Dosarul „Spiru Haret”: Pentru diplome erau oferite ceasuri, bani sau bidoane de vin și țuică

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 19 decembrie 2019, 18:52 Actualitate | Educatie


Universitatea "Spiru Haret"
Foto: AGERPRES
Frauda cu diplomele de la „Spiru Haret” obţinute în schimbul şpăgii ar fi început în 2012, spune DIICOT. Conducerea universităţii ar fi facilitat obţinerea de diplome şi promovarea examenelor în schimbul unor sume de bani, ceasuri de lux şi chiar bidoane de 5 litri de vin, scrie Monitorul Justiției, preluat de Mediafax.

Referatul procurorilor DIICOT (pentru propunerea arestului preventiv) arată că „vasta activitate infracţională” din cadrul instituţiei de învăţământ era condusă de unul dintre cei şase prorectori ai universităţii, Eduard Ionescu, aflat în funcţie din 2011, potrivit Monitorul Justiției.

Acesta a facilitat promovarea frauduloasă de către foarte mulţi studenţi/masteranzi atât a examenelor universitare anuale sau/şi examene restante cât și fraudarea inclusiv a sesiunilor de licenţă și master, organizate pe parcursul anului universitar 2018-2019.

La schimb, prorectorul Ionescu primea sume de bani cuprinse între câteva sute şi câteva mii de euro (convorbirile interceptate confirmă şi sume de 2.000 de euro primite de la un singur student), dar şi telefoane sau ceasuri de lux.

Mai mult, în maşina prorectorului ajungeau, prin "portiera dreapta-spate, bagaje, sacoşe şi bidoane de 5 L", spun procurorii DIICOT.

Exemplificare convorbire telefonică, preluată din referatul DIICOT, a tatălui unuia dintre proaspeţii licenţiaţi, cu privire la o împrejurare din timpul examenului scris de licenţă: „... iarna îi taie un porc, treizeci de litri de vin, douăzeci... patruzeci de litri de vin, douăzeci de litri de ţuică. Pe an, în afară de taxa pe care o plăteşte mai plăteşte încă 1.500 de euro, bani pe care....... Îs douăzeci de profesori... îs douăzeci de materii... la care ea tre’ să treacă tot timpul. Ce le dai la ăia... pe anual?”, spunea tatăl unei studente licenţiate la Spiru Haret.

Ancheta procurorilor a relevat că astfel de practici erau întâlnite încă din 2012 sau chiar mai devreme, existând chiar situaţii când studenţii, viitori licenţiaţi, nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat la susţinerea examenelor la materiile şi disciplinele respectivelor facultăţi.

Sursa citată arată că studenții beneficiau, din partea prorectorului, chiar de procurarea şi întocmirea lucrărilor de licenţă/ disertaţie, documentele fiind furnizate pe e-mail, cu câteva zile, maxim o săptămână înainte de susţinerea lucrării în faţa comisiei de specialitate din cadrul Universităţii Spiru Haret.

Mai departe, prorectorul se ocupa în majoritatea cazurilor de întocmirea şi copertarea exemplarului original destinat facultăţii, pe care în perioada imediat premergătoare sesiunii de licenţă o preda direct sau indirect cadrului didactic, respectiv profesorului în a cărui coordonare ar fi trebuit să existe lucrarea studentului în cauză, arată procurorii DIICOT.

În ceea ce priveşte proba scrisă a examenului de licenţă, fie grilele cu răspunsurile la întrebări ajungeau în posesia candidaţilor (care procedau la învăţarea şi memorarea acestora, sau procedau la salvarea acestora în telefon şi ulterior, în timpul examenului accesau datele de care aveau nevoie, fără a fi împiedicaţi de supraveghetori, ci dimpotrivă fiind aşezaţi în anumite locuri prestabilite pentru a putea acţiona fără probleme), fie studenţii candidaţi erau direct ajutaţi în timpul examenului scris de către anumiţi supraveghetori, în completarea răspunsurilor la testul scris de licenţă.

Într-unul dintre exemplele din referat se arată că un anume student a fost ajutat inclusiv la susţinerea probei scrise a examenului de licenţă, beneficiind chiar de sprijinul unui supraveghetor care i-a furnizat în timpul examenului răspunsurile la întrebări, studentul reuşind să obţină la proba scrisă a examenului de licenţă, nota 9,20.

