PSD a refuzat înscrierea pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a proiectelor privind alegerea primarilor în două tururi şi a preşedinţilor de consilii judeţene, a acuzat liderul deputaţilor PNL, Florin Roman.

Florin Roman, deputat PNLFoto: Camera Deputatilor

El a acuzat că nu este nicio diferenţă între Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, şi Liviu Dragnea, susținând că astăzi PSD a pus interesul propriului partid deasupra oricărei reguli a Parlamentului, refuzând solicitarea PNL de a pune pe ordinea de zi proiectul de lege iniţiat de liberali privind alegerea primarilor în două tururi şi care are termen de raport depăşit de luni bune.

"Conform Regulamentului, plenul putea să dezbată acest proiect de lege având termenul de raport depăşit. La fel s-a întâmplat şi în situaţia în care am propus introducerea pe ordinea de zi a legii de modificare a Ordonanţei 40 prin care, pe actuala prevedere, preşedinţii de consilii judeţene sunt aleşi în mod uninominal", a declarat Roman, citat de Agerpres.

Roman a mai spus că, deşi în Comitetul liderilor grupurilor parlamentare s-a votat înscrierea pe ordinea de zi a Ordonanţei 40, liderul deputaţilor PSD a susţinut că nu s-a votat.

"În cele din urmă, am forţat. Am solicitat cuvântul în Comitetul liderilor pentru a introduce modificarea la Ordonanţa 40 pe ordinea de zi. Am cerut şi un vot. Au fost 6 voturi pentru şi doar două împotrivă, însă, cu toate acestea, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor a refuzat să ia act de votul exprimat de liderii de grup şi a interpretat-o după bunul plac că nu s-a votat", a spus liderul deputaţilor PNL.

El a spus că ordinea de zi a Camerei Deputaţilor este realizată de Biroul permanent al acestui for legislativ.

"Nu Birourile permanente reunite stabilesc ordinea de zi la Camera Deputaţilor. Ordinea de zi la Camera Deputaţilor o stabileşte prin propunere Biroul permanent către Comitetul liderilor. PSD a inventat un termen de prelungire pentru comisia comună Camera Deputaţilor şi Senat şi practic a cerut trimiterea tuturor legilor electorale spre această comisie, unde sunt blocate. Ştiţi foarte bine că această comisie nu se întruneşte", a spus Florin Roman.

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a susţinut luni că proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi nu poate trece de Parlament, pentru că PSD, UDMR şi minorităţile au o majoritate suficientă să îl blocheze.

PSD va depune moţiune de cenzură doar dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a declarat luni vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea.