Cadavrele oilor din nava eşuată în 24 noiembrie în Portul Midia nu pot reprezenta o sursă de contaminare cu spori Bacillus anthracis a apei mării sau a mediului, susțin reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Aceste precizări vin în urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la riscul ca în cadavrele oilor să se dezvolte antrax şi să prezinte o ameninţare pentru sănătatea publică.

Nava cu oi esuata in Portul MidiaFoto: Letea Wild Horses

ANSVSA susține, într-un comunicat de presă, că pentru a fi acceptate la export toate animalele de la bordul navei "au fost certificate clinic sănătoase, în exploataţia de origine", de către un medic veterinar, starea de sănătate fiind confirmată la îmbarcare şi de către medicii veterinari oficiali, din punctul de ieşire pentru export, din portul Midia.

Mai mult, având în vedere că animalele provin din România, acestea sunt vaccinate anual împotriva antraxului și este exclus riscul apariţiei antraxului atât timp cât în efectivul respectiv nu s-au înregistrat animale cu forme clinice de antrax şi animale moarte de antrax, mai susține Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară.

  • "În cazul ipotetic în care ar fi existat animale bolnave clinic de antrax şi care au murit din cauza antraxului, în cadavrele nedeschise, forma vegetativă a bacteriei Bacillus anthracis rezistă câteva zile, după care este distrusă de flora de putrefacţie.
  • Condiţia ca forma vegetativă a bacteriei Bacillus anthracis (agentul patogen al antraxului) să se transforme în spori, care reprezintă forma de rezistenţă a bacteriei în natură şi respectiv, de contaminare a altor animale, a omului a mediului etc. este ca acele cadavre să se deschidă în interval de 2- 3 zile pe sol, în condiţii de uscăciune astfel încât forma vegetativă să vină în contact cu oxigenul atmosferic şi să sporuleze", explică reprezentanţii ANSVSA.

Aceştia precizează că şi dacă rămân în apa mării cadavre ale unor animale care ar fi bolnave de antrax, acestea nu prezintă un pericol de contaminare, deoarece în mediul respectiv nu există oxigenul atmosferic necesar sporulării, iar forma vegetativă este eliminată de flora de putrefacţie şi de mediul salin.

Antraxul sau cărbunele sau dalac este o boală infecţioasă produsă de Bacillus anthracis, boala este o zoonoză (boală comună omului şi animalelor, fiind întâlnită mai frecvent la bovine, caprine, ovine. Nişa ecologică a acestei bacterii este reprezentată de sol, motiv pentru care infecţia cu antrax este considerate "boală telurică''.

În 24 noiembrie, Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, încărcată cu 14.600 de oi şi având la bord 22 de marinari de naţionalitate siriană, s-a scufundat parţial pe bordul drept, în Portul Midia, după ce a plecat de la cheu.

În 29 noiembrie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Constanța a anunțat că operațiunea de căutare-salvare a oilor de pe navă s-a încheiat, fiind salvate în total 254 de animale. O zi mai târziu, Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a anunțat că a început ecologizarea Portului Midia. Un remorcher cu macara adună oile moarte, iar neutralizarea cadavrelor este decisă de DSVSA Constanța.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a avertizat, sâmbătă, că situația din Portul Midia este critică și că acolo există un "risc biologic mare”. "Am avut nenumărate ședințe de guvern pe această temă, situația este complexă, critică și știu că ministrul de Interne cu toți ministrii de resort implicați lucrează pentru găsirea unei soluții. Este un risc biologic pe care l-am semnalat de la început, că este evident. Corpurile care sunt în putrefacție sub apă, în regim anaerob, sunt un risc biologic mare”, a spus Victor Costache. Potrivit acestuia, la un moment dat a existat și un blocaj la nivelul armatorului.

CITEȘTE ȘI: