Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a aprobat marți un amendament al PSD care prevede dublarea alocațiilor pentru copii, la 300 de lei. Amendamentul a fost depus la proiectul de lege care adoptă OUG9/2019 privind alocațiile de stat și urmează să fie adoptat miercuri în plenul Camerei Deputaților, care este și for decizional în acest caz.

Camera DeputatilorFoto: Captura video

Este vorba de un amendament depus la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 9/2019 privind alocația de stat pentru copii.

PSD deține majoritatea în această comisie. Propunerea merge la plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.

Potrivit acestui amendament, alocația pentru copiii cu handicap ajunge la 600 de lei.

Săptămâna trecută, PSD anunțase că va depune un amendament la legea bugetului sau un proiect de lege, dacă bugetul nu va fi dezbătut în Parlament, privind dublarea alocațiilor pentru copii, exact cum a făcut PNL în 2018. Anunțul a fost făcut de liderul PSD, Marcel Ciolacu, la scurt timp de la apelul premierului Ludovic Orban de a nu mai fi inițiate proiecte care implică cheltuieli suplimentare. "Ce suportă bugetul României e atributul Guvernului României", a susținut Ciolacu.

În februarie 2018, PNL a depus un amendament la Legea bugetului privind dublarea alocațiilor copiilor, iar amendamentul prevedea ca sursă de finanţare fondul pensiilor speciale. Amendamentul a fost depus de deputatul liberal Robert Sighiartău.

Astfel, alocaţiile copiilor au fost majorate de la 1 martie 2019. Copiii de până la doi ani primesc o alocație de 300 de lei pe lună, faţă de 200 de lei cât era alocaţia până atunci, iar cei de până la 18 ani primesc 150 de lei pe lună, faţă de 84 de lei cât primeau.