nu este o realitate în care trebuie să trăiești.

Cine a fost Nicolae Ceaușescu și ce știi despre el?

A fost un reprezentant al PCR, iar în 1965 a preluat puterea. A dat multe legi prin care a schimbat învățământul, a dat legea avortului, și a fost o perioada în care legile au fost mult mai dure. A fost încurajată muncă în general, prin propagandă, prin filme. Viața românului trebuia să fie în jurul muncii.

Cum crezi că se distrau tinerii de vârsta ta în perioada comunismului?

Am văzut un documentar în care era o scenă dintr-un film care avea rol de propangandă, iar tinerii îndrăgostiți stăteau pe o bancă în parc și vorbeau despre ce făceau ei la fabrică, cum merge economia statului. Să zicem că dragostea nu era prea încurajată, ci mai mult se dorea dublarea populației și încurajarea natalității. Practic dragostea însemna multe căsătorii, mulți copii, populație mai mare îndoctrinată în comunism.

Sigur existau activități care le creau plăcere și sigur se distrau, mergeau la discotecă, numai că nu cred că erau atât de libere activitățile lor așa cum sunt astăzi.

Ce știi despre Revoluția din 1989?

A pornit prin mișcări de revoluție în mai multe orașe cum a fost revolta muncitorilor din Brașov. Oamenii au ieșit în stradă. Tensiunea a crescut în timp, iar în 89 a fost momentul în care oamenii au vrut să pună punct.

Andreea, 19 ani, Brașov, studentă la Facultatea de Drept, Universitatea din București
Care este primul lucru care îți vine în minte atunci când auzi cuvântul „comunism”?

Durere. Și spun asta pentru că mama provenea a fost o familie de boieri care au fost foarte influenți în zona Buzăului, dar când i-a prins comunismul au trăit o dramă puternică din cauza condițiilor care le-au fost create în perioada respectivă. Stră-străbunica mea a murit închisă într-un hambar de către comuniști. Bunicul meu a fost preot în perioada comunistă și știu de la el cât de mult trebuiau să se ascundă.

Care crezi că era cea mai mare problemă a românilor în perioada comunismului?

Faptul că a fost ridicată clasa persoanelor cu un intelect scăzut, iar persoanele cu adevărat valoroase au fost uitate și s-a dorit să fie expulzate.

De ce crezi că România a trăit sub comunism mai mult de 40 de ani?

Pentru că nu cred că am avut puterea necesară să ne ridicăm și am avut nevoie de timp pentru a ajunge la acel spirit și la acea unitate. De când ne știm noi am fost oameni puternici, dar niciodată nu am știut să arătăm acest lucru.

Cine a fost Nicolae Ceaușescu și ce știi despre el?

A fost președintele Republicii Socialiste Române și tot ce știu cu adevărat despre el sunt din poveștile părinților. El a fost imaginea centrală a acelor orori. Știu că el și-a dorit foarte mult să facă să dispară toate datoriile României, motiv pentru care mâncarea se dădea cu porția. Am auzit povești de la bunici, care îmi spuneau că stăteau la cozi infernale, ore în șir, pentru a apucă să cumpere ceva. Pe de altă parte, știu că el dorea să facă un bine și-și dorea o Românie glorioasă.

Cum crezi că se distrau tinerii de vârstă ta în perioada comunistă?

Sunt sigură că și ei aveau distracțiile lor. Tot ce a însemnat cenzură se aplica în zona culturală și religioasă, dar nu cred că le impunea cineva să nu se adune și să aibă o petrecere. Până la urmă și părinții mei mi-au povestit atâtea momente de distracție pe care le-au avut. Deci sinceră să fiu cred că lucrurile stăteau tot la fel ca în cazul nostru, doar că într-adevăr nu era libertatea pe care o avem noi și nu erau atât de multe variante. Nu spuneau „mă duc într-un club”, ci mai degrabă spuneau „mă duc la un prieten să ne distrăm”.

Ce știi depre Revoluția din 1989?

