Varianta cea mai bună pentru trecerea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin este dezbaterea parlamentară, dar nu sunt excluse total nici asumarea răspunderii Guvernului sau o ordonanță de urgență, spune premierul Ludovic Orban. El le transmite celor din USR, care l-au somat ca săptămâna viitoare să vină cu ''o măsură clară" că dacă iau altă decizie legată de sprijinirea Guvernului "este problema lor".

Camera DeputatilorFoto: Captura video

Orban a declarat, luni, la Parlament, că varianta cea mai bună de schimbare a legislației electorale este dezbaterea parlamentară, mai ales prin Camera Deputaţilor, unde a susținut că există posibilitatea de a avea o majoritate pentru susţinerea acestui proiect de lege.

El a spus că și angajarea răspunderii Guvernului şi ordonanţa de urgenţă, mai ales legate de sistemul electoral sunt proceduri care nu pot fi puse în practică imediat, pentru că există posibilitatea controlului constituţional. "Nu am exclus total şi alte variante. Vom vedea cum evoluează dezbaterile în Camera Deputaţilor".

El a criticat faptul că Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a respins solicitarea PNL de introducere pe ordinea de zi a plenului a proiectelor privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi abrogarea Ordonanţei 40 referitoare la alegerea preşedinţilor de Consilii judeţene.

  • "La ora actuală, pe evaluările noastre, există o majoritate în Camera Deputaţilor unde se află în dezbatere trei proiecte de lege, al PNL, al USR şi al PMP. Singura problemă pe care o avem este că PSD s-a întors la perioada Dragnea, în care nici măcar nu se mai permite înregistrarea la microfon a propunerilor de a introduce pe ordinea de zi în şedinţa de Birou permanent al Camerei Deputaţilor.
  • Şedinţa de astăzi a Biroului permanent al Camerei Deputaţilor a fost o şedinţă care a adus aminte de perioada în care Dragnea era la butoanele Camerei Deputaţilor. (...) Vom încerca şi în plen să introducem pe ordinea de zi. Au renunţat la convocarea şedinţei de plen.
  • Se pare că şi şedinţa de plen de mâine ar urma să fie anulată, pentru că le este frică de dezbaterea şi de adoptarea acestor două acte normative privind alegerea în două tururi şi respingerea Ordonanţei 40 care a schimbat modalitatea de alegere a preşedintelui Consiliului judeţean, prin alegerea cu majoritate relativă. În ceea ce ne priveşte, susţinem alegerea primarilor în două tururi şi respingerea acestei Ordonanţe 40 pentru a se reveni la sistemul de alegere a preşedintelui Consiliului judeţean de către consilierii judeţeni", a susţinut premierul.

Ludovic Orban a catalogat drept o "şmecherie" faptul că Birourile permanente ale Parlamentului au decis să prelungească mandatul comisiei speciale pentru legile electorale.

Întrebat despre declaraţia senatorului USR Florina Presadă care a anunţat că va propune Comitetului Politic al partidului retragerea sprijinului acordat Guvernului Orban dacă săptămâna viitoare acesta nu anunţă ''o măsură clară de revenire la alegerea primarilor în două tururi şi ordonanţă de urgenţă pentru eliminarea din Codul administrativ a pensiilor speciale pentru primari'', Orban a spus că PNL nu poate forţa pe nimeni să-i stea alături.

"Este o decizie pe care trebuie să o ia. Nu putem forţa niciun partener să stea alături de noi. Suntem deschişi, dialogăm, negociem, încercăm să preluăm lucrurile bune, încercăm să ne respectăm înţelegerile pe care le-am făcut în momentul în care partenerii au decis sprijinirea Guvernului. Dacă partenerii iau altă decizie, este problema lor", a transmis liderul PNL.

PSD va depune moţiune de cenzură doar dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a declarat luni vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea.

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a susţinut luni că proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi nu poate trece de Parlament, pentru că PSD, UDMR şi minorităţile au o majoritate suficientă să îl blocheze.