Procurorul general: Cer iertare victimelor Revoluției din decembrie 1989 și societății românești pentru neîndeplinirea obligației legale de a stabili adevărul și de a trage la răspundere vinovații

de MH     HotNews.ro
Joi, 19 decembrie 2019, 16:55 Actualitate | Esenţial


Revolutia 21 decembrie 1989
Foto: Agerpres
Procurorul general interimar Bogdan Licu le cere iertare victimelor Revoluției din decembrie 1989 și societății românești pentru "neîndeplinirea de către Ministerul Public, în toți acești ani, a obligației legale de a stabili adevărul și de a-i trage la răspundere pe cei vinovați".

El spune că victimele au dreptul să afle adevărul și să li se facă dreptate prin condamnarea celor vinovați și le asigură pe acestea de respectul său față de sacrificiul Eroilor României din Decembrie 1989.

Mesajul integral transmis de procurorul general interimar:
 • "Astăzi, 19.12.2019, Parlamentul European a adoptat Rezoluția privind Revoluția Română din Decembrie 1989, din care cităm: ,,Având în vedere că folosirea forței împotriva poporului român în decembrie 1989 a zguduit întreaga societate românească și că identificarea adevăraților făptași ai acestor crime rămâne o întrebare chinuitoare pentru victime, familiile lor și pentru toți cetățenii români; având în vedere că niciun act de agresiune militară împotriva propriului popor nu trebuie să rămână nepedepsit, Parlamentul European cere statului român să-și intensifice eforturile de elucidare a adevărului Revoluției, o necesitate absolută pentru români, România, Europa și Uniunea Europeană, în lumina dreptului poporului român de a afla adevărul la 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989”.

 • Potrivit documentului, Revoluția din decembrie 1989 a fost „declanșată prin revolta populară de la Timișoara, continuată în Arad, Brăila, Galați, Brașov, Cluj, Craiova, Buzău, Constanța, Sibiu, Cisnădie, Hunedoara, Târgu-Mureș, Miercurea-Ciuc, Pitești, București și în alte localități ale țării și transformată în revoluție anticomunistă, care a dus la căderea regimului criminal.

 • Lupta revoluționarilor din decembrie 1989, precum și sacrificiul lor - peste 1.200 de morți și mai mult de 7.000 de victime (mutilați, răniți, reținuți) - a deschis drumul României spre democrație.

 • Din cercetările efectuate în Dosarul Revoluției, menționez o statistică succintă privind numărul victimelor (morți, răniți, arestați nelegal) din capitală și câteva orașe din țară: București - 3.484, Timiș - 1.600, Sibiu - 740, Brașov - 332, Brăila - 205, Ilfov - 190, Buzău - 125, Constanța - 128, Reșița - 112 și Cluj - 127.

 • Cerința expusă în rezoluția de mai sus exprimă un deziderat pe care justiția română nu l-a îndeplinit nici până astăzi, deși au trecut 30 de ani de la evenimentele sângeroase din decembrie 1989.

 • Obligația legală de a efectua cercetări privind cauzele și împrejurările în care s-a produs acest mare număr de victime a revenit și revine structurilor militare și civile din cadrul Ministerului Public.

 • În anii 2015 și 2019, în cauza penală denumită generic Dosarul Revoluției, s-au dispus, în totalitate sau în parte, soluții de clasare. În calitate de procuror general (interimar) am dispus în două rânduri infirmarea soluțiilor respective și redeschiderea urmăririi penale, măsuri ce au fost confirmate în totalitate sau în parte de instanța de judecată competentă, ultima la data de 27.11.2019, dând astfel posibilitatea reluării cercetărilor în vederea dispunerii unor soluții temeinice și legale.

 • Din păcate, de-a lungul celor 30 de ani, Ministerul Public nu a reușit să finalizeze integral cercetările pentru întreaga perioadă reclamată de victime, respectiv 14-31 decembrie 1989, și nu au respectat numeroasele decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului.

 • Victimele au dreptul să afle adevărul și să li se facă dreptate prin condamnarea celor vinovați. În acest sens, în calitatea pe care o am în prezent, asigur victimele de întreaga mea bună credință și de respectul pe care îl port față de sacrificiul Eroilor României din Decembrie 1989.

 • Totodată, în calitate de procuror general interimar cer iertare victimelor Revoluției Române din Decembrie 1989, precum și societății românești în ansamblul său, pentru neîndeplinirea de către Ministerul Public, în toți acești ani, a obligației legale de a stabili adevărul și de a-i trage la răspundere pe cei vinovați".
Proiectul de rezoluție privind comemorarea a 30 de ani de la Revoluţia română din decembrie 1989 a fost adoptat, joi, de parlamentarii europeni reuniți în plen la Strasbourg. Prin această rezoluție, legislativul european solicită statului român să-și intensifice eforturile pentru elucidarea adevărului privind Revoluţia din decembrie 1989.