Faptul că a fost o lovitură de stat pentru că s-a schimbat Constituția și a apărut o nouă Constituție. Și faptul că a fost momentul în care, în sfârșit, am găsit acea putere care trăia în noi și am reușit să spunem ce trebuia să spunem de la început. Profesorul nostru de drept constituțional ne-a spus un lucru care mi-a rămas în cap, acela că orice revoluție începe cu o lovitură de stat.

Eu în continuare prefer să fiu în tabăra care consideră că a fost o lovitură de stat și că lucrurile au pornit din interior, pentru că, dacă stăm să ne uităm la evoluția României, ne dăm seama că la conducere încă sunt mulți oameni care au ocupat poziții importante în perioada comunistă. Iar dacă stai să te gândești, îți dai seama că cei din interior au vrut să-i răstoarne pe cei mai puternici ca să ajungă la putere.

Mihnea, 19 ani, student la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Facultatea de Studii Economice și Gestiunea Afacerilor
Care este primul lucru care îți vine în minte atunci când auzi cuvântul „comunism”?

O perioadă gri din istoria României. Mă gândesc la rădăcinile oamenilor de acum cu care conviețuim și de la care s-a molipsit și generația mea puțin.

Care crezi că era cea mai mare problemă a românilor în perioada comunistă?

Cea mai mare problemă era că trebuiau să se descurce cu foarte puțin, dar asta le-a și format mentalitatea.

De ce crezi că România a trăit sub comunism mai mult de 40 de ani?

Fiindcă nu a fost nimeni mai sus de liderii noștri politici cărora să le pese de noi. Noi am rămas ultimii după ce alții au scăpat de comunism pentru că nu i-a păsat nimănui. Și cum noi nu aveam deschidere spre informații, nu am știut ce s-a întâmplat prin alte părți.

Cine a fost Nicolae Ceaușescu și ce știi despre el?

A fost ultimul lider comunist din România. Știu că la început a făcut lucruri bune pentru infrastructură. A început să ne tragă în jos de când cu cultul personalității, din punct de vedere cultural. În esență, a fost o perioadă cu bune și cu rele. Cred că Ceaușescu a făcut și lucruri bune, având în vedere faptul că noi încă ne bucurăm de unele realizări de atunci, spre exemplu căi ferate, drumuri, litoral etc.

Cum crezi că se distrau tinerii de vârsta ta în perioada comunistă?

Cred că în aceeași manieră ca și noi acum, doar că aveau mai puțin acces la muzică, la mâncare bună, la locuri unde se puteau distra. Se descurcau cu ce aveau și posibil se distrau mai bine decât noi acum. Mă gândesc că erau mai apropiați, pentru că relațiile sunt mai strânse într-o lume în care știi că orice spui este ascultat și ești într-un continuu pericol. Acum nu se mai pune accent pe legătura dintre indivizi. Pe atunci legăturile se formau din nevoia de a fi uniți.

Ce știi despre Revoluția din 1989?

Nu este un subiect pe care îl stăpânesc foarte bine, dar știu că a dus într-un mod foarte brutal la sfârșitul erei comuniste. Teoretic ne-a pus pe harta democrației. Asta doar teoretic. Următorii doi ani după Revoluție ne-au afectat destul de tare, pentru că în continuare erau la conducere foști comuniști.

Livia, 19 ani, Iași, absolventă de liceu
Care este primul lucru care îți vine în minte atunci când auzi cuvântul „comunism”?

Represiune.

Care crezi că era cea mai mare problemă a românilor în perioada comunistă?

Era un ciclu din care nu se putea ieși. Ceaușescu era un bun orator, știa cum să aibă cuvintele potrivite la el, știa să atragă atenția și să se facă plăcut, atât în partid, cât și în fața cetățenilor. Când a fost invadarea Cehoslovaciei, Ceaușescu a fost împotriva invadării. Cetățenii români au fost păcăliți de buna lui faptă. Apoi le-a fost oferită o educație îndoctrinată, deficitară. Prin cultul personalității, oamenii nu învățau să trăiască pentru ei, ci să trăiască pentru patrie.