"Obţinerea de către student a unui rezultat favorabil s-a datorat intervenţiei evidente din partea prorectorului USH, care şi-a traficat influenţa pe care o deţinea atât faţă de supraveghetorii de la proba scrisă a licenţei cât asupra cadrului didactic coordonator, pentru ca aceştia să-şi îndeplinească în mod necorespunzător atribuţiile specifice, respectiv de a îndeplini acte contrare acestor îndatoriri legale legate de modalitatea de organizare şi desfăşurare a probelor sesiunii de licenţă", scrie în referatul procurorilor.

Prorectorul Universităţii „Spiru Haret” a fost reţinut de procurorii DIICOT, în dosarul în care s-au făcut 76 de percheziţii, alături de cadrul universitar alte cinci persoane fiind reţinute de oamenii legii, conform oficialilor Direcţiei Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10248 vizualizari

 • +16 (22 voturi)    
  cred si eu (Joi, 19 decembrie 2019, 19:40)

  Kosmos [utilizator]

  Iti tragi o diploma de master apoi te angajezi 6 luni .pensia marita si toata familia ta voteaza PSD .
  Mecanismul este simplu .
 • +25 (29 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 19 decembrie 2019, 19:42)

  [anonim]

  • +7 (7 voturi)    
   Spre aducere aminte. (Vineri, 20 decembrie 2019, 9:14)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui

   Prin 2012 Ponta Viorel(doctor de Catania) și Katy Andronescu(garantată Vanghelie) insistau să poată fi primiți la facultate fără BAC.Ce dezbateri furtunoase se făceau pe la tembeliziuni(antena 3 ,românia tv.).ar trebui extinsă ancheta și la alte universități.Chiar și Universitatea Tehnică București păstorită de Katy,se spune că a dat multe diplome pe șest(cazul falsului absolvent ajuns director la Transelectrica,dar mai sunt și alții).
 • +21 (23 voturi)    
  minciuna .. (Joi, 19 decembrie 2019, 19:58)

  sareta [utilizator]

  Nu din 2012 ci din 2002 de cand a fost acreditata ! Stiu bine grupurile bine organizate de ce s-a dat acea Lege de acreditare ....Cine are curajul sa faca lista cu TOTI absolventii facultatilor de drept intre anii 2002-2012 ?Acestia sunt cu certitudine la baza justitiei in tara asta .Gainariile din 2012 pana astazi nu mai conteaza ptr.ei .
 • +6 (12 voturi)    
  f(j)alnici absolventi ... bravos natiune (Joi, 19 decembrie 2019, 20:16)

  linarel [utilizator]

  ufff, putem dormi linistiti,... corupti merge inainte ,mai ales dupa asa zis pedeapsa exemplara din justitie ....

  condamnarea cu suspendare pe 123 de ani a rectorului spagar
 • +15 (17 voturi)    
  veche (Joi, 19 decembrie 2019, 20:18)

  Ilidia [utilizator]

  E poveste veche si cunoscuta...Doar ca multi dintre cei care ar fi trebuit sa ia masuri erau cu musca pe caciula....
 • +10 (18 voturi)    
  Un pic de praf in ochii prostimii (Joi, 19 decembrie 2019, 21:05)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  99,9999 % din abslvent sunt in aceeasi situatie. Kestie penala, in primul rand pt groparul invatamantului românesc, Ekaterina Androneaskova, cea care a girat aceasta porcarie urât mirositoare.

  SI la univ. de stat e aceeasi porcarie. e pilda la taraba de dplome A I Cuza din Iasi unde 99% din absolventi nu stiu nici macara sa scrie corect in lb romana. E vb de taraba unde sunt profesori pe masura nulitatii pe care si-au ales-o rector - jalnicul Toader Tudrorel
 • +11 (15 voturi)    
  Cea mai mare frauda a unui grup infrasctional orga (Joi, 19 decembrie 2019, 21:41)

  Azra [utilizator]

  Amploarea activitatii infractionale organizate la aceasta institutie privata de invatamant universitar impune luarea unor masuri legale exemplare, daca nu vrem ca ideea invatamantului in institutii private sa fie definitiv compromisa. Toate diplomele eliberate celor care si-au luat in mod fraudulos diplome si examene vor trebui anulate de Ministerul invatamantului, cu toate consecintele pentru acestia, in privinta locurilor actuale de munca.Iar celor vinovati de la "Spiru Haret" sa li se aplice in mod ferm, de catre justitie, prevederile legale in materie,
 • +17 (17 voturi)    
  poate este necesar (Joi, 19 decembrie 2019, 22:37)

