OUG 114 a avut efecte perverse în energie, pentru că a permis apariția unor noi „băieți deștepți”, care au profitat de situație și de limitările impuse prețurilor, a declarat miercuri Virgil Popescu, ministrul Economiei, la Realitatea Plus, potrivit Mediafax.

Virgil PopescuFoto: Facebook

Ministrul a vorbit de două companii care au avut de câștigat, fără a le numi, și a spus că a cerut ANRE și Copnsiliului Concurenței să facă o investigație. Pe de altă parte, nici consumatorul casnic, nici producătorii și nici cei din industrie nu au avut de câștigat de pe urma OUG 114, iar importurile de gaze naturale și de energie electrică au crescut, a spus ministrul.

Popescu a precizat că PSD a solicitat o perioadă de tranziție până în 2022 pentru abrogarea OUG 114, pentru a spori câștigurile unor băieți deștepți. Prețurile la gaze vor fi liberalizate de la 1 iulie 2020, iar cele la electricitate de la 1 ianuarie 2021.

„Dacă le-am fi dat drumul acum, prețurile ar fi explodat”, a spus ministrul, care s-a declarat convins că în vara anuluii viitor nu vor fi creșteri de prețuri la gaze, pentru că acestea vor fi limitate de cantitățile de gaze aflate în depozite.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri, că Guvernul își va asuma răspunderea pe modificarea OUG 114, împreună cu Legea bugetului de stat și Legea asigurărilor sociale de stat.

„Am luat decizia de a ne angaja răspunderea pentru trei proiecte de lege: Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și legea de corectare a OUG 114, care a provocat efecte devastatoare în economia romanească”, a declarat Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.