Pedepse cu închisoarea mai mari cu până la 10 ani pentru deținerea sau vânzarea drogurilor / Infracțiune și deținerea de substanțe psihoactive pentru consum propriu

de MH     HotNews.ro
Miercuri, 18 decembrie 2019, 19:18 Actualitate | Esenţial


droguri
Foto: Politia Romana
Pedepsele cu închisoarea pentru deținerea sau vânzarea drogurilor sunt majorate cu până la 10 ani, legea în vigoare prevăzând pedepse cu închisoarea până la șapte ani. De asemenea, incriminată este și "deținerea de substanțe psihoactive, fără drept, în scop de consum propriu", pedeapsa ajungând până la doi ani de închisoare, potrivit unui proiect de lege al USR adoptat miercuri de către deputați.

Inițiativa legislativă modifică și completează Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, și a fost adoptată cu 294 de voturi "pentru”.

Ce prevede proiectul:
 • Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. În legea în vigoare se prevăd pedepse de la 2 la 7 ani.
 • Introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, faţă de pedeapsa de 3 la 10 ani, cum este în prezent.
 • Dacă faptele privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 ani şi interzicerea unor drepturi. În prezent, pedeapsa în acest caz este este închisoare de la 7 la 15 ani.
 • Dacă faptele au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi, faţă de închisoarea de la 10 la 20 de ani, cum este în prezent.
 • Fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează, fără drept, operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. În legea în vigoare, pedeapsa cu închisoare în acest caz este de la 6 luni la 3 ani sau amendă.
 • Bunurile şi mijloacele folosite la fabricarea ilicită a drogurilor pot fi folosite în scop didactic, prin punerea lor la dispoziţia unităţilor de pregătire a organelor de aplicare a legii sau prin folosirea lor în campanii de conştientizare a riscurilor asociate consumului de droguri.
 • A fost majorată pedeapsa în cazul efectuării fără drept şi fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii de operaţiuni cu produse despre care trebuia sau putea să se prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Astfel, pedeapsa cu închisoarea va fi de la 1 la 5 ani, faţă de 3 luni - 2 ani sau amendă, cum este acum.
 • Deţinerea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept, în scop de consum propriu, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. În prezent nu este incriminată deţinerea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept, în scop de consum propriu.
 • Fapta persoanei care, cu intenţie, efectuează fără drept operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. În prezent, pedepsele sunt de la unul la 5 ani.
 • Şi în cazul publicităţii făcute oricăror produse "pretinzând în mod credibil că prin consum acestea produc efecte psihoactive" a fost mărită pedeapsa cu închisoare între un an şi 5 ani, faţă de o lună până la un an sau amendă, cum este în prezent.
CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE LEGE

Proiectul de lege adoptat de deputați a fost inițiat de USR, care subliniază că România este printre ultimele țări din Uniunea Europeană care incriminează produsele etnobotanice, deși există multe cazuri de tineri care și-au ratat viitorul din cauza acestor substanțe.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


28801 vizualizari

 • +30 (48 voturi)    
  Bai USReule (Miercuri, 18 decembrie 2019, 20:03)

  Ord [utilizator]

  cadeti in irelevant cu proiecte din astea de legi care nu au substanta, nu au forta si afecteaza 0,01%din populatie. Uite cateva proiecte de lege asa la pimul gand: o lege de functionare a CNA pentru inceput, un proiect de lege pentru educatie, un proiect de tara prin care sa fie interconectate datele ca sa se scape de hartogareli. Voi va consumati pe frunze uscate si prenadez.
   #showComment#showComment
 • +20 (30 voturi)    
  ce (Miercuri, 18 decembrie 2019, 20:05)

  loveparade [utilizator]

  a vrut sa spuna legiuitorul?
  "Ro este una din ultimele tari care incrimineaza etnobotanicele..." se refera exclusiv la etnobotanice sau si la alte droguri?
  suntem una din ultimele tari asa ca hai sa facem pedepsele si mai grele?
  mersi USR, ati rezolvat o mare problema...
 • +18 (26 voturi)    
  Mda (Miercuri, 18 decembrie 2019, 20:06)

  Casargoz [utilizator]

  Avand in vedere incriminarea consumului as spune despre USR ca e mai degraba conservator decat centru dreapta.
 • -13 (39 voturi)    
  Foarte bine (Miercuri, 18 decembrie 2019, 20:27)

  Fanel01 [utilizator]

  Sunt tari unde traficul de stuperfiante se pedepseste cu condamnatea la morte cum ar fi singapore. Ce credeti ,rata vanzarilor de droguri este aproape de 0
   #showComment
 • +35 (57 voturi)    
  Puscaria romaneasca ca mijloc de educare (Miercuri, 18 decembrie 2019, 20:28)

  Petrul [utilizator]

  In lumea civilizata se dezincrimineaza posesia si consumul. Noi mergem catre Rusia si Arabia Saudita. 50% dintre copiii nostri (adolescenti si adulti tineri) experimenteaza drogurile - sunt pasibili de 3-10 ani de inchisoare. Bravo USR ! Despre informare, consiliere, sistem educational ce parere aveti?!?

