CSM reacționează din nou privind o eventuală eliminare a pensiilor de serviciu: Remunerația adecvată este o componentă a independenței justiției

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 17 decembrie 2019, 16:21 Actualitate | Esenţial


Lia Savonea
Foto: Captura YouTube
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) reacționează din nou cu privire la o eventuală eliminare a pensiilor speciale, spunând că nu va "tolera sub nicio formă" afectarea statutului magistraților și încălcarea independenței acestora. CSM afirmă că pensia de serviciu şi o remunerație adecvată reprezintă "o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept".

Reacția CSM are loc în contextul în care Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a reluat marți, dezbaterile pe tema pensiilor speciale. În comisia de specialitate, PSD dorește să propună impozitarea progresivă, PNL vrea eliminarea acestora, cu excepția celor pentru militari, iar USR pledează pentru abrogarea pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor militare şi ale magistraţilor, care vor fi plafonate la nivelul ultimului salariu de bază brut lunar din ultima lună de activitate.

Punctul de vedere transmis de CSM:
 • "Pe fondul avansării procedurilor privind eliminarea pensiei de serviciu şi a potențialelor demersuri care ar putea conduce la afectarea independenței financiare a magistraților raportat la diminuarea remunerației acestora, Consiliul Superior al Magistraturii arată că și-a exprimat în mod ferm poziția în mai multe rânduri cu privire la imperativul respectării de către puterea legislativă și puterea executivă a obligației de rang constituțional de a garanta judecătorilor și procurorilor, la încetarea funcției, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remunerații, dar şi a obligației de a garanta acestora o remunerație adecvată.
 • Consiliul reiterează ferm că statutul magistratului impune acordarea pensiei de serviciu şi a remunerației adecvate ca o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept, prevăzută de art. 1 alin. 3 din Constituția României.
 • Jurisprudența constantă a instanței constituționale a stabilit fără echivoc că independența justiției, ca garanție constituțională, include securitatea financiară a magistraților, care presupune și asigurarea unor garanții sociale, precum pensia de serviciu.
 • Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis constant în sensul prezervării pensiei de serviciu a judecătorilor şi procurorilor, dar şi al stabilității unei remunerații corespunzătoare a corpului magistraților, hotărârile adoptate fiind comunicate Senatului României, Ministerului Justiției, precum şi Ministerului Finanțelor Publice.
 • Consiliul Superior al Magistraturii reiterează și subliniază cu tărie și fără echivoc că nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistraților și încălcarea independenței acestora. Pensia de serviciu şi stabilitatea unei remunerații adecvate a judecătorilor şi procurorilor reprezintă garanții pentru a căror protecție Consiliul va efectua absolut toate demersurile care se impun".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2721 vizualizari

 • +17 (19 voturi)    
  . (Marţi, 17 decembrie 2019, 16:34)

  Toate nickname-urile erau luate [utilizator]

  Deci independența unui magistrat e direct proporțională cu bani mulți, nu? Mă amuză modul ăsta de a gândi și de a enunța lucrurile de parcă ar fi ceva normal. Și dacă vine Nuțu Cămătaru și dă bani mai mulți ca să scape plodul de arest presupun că independența e și mai mare, nu?
  • +7 (9 voturi)    
   si mai exact: favoruri multe , munca zero (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:19)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui Toate nickname-urile erau luate

   si spagi la greu .... asta vor

   ei cica muncesc 10 luni pe an - in August sunt deja in vacata judecatoreasca si din 5 Decembrie asisderea

   munca la ei inseamna amanraeea dosarelor pina se prescrie infractiunea sau spaga e corespunzatoare

   li se deconteaza transportul la km de parca sunt taximetristi

   la cca 150k-200k euro /an cit primeste un judecator le mai trebuie si zeci de mii de euro pensie speciala/luna

   info de pe site CSM : in 2017 din cca 6800 magistrati aprox 2500 avea dosare penale la DNA ,... cca 40% sunt patati si cu musca pe caciula ... asta e asa zis justitia din RO
  • +6 (6 voturi)    
   frate, frate, dar impartialitatea e pe bani (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:44)

   Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui Toate nickname-urile erau luate

   suntem tarati genetic ? Fara ciupeala, smecherii si hotie nu putem ?
  • +2 (2 voturi)    
   Magistrati (Marţi, 17 decembrie 2019, 23:07)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui Toate nickname-urile erau luate

   cu logica de infractori si bazat pe aceasta logica, pot cere si alti infractori sa fie platiti ca sa nu cada in ispita sa comita infractiuni.
 • +15 (15 voturi)    
  nu se vede (Marţi, 17 decembrie 2019, 16:38)

  semperfidelis [utilizator]

  in frunte cu sefa CSM.. tot corupta e.
  • +11 (11 voturi)    
   EXACT (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:15)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui semperfidelis

   A fost un exoeriment, le+au dat salarii imense și au fost tot coruptibili și tot aliniați politic.

   Pt ce le-au dat salarii uriașe șu pensii speciale?
   Să mai spună o dată acritura aia...
 • +15 (15 voturi)    
  cred ca este timpul (Marţi, 17 decembrie 2019, 16:39)

  mos ion roata [utilizator]

  sa intrebam poporul cu privire la aceasta problema. Mai putem suporta un Referendum
 • +17 (17 voturi)    
  Magistrati corupti... (Marţi, 17 decembrie 2019, 16:44)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  complici ai infractorilor, ca acest gunoi pe nume Savonea... SI mai vor si pensii nesimitite pentru ticalosia lor.... Justitia in RO e principalul stalp de aparare al hotilor
 • +17 (17 voturi)    
  pensia nu este remuneratie (Marţi, 17 decembrie 2019, 16:44)

  subcultura [utilizator]

  e ok ca in functie de munca EFECTIV prestata, unii sa aiba salarii mai mari decat altii. un magistrat fata de o calcatoreasa de exemplu. In acest fel si contributia platita de magistrat pentru pensie este mai mare, deci si la pensie va primi mai mult.

  Insa, conditiile de plata ale pensiei trebuie sa fie egale, fara discriminare, nu poti obliga calcatoreasca sa primeasca pensie in functie de cat a contribuit (si nici aia nu reflecta contributia reala), si magistratul sa primeasca pensie de parca ar avea salariu si ar munci in continuare. si, ma mult, sa mai adaugi o discriminare, calcatoreasa sa se poata pensiona dupa 35 de ani de munca, iar magistratul dupa 20 de ani. ok, mai reduci un an doi, bai dar nici chiar asa!
 • +14 (14 voturi)    
  toleranta (Marţi, 17 decembrie 2019, 16:46)

  zot [utilizator]

  este o premiza de intelegere a oamenilor de buna intentie, educati, logici.
  evident ca nu se astepta o astfel de atitudine de la
  dictatori, de la oameni cu reduse posibilitati de intelegere si analiza, chiar discernamant.
  nimic nou sub soare din partea acestor favorizati,
  material excesiv fata de calitatea livrarilor.
  in concluzie: draga csm, ce inseamna retributie adecvata, de zeci de ori mai mare decat a unui doctor, educator sau inginer, iar aceasta retributie sa
  fie impusa?
  este ce fac parlamentarii care isi stabilesc salarii, pensii speciale, sume forfetare fara justificare si de aceia sunt atat de iubiti de alegatorii care merg sau nu la vot
 • +14 (14 voturi)    
  hai sictir (Marţi, 17 decembrie 2019, 16:49)

  sorvas [utilizator]

  ca au atatea beneficii, scutiri si decontari de-ti vine rau. de la chirii pana la cele mai mici rahaturi, nu va e rusine?

  nu vi se pare ca sunteti prea privilegiati cand inegalitatile in tara asta e atat de mari?
 • +9 (9 voturi)    
  . (Marţi, 17 decembrie 2019, 16:55)

  GemstonePig [utilizator]

  Corect! Pentru ca este platita cu 100.000 euro anual bani de la buget ati vazut cu cata indarjire a aparat Justitia doamna Lia Savonea? Presedintele CSM, judecatorul Lia Savonea, a incasat in 2018 suma de 475.241 lei drept salariu de membru CSM si diverse indemnizatii. Pai un parlit de judecator platit cu rusinoasa suma de vreo 10.000lei lunar ar mai fi corect vertical si incoruptibil?! ce mai poti sa faci in ziua de azi cu 10.000 lei? nici macar 2500euro?
 • +15 (15 voturi)    
  Ce fel de judecată e asta? (Marţi, 17 decembrie 2019, 16:56)

  nick24 [utilizator]

  “ pensiilor militare şi ale magistraţilor, care vor fi plafonate la nivelul ultimului salariu de bază brut lunar din ultima lună de activitate.”
  Asta e plafonare? E bătaie de joc!