CONSULTĂ AICI TEXTUL REZOLUȚIEI ADOPTATE DE PARLAMENTUL EUROPEAN

Dosarul Revoluției, trimis în judecată după aproape 30 de ani

În 8 aprilie 2019, la aproape 30 de ani de la Revoluție, procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii.

Dosarul cauzei cuprintre 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016.

Ion Iliescu, membru şi preşedinte al C.F.S.N., Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. şi fost viceprim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare, şi Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN, sunt acuzaţi în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 de infracţiuni contra umanităţii.

Probatoriul administrat, arată Parchetul, a relevat că întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum şi Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia. Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit şi legitimarea politică în faţa poporului român. Cercetările vizează faptul că prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc..

În acest context, în intervalul 22-30.12.1989 au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartuşe.

Psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22.12.1989, 862 de decese, 2.150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17-22.12.1989 (orele 12:00), arată procurorii.

Totodată, aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat.

Probatoriul administrat relevă că Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă, contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului, şi ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din M.Ap.N., fără a interveni pentru stoparea lor, spun procurorii.

Totodată, Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, ar fi intervenit în noaptea de 22/23.12.1989, fără drept şi în deplină cunoştinţă de cauză, asupra planului de apărare a Aeroportului Internaţional Otopeni şi ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari şi 8 civili), precum şi la rănirea gravă a altor 15 persoane. La 23.12.1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor aparţinând Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la rănirea unor persoane. A emis şi alte ordine militare, conduite care în afara rezultatelor concrete enunţate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste.

De asemenea, Emil (Cico) Dumitrescu, prin apariţiile sale televizate din 22 decembrie 1989 precum şi prin activitatea de conducere şi coordonare în cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Române începând cu data de 22 decembrie 1989, ar fi contribuit în mod direct la manifestarea fenomenului diversionist existent în intervalul 22 – 30 decembrie 1989.

Primul termen al procesului, la sfârșitul lunii noiembrie. Ion Iliescu, reprezentat de avocat

Primul termen în Dosarului Revoluției a avut loc în 29 noiembrie la instanța supremă, care a emis citații pentru 5.000 de persoane.

Timp de cinci ore, la primul termen al Revoluției au fost strigate 3.516 persoane. Aproximativ 600 dintre ele au fost prezente.

Procesul s-a amânat din cauza lipsei de procedură, după ce unele citații au ajuns înapoi cu mențiunea că persoana a decedat sau nu a fost găsită la adresa indicată ori adresa era greșită.

Instanța a stabilit un nou termen de judecată pentru 21 februarie 2020, ora 9.00.

La primul termen al dosarului, fostul președinte Ion Iliescu, pus sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității, nu a fost prezent, fiind reprezentat de avocat.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5272 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 19 decembrie 2019, 17:00)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   scuzele (Joi, 19 decembrie 2019, 21:08)

   Ciprian77 [utilizator] i-a raspuns lui

   De cat de loc, sunt bune si scuzele. Dar mai important este sa se faca progres in dosarul revolutiei si sa fie eliminate acele intarzieri "procedurale" - ar fi bine sa se dea o sentinta cat mai este Iliescu in viata.
   Probatoriul indica destul de bine ce s-a intamplat. Iliescu si cu spionul desconspirat sovietic Militaru au vrut sa aduca trupe sovietice in tara. Bine ca s-a opus Guse si altii. Stanculescu a avut un rol destul de important sa-l trimta pe Ceausescu la plimbare (si la propriu si la figurat). In rest, multi oameni nevinovati au murit din cauza ordinelor date de gasca lui Iliescu pentru apararea de "teroristii" inchipuiti, de reglari de conturi (gen lichidarea lui Trosca) si de eforturile lui Iliescu sa-si consolideze puterea prin a poza in aparatorul neamului.
 • +9 (9 voturi)    
  Adevarul despre revolutie si pensiile speciale (Joi, 19 decembrie 2019, 17:02)

