Liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu exclude depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului și nici sesizarea la Curtea Constituțională pentru angajarea răspunderii Cabinetului Orban pe legea bugetului. El a precizat că va convoca pentru luni Comitetul Executiv al PSD pentru a lua o decizie.

Marcel CiolacuFoto: Facebook/ Marcel Ciolacu

Ciolacu a susținut că "se creează un precedent periculos pentru democrație prin adoptarea bugetului prin angajarea răspunderii".

Liderul PSD nu exclude depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului și nici sesizarea la Curtea Constituțională pentru angajarea răspunderii Cabinetului Orban pe legea bugetului, precizând că această decizie va fi luată în Comitetul Executiv Național al PSD, pe care îl va convoca luni.

"Ne uităm pe lege și facem un calendar privind o eventuală sesizare la Curtea Constituțională. E o decizie politică pe care vreau să o luăm în partid și voi vorbi astăzi cu colegii mei să facem un Comitet executiv în principal cu această temă, în ziua de luni", a spus Ciolacu.

Întrebat despre posibilitatea ca PSD să depună o moțiune de cenzură, Ciolacu a răspuns: Nu este nimic exclus. Ar fi cea mai stufoasă moțiunea de cenzură, dar în acest moment, matematic vorbind, există o majoritate. În primul rând, să vedem forma. O să analizăm în detaliu să vedem exact ce cuprinde bugetul”.

Președintele Camerei Deputaților a mai spus că astăzi la ora 15.00 va fi o ședință a birourilor permanente reunite ale Parlamentului care vor decide calendarul asumării răspunderii Guvernului în Parlament pe legea bugetului de stat pentru 2020.

"Trebuie să vedem calendarul și să vedem câte zile doresc pentru depunerea amendamentelor la buget. (...) Dacă se venea în Parlament, erau 5 zile pentru amendamente. În acest moment nu e restricționat timpul pentru amendamente. E o hotărâre care se ia în Birourile permanente reunite”, a adăugat Ciolacu.

Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri că Executivul își va angaja răspunderea pe Legea bugetului, fapt fără precedent.

Ludovic Orban a explicat că este foarte dificil ca "printr-o dezbatere normală" în Parlament, legea bugetului să fie adoptată până la finalul anului, așa cum a programat Guvernul. Chiar dacă își angajează Guvernul răspunderea, parlamentarii vor avea ocazia să prezinte amendamente. De asemenea, Guvernul a decis să-și asume răspunderea și pe o lege prin care să fie eliminate prevederile nocive din OUG 114/2018.