  De ce brut??? Mai ales acum când la brut intră și contribuția angajatorului?

  Să dea la toți atunci ca reper salariul brut care a crescut mult în ultimul timp, netul rămânând la fel.

  Adică și la pensiile normale punctul de pensie să fie 45% din salriul mediu brut!
 • +8 (8 voturi)    
  Remuneratia (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:15)

  Florinm11 [utilizator]

  "remunerația adecvata"... Un termen atât de subiectiv. Dar de ce nu spuneți sumele pe care le considerați adecvate. 4000 euro, 6000 euro, 10000 euro? Cât înseamnă adecvat? Și dacă ei își aleg ce vor ei... Oricât... Noi chiar trebuie sa fim de acord?
 • +5 (5 voturi)    
  economie (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:22)

  anion [utilizator]

  Din 2800 lei pensie reusesc si eu sa economisesc 300-500 lei pe luna pentru neprevazute. Un magistrat cu 28-30000 salariu poate sa economiseasca si el 3-5000 lei pentru pensie sa-i ajunga langa cei 5-8000 pensie contributiva.
 • +5 (5 voturi)    
  Independența financiară a Justiției (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:31)

  Con_stan_tin [utilizator]

  este raspunsul la această problemă. Bugetul pentru justiție trebuie administrat de CSM, sa-si stabilească ei singuri salariile și pensiile. Parlamentul să stabilească prin lege numai bugetul total alocat Justiției ca procent din PIB.
 • +4 (6 voturi)    
  corecta ! (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:34)

  codrean [utilizator]

  am insistat atata pe independenta judecatorilor ! Ea poate avea, sa fim cinstiti, si o dimensiune financiara, de securitate personala. asa ca aceste pensii sunt meritate ! Problema se pune doar daca apoi, "pensionarul' magistrat, epuizat in urma suprasolicitarilor profesionale la care a fost supus devine ... magistrat pensionar si ... avocat activ !? Aici lucrurile parca nu se mai leaga ...
 • +10 (10 voturi)    
  Daca ai pensie , inseamna (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:36)

  kokos [utilizator]

  ca esti pensionar si nu mai faci parte din justitie , asa ca nu-ti mai poate fi afectata independenta! Tanti savoniera , lasa gargara ca nu tine!
 • +8 (8 voturi)    
  CSM-ul (Marţi, 17 decembrie 2019, 17:36)

  unins [utilizator]

  are dreptate cand spune ca este un atentat la independenta justitiei, dar acest atentat a inceput atunci cand, in mod ispititor, le-a fost oferita aceasta pensie speciala. Din cauza acestei pensii speciale magistratii si-au pierdut independenta. Nu trebuia acordat niciodata, iar magistratii trebuia sa protesteze si sa o refuze atunci cand le-a fost acordata, deoarece era previzibil ca, in timp, vor veni unii care ii vor santaja cu taierea acestor pensii.
 • +3 (3 voturi)    
  daaaaaaa.... (Marţi, 17 decembrie 2019, 18:35)

  young_e [utilizator]

  ....decat ca pensiile speciale nu e "remuneratie adequata". 'r'ati ai dreaq de fripturisti
 • +3 (3 voturi)    
  Impertinența nu înseamnă independență. (Marţi, 17 decembrie 2019, 18:52)

  asavreau [utilizator]

  Că asta face Lia Savonea.Este impertinentă.Ea nu discută,nu vrea găsirea unei soluții.Ea amenință cu metode folosite de un stat dictatorial.Lia Savonea consideră că noi nu avem dreptul să stabilim cât putem plăti pentru munca unui magistrat.Și pentru pensia acestuia.De ce crede Lia Savonea că magistrații au voie să încalce legea folosind artificii ca ;cumularea unor drepturi salariale intenționat neîncasate în ultimul an și încasate în luna în care //barosanul//se pensionează?Legea spune că acestea se distribuie pe lunile când trebuiau încasați banii.Pentru magistrați nu-i la fel?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by