  Dizidentul [utilizator]

  controale si la alte universitati,poate toti Nicolcei si Iordachei se vor trezi fara diplome si poate vor trebui sa inapoieze banii incasati ca parlamentari "deosebit de iluminati", pentru munca jalnica facuta in comisia lui Dragnea
 • +21 (23 voturi)    
  Spiru Haret e doar un tap ispasitor (Joi, 19 decembrie 2019, 23:57)

  Libanu [utilizator]

  Boala e mai veche si probabil mai raspandita. Am terminat Politehnica in 2001, si am avut colegi subofiteri in Armata sau in Politie, care deveneau ofiteri daca obtineau o diploma universitara. Foarte rar ii vedeam, de obicei in ziua de examen, dar nu in examen, ci inainte sau dupa, vorbind cu profesorul. Mai mult ma deranja ideea ca eu invatam pe bune, si erau materii cu profi complet dementi, la care ma chinuiam sa iau un 5, iar subofiterii smecheri plecau cu nota mai mare, fara ca macar sa fi deschis o carte.
  • +4 (6 voturi)    
   practica a fost la orice politehnica din Ro (Vineri, 20 decembrie 2019, 11:26)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui Libanu

   Mai ales dupa Caritas si FNI cand resursele romanilor fusesera epuizate in 1999 salariul era undeva la 30 dolari/ luna comparativ cu 90 in anii 1990.
   Asa ca oricine intentiona sa mituiasca era bine primit .
   Prin anii 2000 profesori importanti care totusi tineau la prestigiu au plecat si apoi a venit haosul. La liceu subiectele la BAC erau scrise pe tabla pt ca sa treaca toti prostovanii iar la facultate se plagia proiectele de diploma dupa proiectle din anii trecuti oferite de profesorasi. Am fost martor la profesori care primeau la examen lazi cu bauturi alcoolice si toti luau 9 si 10 . Unii dintre profesori erau alcoolisti
 • +4 (10 voturi)    
  aşa şi ? (Vineri, 20 decembrie 2019, 0:19)

  Georgiana1995 [utilizator]

  şi ce ? n-are măh nimic,mai bine aşa,stau să dau examene aiurea,perdere de timp. mi-am luat diploma,şi-am plecat afară,v-am pupat
 • +11 (15 voturi)    
  Peste tot e la fel (Vineri, 20 decembrie 2019, 0:38)

  Large_Pay [utilizator]

  La Universitatea Transilvania Din Brasov se intampla acelasi lucru prin 2003-2005. Cu o sticla de tuica iti luai 5-ul la restanta din toamna la unele materii, mai mult ca sigur acest fenomen se intampla in absolut toate universitatile romanesti indiferent ca sunt ivy league sau nu, coruptia e insurubata in toate rangurile in romania.
  • +2 (6 voturi)    
   hmmm (Vineri, 20 decembrie 2019, 9:27)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Large_Pay

   ia zi ai absolvit si tu acolo.ca pui majusculele alea cum vrea muschii tei vericule
 • +14 (14 voturi)    
  ? (Vineri, 20 decembrie 2019, 0:57)

  Mihail. [utilizator]

  De ce tocmai acum, n-au mai platit "taxa de protectie"?
 • +6 (8 voturi)    
  Fraudă foarte clară (Vineri, 20 decembrie 2019, 4:46)

  Lake123 [utilizator]

  Cei vinovați să fie pedepsiți,conform legilor vechi, alea ne modificate de PSD, iar diplomele obținute prin fraudă să fie anulate absolut toate, Această universitate , ca și celelalte de fapt (particulare) să fie desființate, că de fapt ele , au dus la conducerea țării de către analfabeți, cu diplomă, cum ar fi (de ex) Nicolicea sau cel din Slatina, care și-a ascuns averea ilegală prin cimitire și de fapt conducea guvernul PSD. Scuze, acum îmi scapă numele lui, că de la o vreme a dispărut de pe scena politică.
 • +6 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 decembrie 2019, 7:08)

  [anonim]

 • +5 (5 voturi)    
  Asta (Vineri, 20 decembrie 2019, 8:36)

  briciu [utilizator]

  Este exact la fel ca si Permisele de Conducere de Pitesti !!
 • +4 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 decembrie 2019, 9:41)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   As spune altfel (Vineri, 20 decembrie 2019, 14:21)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui

   O societate corupta incepe de la o educatie corupta. Asadar cat timp sistemul educational si de valori e corupt, degeaba dai cu smalt pe restul societatii. Nici o sansa sa scapi de rugina.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by