​Unul dintre supraviețuitorii de la Clubul Colectiv, Adrian Albu, a explicat că pedepsele date de judecători sunt „foarte ușoare”, subliniind că el nu consideră că se va face vreodată dreptate, având în vedere că legea penală este „foarte blândă”.

Colectiv 4Foto: Hotnews

„Din punctul meu de vedere e o sentință foarte, foarte ușoară pentru ceea ce s-a întâmplat. Dacă ceea ce s-a întâmplat acolo ar fi cauzat moartea unui singur om, ar fi fost achitați, pentru că la 65 de oameni să dai pedepse între opt și 12 ani mi se pare foarte puțin”, a spus Albu, pentru Mediafax.

Supraviețuitorul incendiului consideră că este nevoie de un alt Cod Penal, care să pedepsească mai drastic abuzul în serviciu.

„Probabil ca ar fi trebuit să avem un alt Cod Penal prin care să avem niște pedepse mai mari pentru consecințele faptelor. Pentru că noi judecăm faptele și nu consecințele lor, atunci când spui abuz în serviciu și ți-a dat opt ani de zile, acel abuz în serviciu a cauzat moartea a 65 de omeni. Dacă ar fi furat 100 de mii de lei probabil că aceeași pedeapsă ar fi fost”, a spus Albu.

Conform sursei citate, „dreptate nu se va face niciodată”.

„O să se facă doar justiție. O să se aplice legea așa cum e ea, bună sau proastă. În momentul de față, legea penală este foarte blândă, pentru că, repet, noi judecăm faptele, nu consecințele acelor fapte. Dacă am fi judecat consecințele faptelor pedepsele ar fi fost mult mai mari”, a conchis sursa menționată.

Cei morți nu mai pot fi aduși înapoi, noi rămânem cu rănile astea

Mihai Grecea, una dintre persoanele rănite în incendiul Colectiv, a spus că i se pare esențial că s-au stabilit vinovățiile în acest dosar, iar judecătorii au arătat, astfel, că statul este de vină pentru că „a pus în pericol cetățenii”.

„Sunt cumva spre maximum unele dintre pedepse, adică acolo unde era probabil vinovăția cea mai mare, dar dincolo de cuantumul de valori, în ani, ale pedepselor, care oricum vor fi atacate la Curtea de Apel, dincolo de asta mi se pare esențial că s-au stabilit vinovațiile și în cazul acesta tragic de la Colectiv e o vinovăție foarte complexă și împărțită. E foarte important că s-a făcut clar că statul prin diversele sale instituții și prin angajații acestor instituții este vinovat de punerea în pericol a cetățenilor săi, pentru că dacă aceste instituții și oamenii acestor instituții ar fi făcut ceea ce trebuia sa facă, nu s-ar fi ajuns la o situație de genul acesta. Există un contract între cetățenii care platesc taxele și aceste instituții ca să le respecte dreptul constituțional la siguranța personală, la viață și nu s-a întâmplat asta”, a explicat Grecea.

Supraviețuitorul a mai spus că instituțiile statului nu au aplicat legile și de aceea s-a ajuns la incendiul de la Colectiv.

“Faptul că s-a marcat prin această sentință acest lucru mi se pare esențial. Dincolo de faptul că există persoane fizice, patronii de club, care au greșit flagrant. Ei aveau voie să fie lacomi pentru că esența capitalismului e acest tip de lăcomie, vrei să faci bani, să câștigi bani, ok, dar trebuie să fii cumva limitat de către stat, de către instituții prin legi. Legile trebuie puse în aplicare, iar instituțiile nu au făcut asta. I-au lăsat să facă ce vor. De partea cealaltă, a patronilor firmei de artificii sunt niște oameni care nu și-au făcut profesionist treaba, au făcut-o cu delăsare, cu inconștiență, trebuie să plătească. Mai avem unul dintre cei implicați care a distrus probe în instanță și la fel, se reflecta în cuantumul pedepsei și acest lucru. Cred că în esență, pe partea asta de penal, lucrurile aparente sunt undeva pe acolo, în limite decente”, a mai spus Grecea.

Bărbatul a explicat că „tribunalul nu face dreptate, face doar justiție”.

„Cred că justiție s-a făcut, cât despre dreptate, nu ai cum să faci unor oameni care au trecut prin asta, nu ai cum să le faci dreptate, nu poți să le faci dreptate. Cei morți nu mai pot fi aduși înapoi, noi rămânem cu rănile astea pentru totdeauna și cu toate consecințele astea de disfuncționalități. Rămânem cu niște vieți fractuate, deci dreptate nu-ți face nimeni. Da, se pune legea în aplicare, așa cum e ea și cred că s-a pus în aplicare, în limitele pe care le permite legea, după toate aparentele e o decizie cel puțin pe partea de penal corectă, pentru că a stabilit vinovățiile”, a adăugat supraviețuitorul incendiului din Colectiv.

Fostul primar al Primăriei Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat, luni, la opt ani și șase luni. Cei trei patroni ai clubului - George Anastasescu Costin Mincu și Paul Gancea - au primit câte 11 ani și opt luni de închisoare cu executare, în dosarul „Colectiv”. Decizia nu este definitivă.

Conform deciziei, fosta angajată a Primăriei Sectorului 4, Aurelia Iofciu, a fost condamnată la opt ani de închisoare cu executare.

Pedepse cu închisoare au primit și administratorul firmei de artificii, Daniela Niță, condamnată la 12 ani și opt luni, pirotehnisul Zaharia Viorel, condamnat la nouă ani și opt luni în spatele gratiilor, pirotehnistul Moise Marian, condamnat la 10 ani, patronul firmei de artificii, Cristian Niță, la trei ani și jumătate de închisoare.