Președintele Klaus Iohannis consideră că pensiile speciale trebuie eliminate la un moment dat, pentru că nu este normal să avem mai multe categorii de beneficiari, după criterii diferite, singurul unanim acceptat fiind cel al contribuției.

IohannisFoto: Presidency.ro

”Da, cu aceste excepții, pensiile speciale trebuie eliminate, la un moment dat. Nu putem să avem mai multe categorii de beneficiari ai pensiilor, după criterii diferite. Criteriul contributivității este unanim acceptat și acolo trebuie să ajungem”, a declarat președintele, întrebat dacă până la urmă ar trebui să fie eliminate pensiile speciale cu excepția militarilor și magistraților.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor urma să reia, marţi, dezbaterile cu privire la două proiecte de lege referitoare la pensiile speciale, iniţiate de PNL şi, respectiv, USR.

Liberalii susțin eliminarea pensiilor, cu excepția celor militare. Proiectul PNL propune eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu excepţia pensiilor militare.

În cazul USR, aceștia propun abrogarea pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor militare şi ale magistraţilor, care vor fi plafonate la nivelul ultimului salariu de bază brut lunar din ultima lună de activitate.