Fostul primar al Primăriei Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat, luni, la opt ani și șase luni, iar cei trei patroni ai clubului au primit câte 11 ani și opt luni de închisoare cu executare, în dosarul „Colectiv”. De asemenea, George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare. Decizia nu este definitivă.

Cristian Popescu PiedoneFoto: AGERPRES

Fostul primar al Primăriei Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat, luni, la opt ani și șase luni, iar cei trei patroni ai clubului au primit câte 11 ani și opt luni de închisoare cu executare, în dosarul "Colectiv”.

Tribunalul București a decis, în primă instanță, ca fostul edil să stea opt ani și șase luni în spatele gratiilor, iar timp de cinci ani să nu poată beneficia de mai multe drepturi.

Astfel, a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cu producerea unor consecințe deosebit de grave, plus pedeapsă complementară cu interzicerea unor drepturi cu o durată de 5 ani. De asemenea, a primit 3 ani de închisoare pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit și pedeapsă complementară 3 ani interzicerea unor drepturi. În baza Codului Penal, el va executa pedeapsa cea mai grea, respectiv 7 ani și 6 luni de închisoare, la care se adaugă un spor de un an.

Foștii patroni ai clubului Colectiv au primit, în primă instanță, pedepse de câte 11 ani și opt luni de închisoare. Este vorba despre George Anastasescu Costin Mincu și despre Paul Gancea.

Astfel, George Anastasecu, unul dintre patronii clubului Colectiv, a primit 10 ani de închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, 5 ani interzicerea unor drepturi, 3 ani de închisoare pentru vătămare corporală din culpă în formă agravantă și 3 ani interzicerea unor drepturi, precum și 2 ani de închisoare pentru neluarea măsurilor legale de secutitate și sănătate în muncă și 2 ani interzicerea unor drepturi. Instanța a decis că Anastasescu va executa pedeapsa cea mai grea, respectiv 10 ani de închisoare, la care se adaugă un spor de 1 an și 8 luni, rezultând 11 ani și 8 luni de închisoare, precum și interzicerea unor drepturi pentru 5 ani.

Celălalt patron al clubului, Paul Gancea, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, 5 ani interzicerea unor drepturi, 3 ani de închisoare pentru vătămare corporală din culpă în formă agravantă și 3 ani interzicerea unor drepturi, precum și 2 ani de închisoare pentru neluarea măsurilor legale de secutitate și sănătate în muncă și 2 ani interzicerea unor drepturi. Instanța a decis că Gancea va executa pedeapsa cea mai grea, respectiv 10 ani de închisoare, la care se adaugă un spor de 1 an și 8 luni, rezultând 11 ani și 8 luni de închisoare, precum și interzicerea unor drepturi pentru 5 ani.

Conform deciziei, Aurelia Iofciu, fost șef serviciu Autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, a fost condamnată la opt ani de închisoare cu executare. Astfel, ea a primit 7 ani de închisoare de închisoare pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cu producerea unor consecințe deosebit de grave, plus pedeapsă complementară cu interzicerea unor drepturi cu o durată de 5 ani. De asemenea, a primit 3 ani de închisoare pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit și pedeapsă complementară 3 ani interzicerea unor drepturi. În baza Codului Penal, el va executa pedeapsa cea mai grea, respectiv 7 ani de închisoare, la care se adaugă un spor de un an, rezultând o pedeapsă de 8 ani de închisoare și 5 ani interzicerea unor drepturi.

Pedepse cu închisoare au primit și administratorul firmei de artificii, Daniela Niță, condamnată la 12 ani și opt luni, pirotehnistul Zaharia Viorel, condamnat la nouă ani și opt luni în spatele gratiilor, pirotehnistul Moise Marian, condamnat la 10 ani, patronul firmei de artificii, Cristian Niță, la trei ani și jumătate de închisoare.