Marea problemă a românilor a fost supunerea inconștientă. Majoritatea bătrânilor din ziua de azi, deoarece au trait în comunism, nu știu să se descurce pe cont propriu. Ei nu văd posibilitatea de a fi creativi de a lucra pentru sine, de a lucra la dezvoltarea lor personală. La ei există doar „îmi dai loc de muncă”, „îmi dai casă”. Ei sunt obișnuiți doar să primească și asta face trimitere la proverbul: „Dă-i unui om un peşte şi îl vei hrăni o zi. Arată-i cum să pescuiască şi îl vei hrăni pe tot restul vieţii lui”. Ceaușescu i-a alimentat cu pești, dar niciodată nu le-a pus la dispoziție undița și învățăturile pentru a trăi pe cont propriu.

De ce crezi că România a trăit sub comunism mai mult de 40 de ani?

Un regim totalitar durează din frică. Mă gândesc cu groază la faptul că și acum există comunism în Coreea de Nord. A fost implementată o gândire. Este un ciclu din care nu mai poți ieși. Odată ce ai fost asuprit, trăiești cu frică, pentru a nu păți ceva tu sau cei din jurul tău. Nesupunerea nu avea repercursiuni, doar asupra celui care o ispășea, ci și asupra familiei și a prietenilor.

Cine a fost Nicolae Ceaușescu și ce știi despre el?

După ce a murit Gheorghe Gheorghiu Dej a venit la conducere Ceaușescu. Mai întâi ca secretar general al Partidului Comunist în 1965 și după a fost declarat șeful statului în 1967. Știu că a fost un bun orator un foarte bun manipulator. Știa să îți capteze atenția. și era în același timp carismatic.

Știu că a captat încrederea românilor slăbind granițele României pentru câțiva români. Văzând că este mult mai permisiv, românii au prins încredere în el și au început să îl considere un adevărat tovarăș al lor. Acest lucru s-a schimbat după vizitele din Coreea și China. Unii mai spun că Ceaușescu a fost un președinte bun. Nu a fost niciodată pentru că el a lucrat împotriva cetățenilor.

Cum crezi că se distrau tinerii de vârsta noastră pe timpul comunismului?

Cred că erau foarte confuzi. Adulții încercau să îi țină în afara conflictelor. Tinerii atât de atunci cât și de acum au dorința de a se face auziți, de a face o schimbare. Dar asta nu era posibil atunci. Atunci erau reduși la tăcere și de sistem și de părinți. Nu aveau voie să asculte anumite posturi de radio. Trebuia să asculți ce voia statul, să citești ce voia statul. Nu exista conștiința dezvoltării personale așa cum există acum. Nu exista cultivarea emoțiilor. Exista doar cultul personalității și atât.

Ce știi despre Revoluția din 1989?

Pe 18 decembrie 1989 Elena Ceaușescu a fost pusă la conducere de către soțul ei. Ceaușescu era ocupat cu altceva . Pe 17 decembrie a avut locul un atac la Timișoara care a cauzat 43 de morți . Cele 43 de persoane au fost duse la ordinul Elenei Ceaușescu la București pentru a fi duși la crematoriu, după care cenușa celor 43 de oameni a fost aruncată în canal.

Știu că revoluția s-a declanșat la Timișoara din cauza unui preot care se revolta. A fost acuzat de implantarea de idei în mintea tinerilor. Ceaușescu a decis să acționeze și a trimis jandarmi să îl aresteze. În acel moment mulți tineri care îl știau pe preot au format un cerc din mâini și s-au pus în jurul casei lui să nu ajungă la dânsul. Așa s-a declanșat revoluția, după ce a murit un tânăr. Revoluția de la Timișoara s-a transferat mai apoi la București și în toate orașele mari.

Dava, 19 ani, București, student la Facultatea de Sociologie, Universitatea din București
Care este primul lucru care îți vine în minte atunci când auzi cuvântul „comunism”?

