Douăzeci de cetăţeni din Irak, Siria, Libia, Algeria şi India, care au încercat să treacă ilegal frontiera, au fost depistaţi zilele acestea la Vărşand, Borş şi Nădlac II, a anunţat duminică Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

Cetateni straini depistati la frontiera (foto arhiva)Foto: Politia de Frontiera

Conform unui comunicat transmis de IGPF și citat de Agerpres, poliţiştii din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Vărşand, judeţul Arad, au desfăşurat sâmbătă o acţiune de prevenire pe linia combaterii migraţiei ilegale şi a infracţionalităţii transfrontaliere în zona de competenţă. În jurul orei 03.30, la aproximativ 400 de metri faţă de linia de frontieră, au fost depistate zece persoane. Întrucât acestea nu îşi justificau prezenţa în zonă, au fost preluate şi transportate la sediul instituţiei, pentru cercetări.

În cadrul verificărilor preliminare, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că acele zece persoane sunt cetăţeni din Irak, respectiv Siria, dintre care opt bărbaţi cu vârste cuprinse între 22 şi 31 de ani şi doi minori de 17 ani. Aceştia au declarat că intenţionau să treacă ilegal frontiera în Ungaria, cu scopul de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

Tot sâmbătă, în jurul orei 21.30, un echipaj format din poliţişti de frontieră, aflat în serviciu în zona de competenţă Sectorului Poliţiei de Frontieră Borş, a oprit la control, pe comunicaţia Borş-Santău, un autoturism care circula în regim de taxi. În autoturism au fost identificate trei persoane, cetăţeni străini, care nu îşi justificau prezenţa în zonă, fapt pentru care au fost conduse la sediul sectorului pentru cercetări.

Extinzând verificările, în apropierea localităţii Tămăşeu, au mai fost descoperiţi alţi cinci cetăţeni străini, care se deplasau pe jos spre frontiera cu Ungaria.

În urma cercetărilor, s-a constatat că persoanele sunt cetăţeni din Libia, Algeria, Siria şi Irak, cu vârste cuprinse între 17 şi 40 de ani, solicitanţi de azil în ţara noastră, care intenţionau să treacă ilegal frontiera în Ungaria.

În ambele cazuri, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat faţă de cetăţenii străini, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Şi poliţiştii de frontieră de la Nădlac II au depistat, vineri, în apropierea punctului de frontieră, două persoane de sex masculin. S-a procedat la legitimarea acestora, bărbaţii prezentând două permise de şedere având însemnele autorităţilor din Suedia.

Cu ocazia verificărilor, poliţiştii de frontieră au constatat că documentele prezentate la control sunt false, neîndeplinind condiţiile de formă şi de fond ale unui document autentic, motiv pentru care bărbaţii au fost conduşi la sediul sectorului, pentru cercetări. S-a stabilit faptul că cei doi sunt cetăţeni din India, în vârstă de 25, respectiv 28 de ani, care intenţionau să ajungă într-un stat din vestul Europei, în baza documentelor false.

Şi în acest caz poliţiştii de frontieră au întocmit actele de urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, fals privind identitatea şi uz de fals, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun, se mai arată în comunicatul IGPF.