Astfel, Daniela Niță a primit o condamnare de 10 ani pentru ucidere din culpă în formă agravată și 5 ani interzicerea unor drepturi, 3 ani vătămare corporală din culpă în formă agravată și 3 ani interzicerea unor drepturi, 2 ani pentru neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și 2 ani interzicerea unor drepturi, precum și 3 ani de închisoare pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, plus 3 ani interzicerea unor drepturi. Instanța a dispus ca ea să execute pedeapsa cea mai grea, de 10 ani de închisoare, la care se adaugă un spor de 2 ani și 8 luni și 5 ani interzicerea unor drepturi.

Pirotehnistul Viorel Zaharia a primit 8 ani de închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravată și 5 ani interzicerea unor drepturi, 3 ani vătămare corporală din culpă în formă agravată și 3 ani interzicerea unor drepturi, 2 ani pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și 2 ani interzicerea unor drepturi. Va executa pedeapsa cea mai grea, de 8 ani de închisoare, cu un spor de 1 an și 8 luni, rezultând 9 ani și 8 luni de închisoare și 5 ani interzicerea unor drepturi.

Pirotehnistul Marian Moise a primit 8 ani de închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravată și 5 ani interzicerea unor drepturi, 3 ani vătămare corporală din culpă în formă agravată și 3 ani interzicerea unor drepturi, 3 ani pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și 3 ani interzicerea unor drepturi. Va executa pedeapsa cea mai grea, de 8 ani de închisoare, cu un spor de 2 ani, rezultând 10 ani de închisoare și 5 ani interzicerea unor drepturi.

Judecătorii de la Tribunalul București au decis ca închisoare să facă și pompierii Antonina Radu și George Petrică Matei, ambii primind pedepse de câte nouă ani și două luni. Astfel, Antonina Radu a primit 8 ani de închisoare pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu producerea unor consecințe deosebit de grave și 5 ani interzicerea unor drepturi, 3 ani și 6 luni pentru uzurparea funcției dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cu producerea unor consecințe deosebit de grave și 3 ani interzicerea unor drpturi. Va executa pedeapsa cea mai grea, de 8 ani de închisoare, la care se adaugă un spor de 1 ani și 2 luni, rezultând 9 ani și 2 luni de închisoare și 5 ani interzicerea unor drepturi.

George Petrică Matei a primit 8 ani de închisoare pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu producerea unor consecințe deosebit de grave și 5 ani interzicerea unor drepturi, 3 ani și 6 luni de închisoare pentru uzurparea funcției dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cu producerea unor consecințe deosebit de grave și 3 ani interzicerea unor drpturi. Va executa pedeapsa cea mai grea, de 8 ani de închisoare, la care se adaugă un spor de 1 ani și 2 luni, rezultând 9 ani și 2 luni de închisoare și 5 ani interzicerea unor drepturi.

Fostele angajate ale Primăriei Sectorului 4 Larisa Ganea și Ramona Moțoc au primit pedepse cu închisoare de șapte, respectiv trei ani.

De asemenea, au fost condamnate și firma care deținea clubul Colectiv și cea de artificii. Astfel, S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. a primit o condamnare de 470 zile de amendă, cu o suma corespunzătoare de 5.000 lei pentru fiecare zi, adică 2,35 de milioane de lei, precum si interzicerea unor drepturi.

S.C. GOLDEN IDEAS FIREWORKS ARTISTS S.R.L. a primit o condamnare de 470 de zile amendă, tot cu o sumă corespunzatoare de 5.000 de lei pentru fiecare zi de amendă, precum si interzicerea unor drepturi.

Totodată, judecătorii au stabilit plata mai multor daune morale.

