Bugetul pentru 2020 a fost făcut în condiții foarte dificile, iar "Guvernul a trebuit să țină cont de unele restrângeri", a susținut președintele Klaus Iohannis, întrebat despre reducerile de buget pentru domenii importante, precum sănătatea. El a mai spus că asumarea răspunderii Guvernului pe bugetul de stat pentru 2020 este o variantă fezabilă.

SalariuFoto: Pro TV

Șeful statului a susținut că bugetul este unul bun, care prevede sumele necesare la toate capitolele și care "poate să permită menținerea ritmului de creștere economică".

"Este un buget care permite continuarea unei politici pozitive în domeniul salarizării și al pensiilor, un lucru important. Din păcate, din motive legate de guvernele PSD-iste eșuate, bugetul nu s-a putut încadra în deficitul de 3%, însă față de deficitul destul de mare înregistrat în anul în curs, deja bugetul pentru anul viitor prevede o reducere, iar în anii în care urmează se va reintra rapid în zona de deficit sub 3%", a declarat Klaus Iohannis.

El a mai susținut că sunt prevăzuți bani pentru investiții, bani care până acum "au fost prevăzuți și au dispărut rapid din bugetele guvernelor anterioare".

Întrebat despre reducerile de buget pentru domenii importante, precum sănătatea, Iohannis a spus că bugetul a fost făcut în condiții foarte dificile, iar Guvernul a trebuit să țină cont de unele restrângeri. "Sunt convins că Guvernul va oferi explicații pertinente".

Președintele a mai spus că asumarea răspunderii Guvernului pe bugetul de stat pentru 2020 este o variantă fezabilă și nu el trebuie să fie cel care să vorbească cu liderii politici care contestă acestă modalitate de adoptare.

"Dacă Guvernul se hotărăște să promoveze bugetul, din motive de calendar, prin procedura de angajare a răspunderii în fața Parlamentului, mi se poare o variantă fezabilă. (...) Nu cred că trebuie să vorbesc eu cu liderii politici. Toată lumea înțelege că mai este foarte puțin timp până intrăm în perioada sărbătorilor de iarnă și există o promisiune fermă a Guvernului de a realiza bugetul până la finalul anului. Deja ușor, ușor, celelalte variante nu mai sunt fezabile. Angajarea răspunderii este o variantă pe care o sprijin”, a adăugat Klaus Iohannis, după ședința CSAT.