  Sunt medic psihiatru
   #showComment#showComment#showComment#showComment
 • 0 (10 voturi)    
  Pai!?! Parca er săraci ?! (Miercuri, 18 decembrie 2019, 20:44)

  Observatory [utilizator]

  da văd ca servim și apărăm drogurile și drogații .
  Poate așa bugetul se repara ?!
 • +17 (31 voturi)    
  parere de rau (Miercuri, 18 decembrie 2019, 20:44)

  alexandru2244 [utilizator]

  Ma cuprinde o profunda intristare ca am fost naiv si am acordat vreodata votul meu unor asemenea tampiti. Promit ca nu se va mai intampla niciodata.
  Sunt irecuperabili de tampiti. Exista modelul Portugaliei care a fost implementat cu succes (decriminalizare totala) si e studiata de alte tari europene.
  Conservatorii astia de la USR iar baga inainte cu o initiativa care se va regasi doar in Ungaria lui Orban anul viitor.
  Studiu de impact? Sunt inchisorile din Romania atat de bune modele de consiliere si educare incat sa merite bagat un consumator acolo? Au fost consultate ONG-urile din domeniu? Ce au avut de spus?
  Sper sa ajunga USR in irelevanta!
   #showComment#showComment
 • +14 (28 voturi)    
  . (Miercuri, 18 decembrie 2019, 20:47)

  BogdanNicolaescu [anonim]

  Eu nu de asta am votat USR. Barna e din ce in ce mai prost.
  Aia 4 care au violat o fata toata noaptea in grup si au luat 6-7 ani maxim. Criminalul de la Iasi care a omorat fatita a luat 8 ani.... si USR-ul se duce catre Arabia cu puscarie pentru detinere de droguri. Astia sunt pe langa subiect, nu au nici o legatura cu realitatea.
 • +13 (31 voturi)    
  Bravo USR (Miercuri, 18 decembrie 2019, 21:01)

  Keiiil [utilizator]

  Bagati la inchisoare dependentii! Daca tot isi strica vietile, hai sa-i ajutam sa si le strice de tot... Sa nu mai zicem de cei ce detin sau experimenteaza droguri de mare risk AKA marijuana
   #showComment
 • +13 (29 voturi)    
  stupid (Miercuri, 18 decembrie 2019, 21:33)

  sorvas [utilizator]

  Peste tot in lumea civilizata este recunoscuta marijuana pentru beneficiile utilizarii in scopuri medicale.. chiar si agreata pentru consum recreativ. Pai ce sunt tampiti sa ma trimita la inchisoare 2 ani ca am fumat un cui? Mi s-ar parea normal sa fie ilegal sa conduci sub influenta ( precum alcoolul...) dar atat. Votez usr si mi se pare o prostie.
   #showComment
 • +11 (23 voturi)    
  detinere de substante psihoactive (Miercuri, 18 decembrie 2019, 22:10)

  was [utilizator]

  Banuiesc ca tutunul 9nicotina), cafeaua (cofeina), ceaiul (cofeina si teina), alcoolul (cel etilic) nu se pun. Poti sa bagi din ele cat vrei, numai sa platesi taxele la stat.
   #showComment
 • +11 (19 voturi)    
  Doar ca nu e usr! (Miercuri, 18 decembrie 2019, 22:43)

  yol [utilizator]

  Hotnews a trecut in barca lui Edward Helvig.
  Nu are un nume initiatorul proiectului de lege? Cum pana mea sa dai un articol asa? Cine din USR frate, ca doar nu sediul partidului a facut proiectul de lege.
  Cine? Cine?
   #showComment#showComment#showComment
 • -3 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 18 decembrie 2019, 23:12)

  [anonim]

 • +5 (23 voturi)    
  la revedere USR - M..E Barna!!! (Miercuri, 18 decembrie 2019, 23:15)

  voxpopulix [utilizator]

  In loc sa ne uitam la ce a facut Portugalia in problema cu drogurile noi ne intoarcem in evul mediu.

  Daca PLUS se desparte de USR mai vorbim. Pana atunci, sa vina PSD, sa vina dragnea, dancila si toti mafiotii aia - macar de la aia nu am asteptari.