Este vorba despre 250.000 euro reprezentând daune morale către fiecare dintre părţile civile Enache Cristina Ionela şi Enache Eleonor (victimă ENACHE DIANA ELENA); 150.000 euro reprezentând daune morale către partea civila Enache George Daniel (victimă ENACHE DIANA ELENA); 250.000 euro reprezentând daune morale către fiecare dintre părţile civile Epure Marius şi Epure Mirela Florina (victimă EPURE ANDA IOANA); 150.000 euro reprezentând daune morale către partea civila Epure Paula (victimă EPURE ANDA IOANA); 5. 250.000 euro reprezentând daune morale către fiecare dintre părţile civile Fieraru Romeo şi Fieraru Angela (victimă FIERARU IONUŢ VALENTIN); 1.000.000 lei reprezentând daune morale către fiecare dintre părţile civile Popescu Valter si Popescu Anisoara(victimă POPESCU IONUŢ COSTIN); 300.000 euro reprezentând daune morale si 20.000 lei reprezentând daune materiale către partea civilă Palada Silvia (victimă PALADA RADU); 1.500.000 lei reprezentând daune morale şi 5.000 lei reprezentând daune materiale către fiecare dintre părţile civile Simion Ion şi Simion Maria (victimă SIMION ALEXANDRU CĂTĂLIN); 250.000 euro reprezentând daune morale către fiecare dintre părţile civile Vârlan Ion şi Vârlan Maria (victimă VÂRLAN LAURENŢIU MARIAN); 150.000 euro reprezentând daune morale şi 6.881,24 lei reprezentând daune materiale către partea civila Vârlan Alexandra Roxana (victimă VÂRLAN LAURENŢIU MARIAN).

De asemenea, și pentru celalalte victime s-a dispus plata daunelor morale, în valoare de sute de mii de euro.

Și Spitalul Clinic de Urgenţă, de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti ar urma să primească 1.399.209,36 lei, bani care reprezintă cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate, precum şi cele referitoare la persoanele vătămate în raport de care a fost pusă în mişcare acţiunea penala. Spitalul clinic de Urgență București ar urma să primească 1.558.495 lei, Spitalul Universitar, 732.941,49, Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” Bucureşti, 73.779,45 lei, Spitalul Clinic de Urgenţă Pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucureşti, 484.312,79 lei, Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni, 703.696,98 lei, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” Bucureşti, 728.099,86 lei, Spitalul de Arși, 219.818,35.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată în 10 zile.

În 30 octombrie 2019, s-au împlinit 4 ani de la tragedia din clubul bucureştean Colectiv. În urma incendiului, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar apoi mulţi dintre răniţii internaţi, numărul victimelor ajungând atunci la 64. Ulterior, la un şi 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanţul total la 65.

De asemenea, zeci de persoane încă se află sub tratament pentru a-şi îngriji rănile.

Acuzațiile procurorilor

În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arată că patronii Colectiv "au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecinţa producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015".

Anchetatorii mai arată că patronii Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu "nu au asigurat cadrul organizatoric şi mijloacele necesare securităţii şi sănătăţii în muncă, nu au luat măsuri pentru evacuarea personalului şi a clienţilor prin asigurarea unui număr de căi de ieşire suficient şi prevăzut de lege, marcate şi dotate corespunzător, şi nu au stabilit clauze privind sănătatea şi securitatea în muncă cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul clubului la încheierea contractului de prestări servicii dintre SC Club Colectiv SRL şi SC Digidream Multimedia SRL".

Fostul primar Cristian Popescu-Piedone este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4.

Potrivit procurorilor, infracţiunea de abuz în serviciu constă în eliberarea acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare pentru două societăţi comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.

Potrivit DNA, în perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, cei doi ofiţeri ISU - Antonina Radu şi George Matei -, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă, nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat că acel club din Bucureşti (care până la data de 6 octombrie 2014 a funcţionat ca persoană juridică SC Music Hall SRL Bucureşti, iar după această dată ca persoană juridică SC Colectiv Club SRL Bucureşti) desfăşura activităţi specifice fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.

Procurorii au reţinut că cei doi au permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, fiind astfel cauzată vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere în pericol a vieţii, sănătăţii, integrităţii corporale a acestora şi a angajaţilor care s-au aflat în incinta clubului Colectiv în perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, dar şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Anchetatorii arată că, deşi au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, Antonina Radu şi George Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej, şi nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti pentru că funcţiona fără aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.