Anul 2019 este, la acest moment, cel mai călduros de când se fac măsurători în România, respectiv din 1900, potrivit directorului general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu. De asemenea, 2019 se află pe "podiumul" celor mai călduroşi ani din ultimii 140 de ani și la nivel mondial.

Vreme frumoasa, cu soareFoto: USER UPLOADED

Directorul ANM a explicat pentru Agerpres că în întreg anul 2019 au fost nouă luni în care "abaterile termice" au fost semnificative.

Astfel, noiembrie este cea mai caldă lună din istoria măsurătorilor meteorologice, cu o "abatere" de 4,9 grade Celsius faţă de ceea ce ar fi normal pentru o lună noiembrie, în România. Luna iunie din acest an a fost, de asemenea, cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice.

"Chiar şi anul 2019 este, la acest moment, cel mai călduros an de când se fac măsurători în România, respectiv pentru perioada 1900 - 2019, luând în considerare simularea ca luna decembrie să fie o lună normală, ceea ce este posibil să nu se întâmple. Deja, avem în prima jumătate a lunii o abatere termică de 1,8 grade, în condiţiile în care semnalul pentru această săptămână indică, din nou, o vreme foarte caldă", a menţionat Mateescu.

Cât priveşte tendinţele meteorologice înregistrate la nivel mondial, oficialul ANM a subliniat că 2019 se află pe "podiumul" celor mai călduroşi ani din ultimii 140 de ani.

În 3 decembrie a fost prezentată analiza anului în curs de către Organizaţia Meteorologică Mondială, la Conferinţa Globală Climatică de la Madrid, iar concluzia este că anul 2019 pare a fi pe locul 2 sau 3 în topul celor mai călduroşi ani din istorie, de fapt din ultimii 140 de ani, de când se fac măsurători la nivelul serviciilor meteorologice din întreaga lume.

"Este semnificativ de menţionat faptul că deceniul 2001 - 2019 este cel mai călduros. De asemenea, fiecare deceniu începând din 1980 şi până în prezent a fost mai cald decât deceniile precedente, comparativ cu perioada pre-industrială. Toate aceste comparaţii se fac, în special, cu perioada de referinţă 1850 - 1900. Acest lucru confirmă tendinţa evidentă, de la an la an, în ceea ce priveşte creşterea temperaturii medii anuale la nivel mondial şi, iată, că nici România nu face excepţie", a susţinut directorul general al ANM.