  Stiu ca sunt retarzi, ca au venit la furat. Cam acolo ajunge si USR oricum cu tripleta Barna, Caramitru, Ghinea. Ciolanisitior!!!!!

  Ati sabotat singurul partid interesant pe care l-a avut tara asta! O sa ramaneti in istorie pentru tradarea asta, teroristilor.
 • +5 (17 voturi)    
  Bre (Miercuri, 18 decembrie 2019, 23:16)

  Almaryus [utilizator]

  Intuitia imi spune ca dumneavoastra domnilor de la USR sunteti sustinuti preponderent de "tineri" in Romania. Ori, initiativa asta nu face decat sa-i sperie si sa-si mute cortul in alta curte. Ori poate vreti sa castigati si votul batranilor, care vorba vine "sunt mai aspri"?

  Lasand dumele la o parte, nu-mi vine sa cred. Am plecat din Ro si singura speranta o mai aveam votand USR. Am incercat sa vand pontu parintilor, prietenilor, si unde-am mai putut. Never again! da-va-n branza.. cum zic dilarii acum
 • +6 (14 voturi)    
  mda (Joi, 19 decembrie 2019, 2:39)

  Mateiul [utilizator]

  v-ați cam tăiat craca de sub picioare cu inițiativa asta. dacă acolo bateți cu proiectele legislative aproape că sunteți mai comuniști ca ceilalți. dar deja ne-am obișnuit să fim ultimii în europa. patetic
 • +6 (14 voturi)    
  Bravo USR (Joi, 19 decembrie 2019, 2:54)

  SKBjull [utilizator]

  Deci, mafiotul mafioților, nu-l numesc, fiindcă nu merită, de care am scăpat doar prin multe sacrificii din partea multor români, majoritatea neafiliați politic, ia trei ani și șase luni de închisoare, după trei ani în care a ținut în loc un popor întreg, fiind judecat pentru niște chestii discutabile, dar care chiar au putut fi probate dincolo de orice îndoială, iar un copil de 18 ani și o zi care vrea să intre la un festival și n-are bani și vinde ceva iarbă, crescută pe câmp, de calitate îndoielnică și e prins de un jandarm, din-ăia de la 10 august 2018, ia 10 ani?!

  Bă, voi respirați asistat? Trageți aparatele din priză, nu mai consumați curentul degeaba.
   #showComment
 • -6 (22 voturi)    
  Oare! (Joi, 19 decembrie 2019, 5:18)

  delavrancea [utilizator]

  Cate victime, in oameni nevinovati, putem numara datorate traficului si consumului de substante ilegale.
  Bai cretinilor, credeti voi ca li s-a nazarit asa peste noapte "astora" sa le considere ilegale?
  Bea d-cului un vin bun, o bere, o votca...nu-ti ajunge?
  ...
  Un tembel , mai sus, se semneaza ...Dr. psihiatru...ce tare-i asta...bolovan.
  Sa ma semnez si eu...ROCKER de vreo 28 ani.Am sarit peste 40 ani.Ei si uite n-am considerat niciodata normal sa incerc prostii.
  Ba fraiere, care ma citesti, fumeaza ma o tigara normala daca simti nevoia, bea un vin bun, o votca, bucurate de viata, sau inneaca-ti amarul in 6 beri, da' nu te droga!Evita!
  Vrei sa fii "la inaltime"-onoreaza-ti parintii
   #showComment#showComment
 • +6 (8 voturi)    
  niste genii (Joi, 19 decembrie 2019, 10:26)

  hanu [utilizator]

  tocmai si-au lichidat votantii tip liberali clasici. Undeva pe la 30-50% din baza lor electorala, posibil mult mai mult. Bravo! posibil cea mai mare pierdere de intentii de vot in un simplu pas.
   #showComment
 • +1 (5 voturi)    
  o doamne (Joi, 19 decembrie 2019, 12:17)

  csan [utilizator]

  nu intelegeam de unde atata ura si violenta, marlanie lipisa de bun simt in ultimul timp in aceasta tara. Citind comentariile la articolele despre legea asta cu drogurile am inteles. Nu credeam nici in ruptul capului ca in Ronania sunt asa multi consumatori de droguri. Mi se pare chiar blanda legea avand in vedere conscintele numai asupra organismului ale consumului de droguri . sa nu mai vorbim de cele sociale si materiale.
 • 0 (0 voturi)    
  Ha-ha (Vineri, 20 decembrie 2019, 11:11)

  wintershadow [utilizator]

  Ce au sarit in sus toti simpatizantii usr :))))
  V-au lovit rau, nu-i asa, aveati si voi o preocupare, un joint, o biluta.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by