Peste 600 de medici au amenințat că vor demisiona dacă guvernul nu dispune majorarea fondurilor pentru sănătate, avertizând că reducerea bugetului pune viața oamenilor în pericol și poate duce la prăbușirea sistemului medical. Intrați în grevă, medicii se pregătesc să iasă în stradă în această săptămână, în întreaga țară, relatează Guardian.

Parlamentul FranteiFoto: Facebook/ Assemblée nationale

Doctorii avertizează că tăierile de fonduri, personalul insuficient și reducerea numărului de paturi aduc sistemul de sănătate francez în pragul colapsului, punând în pericol viața pacienților.

“Spitalele publice din Franța sunt pe moarte”, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de 660 de medici din întreaga țară. Semnatarii cer inițierea rapidă a unui dialog cu guvernanții după 9 luni de greve care au început în luna martie în unitățile de urgență și s-au răspândit ulterior în alte departamente, de la pediatrie la psihiatrie.

Protestele din sistemul de sănătate reprezintă o durere de cap în plus pentru guvernul de centru al președintelui Emmanuel Macron care s-a confruntat recent și cu manifestații de amploare din cauza anunțatelor reforme din sistemul de pensii.

Luna trecută, Macron a propus suplimentarea fondurilor din domeniul sănătății și acordarea de bonusuri personalului din sistem, însă propunerea a fost respinsă de organizațiile medicilor ca fiind insuficientă.

În 2000, Organizația Mondială a Sănătății cota sistemul medical din Franța ca fiind cel mai bun din 191 de țări.