Nicolae Ceaușescu și cum a încercat el să plătească datoria externă prin tăierea curentului și a mâncării.

Care crezi că era cea mai mare problemă a românilor în perioada comunismului?

Cenzura și probabil teroarea impusă de Securitate.

De ce crezi că România a trăit sub comunism mai mult de 40 de ani?

Pentru că la început comunismul a funcționat. Adică la Gheorghiu Dej a fost relativ ok și Ceaușescu, când a venit la putere, a fost relativ ok, după care s-a strâns cureaua. După ce s-au făcut tăieri masive, lumea a început ușor să fie demoralizată și să nu mai aibă încredere în partid și în regim. Oamenii erau și spălați pe creier prin o grămadă de propagandă.

Cine a fost Nicolae Ceaușescu și ce știi despre el?

La început a fost membru de partid pe vremea lui Gheorghiu Dej, apoi ușor-ușor a urcat în rang. A devenit șef de partid, a făcut o vizită în Coreea de Nord și China. A fost inspirat de cultul personalității din Coreea de Nord și a vrut să dezvolte România într-un mod foarte artificial precum urbanizarea rapidă a Bucureștiului.

Toată producția României era dată către export. Lumea a fost nemulțumită și el a fost ucis la revoluție.

Cum crezi că se distrau tinerii de vârsta ta pe timpul comunismului?

Sunt sigur că existau niște baruri în care te puteai duce să comunici și să te distrezi. Câțiva se distrau și în alte moduri care au rămas ilegale până acum. În principiu, se distrau cam ca noi, mai mult sau mai puțin. Poate mai liniștit.

Ce știi despre Revoluția din 1989?

Știu că a început la Timișoara. După aia s-a extins în toate orașele mari precum București, Iași și Sibiu. Au avut loc schimburi de focuri între Securitate și revoluționari, inclusiv baricade precum cea de la Intercontinental. Un măcel care s-a terminat relativ rapid. Am fost ultimii care au ieșit de sub comunism și cumva trebuia să se întâmple, însă poate nu cu atâta sânge.

Cumva, uciderea lui Ceaușescu la Revoluție a fost un gest simbolic. În primul rând ne trebuia un țap ispășitor de care să scăpăm. Iliescu trebuia cumva să își impună autoritatea și ce mod mai bun decât prin uciderea fostului lider? Procesul lui nu a fost unul just, dar a fost un rău necesar.

.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

29245 vizualizari

 • -26 (46 voturi)    
  But it wasn't real communism (Vineri, 20 decembrie 2019, 13:26)

  xolv [utilizator]

  It wasn't well implemented like in Scandinavia..
  • +22 (32 voturi)    
   Or even (Vineri, 20 decembrie 2019, 14:24)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Perfectly implemented like in North Korea...
  • +8 (20 voturi)    
   Sorry, but you talk out of your ass (Vineri, 20 decembrie 2019, 19:53)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   There's no state-owned and centrally planned and managed economy in any Scandinavian country. There's no state-party in any Scandinavian country. These are central ideas of communism.

   There's no redistribution of goods based on necessity only, rather than merit, in Scandinavian countries - their well set up and working education, healthcare and social security systems don't take from the rich to give to the poor, they tax everybody to provide similar services to everybody, with a target of a well working society, not necessarily of social justice. Also, the communist concept of social justice isn't what you might think it is. It's about getting everybody to the same level, not establishing a fair system.