  PowerIon [utilizator]

  https://www.podul.ro/articol/video-elena-vijulie-interventie-zguduitoare-la-digi-sub-privirile-uluite-ale-lui-prelipceanu-stim-adevarul-despre-revolutie-pensiile-speciale-sunt-mostenirea-cea-mai-costisitoare-si-mai-cinica-a-regimului-comunist-pensiile-speciale-sunt-acordate-numai-institutiilor-de-forta-8544.html?fbclid=IwAR3-XnFZoCKaFbvJX3dRHeJpHgqyPlxqnAI0cbWcMOlgriSFwnP3bj4j-Cc
 • +12 (12 voturi)    
  aveti un plan concret sau... (Joi, 19 decembrie 2019, 17:03)

  sareiodata14 [utilizator]

  Planuiti cate o scuza oficiala la fiecare varsta rotunda a Revolutiei? Ma rog, pe termen scurt, pana cand decedeaza toti vinovatii.
 • -6 (16 voturi)    
  cea mai patetica declaratie din aceste zile... (Joi, 19 decembrie 2019, 17:09)

  demaGOGU [utilizator]

  ...nu s-a dorit, nu se doreste si nu se va dori aflarea adevarului privind rasturnarea regimului Ceausescu!

  deoarece itele duc la pesti foarte mari. cei mai mari. din interior si (mai ales) din exterior.
  • +3 (3 voturi)    
   In exterior duc pana la MosCow (Joi, 19 decembrie 2019, 18:52)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Bine ca nu a reusit Ilici sa duca trupele rusesti in tara. Nereusind, a trebuit sa deturneze Revolutia in folos propriu. Au urmat 6 ani de devalizare a tarii. Nomenclatura Veche a facut absolut tot ce a vrut.
 • +5 (7 voturi)    
  dar ce-ai pazit pana acuma? (Joi, 19 decembrie 2019, 17:33)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .... ai stat si ai mancat leafa degeaba?
 • +7 (7 voturi)    
  Fratele meu alb ce fumasi (Joi, 19 decembrie 2019, 17:39)

  ady77 [utilizator]

  Ca vreau si eu.
  Pai timp de 30 de ani, nimeni din armata, nu a iesit sa isi ceara scuze, ok erau ordine inteleg, dar sa tragi in propriul popor asta nu inteleg.
  Si partea amuzanta e ca armata are o cota destul de mare, in privinta increderii.
  Bine a zis Brancusi "V-am lasat saraci si prosti, va gasesc si mai saraci si mai prosti”
 • +2 (2 voturi)    
  Nu va fi iertat nimeni. (Joi, 19 decembrie 2019, 19:03)

  alibaba_zeul_meu [utilizator]

  Pune mana la treaba! Nu mai pierde timpul!
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 19 decembrie 2019, 21:25)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  Gorbaciov inca traieste... (Vineri, 20 decembrie 2019, 8:15)

  John M. [utilizator]

  De ce nu trimiteti pe cineva la el, si, cu mult tact, sa-l determine sa spuna ce s-a intamplat exact atunci in Romania. Eu am niste inregistrari cu el de la CNN din zillele acelea si se vede ca era foarte ingrijorat ca Ceausescu s-ar putea sa nu cada. (Ori el la Malta promisese caderea). La un moment dat, chiar administratia Bush Sr. i-a sugerat o interventie a armatei ruse , dar Gorbaciov a respins ideea spunand ca romanii sa-si faca singuri istoria.
  Un demers jurnalistic adevarat ar putea elucida o buna parte din enigmele revolutiei chiar de la omul care a schimbat istoria secolului XX fara sa moara milioane ca in alte momente astrale ale omenirii.
 • 0 (0 voturi)    
  Offf (Vineri, 20 decembrie 2019, 11:25)

  Cetatean002 [utilizator]

  Ce ne place sa o dam de dupa gard. O fi oare "Imi cer scuze ca nu va pot spune adevarul" sau "Imi cer scuze ca nu sunteti pregatiti sa va zic adevarul". Eu mi-as dori un singur lucru de la acest proces indelungat, pedepsirea vinovatilor e tarzie si nu ne ajuta cu nimic, ne-au tinut subdezvoltati si s-au hranit din munca noastra 30 de ani, au calcat pe cadavre si s-au urcat sus de tot, nu exista pedeapsa pentru asa ceva, si daca ar fi pedepsiti probabil ca ar fi luat 2 ani cu suspendare, ca asa e legea. Vom ramane cu un gust amar oricum. Singurul lucru pe care mi l-as dori e sa nu mai invete copii si sa nu se mai spuna ca a fost revolutie. A fost o cacealma, o lovitura de stat din care oamenii ce au subjugat poporul in comunism au iesit curati executand doi oameni in direct la TV. La fel cum si acum au scapat curati bagand "liderul" la Jilava. Adevarul va iesi oricum la iveala, dar vinovatii au scris destule carti "istorice" pentru a-l dilua. Iar noi va trebui sa traim cu asta.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by