La 30 de ani de la Revoluţie, Timişoara este în doliu marţi, când sunt comemoraţi primii 66 de manifestanţi din oraş căzuţi pentru libertate în timpul evenimentelor din Decembrie 1989.

revolutie-1989Foto: Hotnews

Revoluţionari, familii ale celor dispăruţi, oficiali şi cetăţeni de rând vor participa la manifestările organizate pe parcursul zilei în puncte care au devenit repere pentru comemorarea martirilor. De la ora 10.00, la Catedrala Mitropolitană vor avea loc slujba de pomenire a eroilor-martiri şi o depunere de coroane, iar la ora 12.00 se va desfăşura acelaşi ritual, la Biserica Martirilor.

Cortegiul se va deplasa apoi la Cimitirul Eroilor unde, de la ora 14.00, se va ţine un parastas pentru eroii martiri şi vor fi depuse coroane, iar de la ora 18.00 este programat un moment de reculegere cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor-martiri pe treptele Catedralei Mitropolitane.

În urmă cu 30 de ani, în noaptea de 16 spre 17 decembrie, zeci de tineri au fost arestaţi, îmbarcaţi în camioane ale armatei şi duși în arestul Miliţiei pentru audieri. Pe 17 decembrie 1989, armata a organizat o demonstraţie de forţă în centrul Timişoarei. În acea zi, la ora 17.00 s-au auzit primele focuri de armă în oraş. Populaţia credea că este vorba despre gloanţe oarbe şi, de aceea, în loc să se retragă, să fugă şi să se apere, oamenii s-au prins de mâini, formând un lanţ viu în faţa tancurilor şi a mitralierelor.

La Procuratura Militară Timişoara au fost înregistraţi atunci 66 de morţi şi 196 de răniţi. În seara aceleiaşi zile, la Bucureşti, Consiliul Politic Executiv a aprobat reprimarea în forţă a manifestanţilor de la Timişoara, etichetaţi ca trădători.