   There's also no repressive party-controlled police anywhere in Scandinavia. There's no censorship. There's no indoctrination. If you read through the writings of Marx, Engels and Lenin, you'll find that those too, even if less advertised, are central ideas of communism.
  • +3 (9 voturi)    
   Stiu tristetea ta tovarase (Duminică, 22 decembrie 2019, 11:51)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Ca nu a zis niciunul din ei de cate lucruri "bune" a facut cizmarul... Dac-ar fi dupa tine pun pariu ca i-ai trimite la canal, nu? Hai, mars...
 • +30 (32 voturi)    
  comunism - socialism (Vineri, 20 decembrie 2019, 13:55)

  TrueBlue [utilizator]

  Nu, nu era comunism, era socialism. Se construia "societatea socialista multilateral dezvoltata". Comunismul era obiectivul, "visul de aur al omenirii". Interesant.
 • +13 (27 voturi)    
  de remarcat (Vineri, 20 decembrie 2019, 14:02)

  Point [utilizator]

  ca acesti copii nici macar nu stiu cati oameni au murit
  in inchisorile comuniste.la ei curiozitatea lipseste total desi asta ar tebui sa-i motiveze cel mai mult.
  oricum multumiri Sabinei pt acest dus rece.

  off:nea istodoare,ia vezi cum dezvolti ideea asta,bre.
 • -4 (34 voturi)    
  Copii spun lucruri trasnite (Vineri, 20 decembrie 2019, 14:24)

  Victtor [utilizator]

  Nu au cunostinte temeinice de istorie, nu au experienta de viata dar isi spun opinia despre lucruri necunoscute.
  • +3 (15 voturi)    
   wow (Vineri, 20 decembrie 2019, 22:10)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   Cat de mult poti sa aberezi? Stai, nu raspunde.

   Afirmatiile acestor tineri m-au uimit cat de precise sunt, jos palaria in fata parintilor lor!
   • +2 (6 voturi)    
    mai ales cele de sociologie ... :D (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 3:41)

    Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    mai ales cele de sociologie ... :D
 • -4 (28 voturi)    
  De observat (Vineri, 20 decembrie 2019, 14:58)

  galeo [utilizator]

  Ca acesti copii din stire provin toti din familii bune si foarte buni, ai caror parinti au fost privilegiati ai sistemului de dupa 89.
  Ei nu sunt reprezentativi.
  Cei mai multi tineri provin din familii de tarani luati de la coada vacii si adusi la oras, unde copiii lor au avut parte de o educatie mai buna.

  Asa ca manipulati prin aceasta stire prezentand doar franturi din adevar.
 • -3 (23 voturi)    
  lol bă (Vineri, 20 decembrie 2019, 18:09)

  Georgiana1995 [utilizator]

  e ca şi cum m-ar întreba cineva cum era pe vremea lui gheorghiu-dej ! pai ba nene,de unde sa stiu eu ma,intreabă şi tu pe cineva care a apucat vremea aia,batrani. Tu ii intrebi pe d-alde 20 de ani cum era in anii 80 ? de unde sa stie ? din carti ? "de pe net"?
  • +5 (13 voturi)    
   Pai ... (Vineri, 20 decembrie 2019, 19:56)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Georgiana1995

   ... aia de au un dram de curiozitate si nu se uita doar pe geam la orele de istorie ar trebui sa stie cate ceva. Mai mult si mai detaliat decat ce zic tinerii ale caror raspunsuri sunt publicate in articol.

   Da' io inteleg si punctul matale de vedere. Daca esti nascuta in '95, esti formata in sistemul de invatamant promovat de urmasii comunistilor vreme de trei decenii, ori astia nu vor oameni informati, cu simt critic, vor prosti care sau ii doare la basca de istorie si de politica, si nu merg la vot, sau se lasa prostiti usor. In cazul matale, aparent au reusit sa te convinga ca oricum e imposibil sa te informezi, si ca nici nu-i o necesitate. Poate-poate te mai gandesti ...
 • +9 (25 voturi)    
  tinerii sunt de apreciat pentru raspunsurile lor (Vineri, 20 decembrie 2019, 19:11)

  bogdanian79 [utilizator]

  Fratilor, si ce ati vrea sa spuna niste tineri despre o perioada pe care nu au avut cum sa o experimenteze? Mie mi se pare ca cei care comenteaza sunt doar niste carcotasi care gasesc greseli la fiecare. Desi sunt putin mai in varsta decat ei, aveam 11 ani in '89, nu am fost teribil de afectat de comunism, asa cum copiii mei de acum nu sunt interesati de politica la varsta lor sub adolescenta.
  Mai mult, ce ati vrea? Sa se boceasca? Sa spuna cat de oribile au fost ororile? Sa faca plecaciuni? E normal pentru ei sa fie mai mult o teorie istorica. Ei vor sa mearga mai departe, nu sa se intoarca in trecut. Inca sunt destule probleme cu care se confrunta si ies unii in strada pentru ca au alte idealuri.
  Felicitari tinerilor pentru raspunsuri mai mult decat pertinente! Cred ca altii au de invatat ceva si de la ei, iar un lucru esential ar fi sa invatam sa apreciem pe ceilalti. E important sa intelegem ca traim realitati diferite, cu valori diferite. Daca tu tot critici nu-ti va imprumuta nimeni "valorile." Cu calm si un spirit de intelegere merge mult mai bine dragilor! Toate cele bune va doresc!
  • +3 (13 voturi)    
   hmm (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 7:25)

   thebblack [utilizator] i-a raspuns lui bogdanian79

   aveam 10 ani si am fost afectat de comunismul ceausist in mod masiv. am sufeirt de frig, de intuneric, fara apa calda, am stat la cozi, am privit telejurnale cu cincinalul in 4 ani si jumatate, am avut lipsuri majore in dezvoltarea fizica si intelectuala. din fericire s-a terminat cand aveam doar 10 ani si am putut recupera ceea ce parintii mei nu au putut... o viata normala.
   • 0 (4 voturi)    
    de acord (Duminică, 22 decembrie 2019, 8:34)

    bogdanian79 [utilizator] i-a raspuns lui thebblack

    De acord cu tine. Eu am spus ca nu am fost teribil de afectat in sensul ca am ales sa merg inainte si nu sa stau blocat in oglinda retrovizoare. Eu si cu tine am putut sa suferim niste efecte. Cei care au trait mai mare parte din viata in comunism nu si-au mai putut reseta personalitatea si au ramas traumatizati. La asta ma refeream. All the best!
 • +1 (9 voturi)    
  interesant (Vineri, 20 decembrie 2019, 19:48)

  bogdanian79 [utilizator]

  Hahaha. Am primit minusuri de la carcotasi. Asta e tare.
 • +4 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 decembrie 2019, 22:46)

  [anonim]

 • 0 (10 voturi)    
  Raspunsuri cat se poate de normale... (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 3:24)

  Cataleya [utilizator]

  Cei care erau adolescenti/studenti prin anii '70 cunosteau ororile razboiului la fel de putin cat cunosc adolescentii de astazi ororile comunismului.
  Probabil ca doar cei interesati de istorie vor studia cu atentie perioada comunista.
  Dar nu cred ca e atat de grav faptul ca tineretul de astazi nu e interesat de perioada comunista a Romaniei.
  La urma urmei, asta e problema parintilor si bunicilor lor.
 • 0 (10 voturi)    
  alooo .... aloooo (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 3:41)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  la sociologie sunt toti bolovanii...
 • -2 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 8:54)

  [anonim]

 • 0 (8 voturi)    
  :-) (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 22:44)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Surprinzator de coerente si bine informate raspunsurile.

  Ma asteptam sa citesc aberatii... sunt foarte placut surprins sa vad ca tinerii decazi stiu, totusi, destul de multe despre cum a fost.
 • 0 (6 voturi)    
  Felicitari HN pt initiativa ! (Duminică, 22 decembrie 2019, 8:57)

  Susufler0 [utilizator]

  Si felicitari si pt faptul ca ati rezistat tentatiei de a da raspunsuri si din partea cealalta, a habarnistilor ori a cinicilor !
 • -1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 23 decembrie 2019, 21:34)

  [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   N-ai pus semn de exclamare, nu ai schitat (Marţi, 24 decembrie 2019, 8:25)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui

   niciun emoticon, deci e clar ca te gandesti la parintii lor, nu la copii iar parintii lor daca ar fi regretat comunismul ar fi apelat la metoda avortului !! :))))


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by