Cătălin Predoiu, la aniversarea DIICOT: Ministerul Justiției va promova desființarea Secției speciale

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 15 decembrie 2019, 10:09 Actualitate | Esenţial


Catalin Predoiu
Foto: Facebook
Cătălin Predoiu a participat la reuniunea organizată cu prilejul împlinirii a 15 ani de la înființarea DIICOT, unde a precizat că Ministerul Justiției va promova desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților pentru motivele pe care le-a prezentat public și a atras atenția că șeful CSM trebuie ales cu majoritate, nu la limită.

În cadrul discursului susţinut în plenul reuniunii festive, ministrul Justiţiei a felicitat DIICOT pentru cei 15 ani de activitate într-un domeniu cheie pentru siguranţa cetăţenilor, combaterea crimei organizate, a traficului de droguri şi terorismului, se arată într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

Predoiu a abordat mai multe chestiuni legate de activitatea DIICOT, cum ar fi semnificaţia statisticii activităţii în anul 2019, structura organizatorică, dar şi alte subiecte de interes pentru Ministerul Public şi sistemul judiciar în general.

„Cu aproape 10.000 de dosare soluţionate, din care peste 1500 cu trimiteri în judecată a peste 3000 de inculpaţi, DIICOT punctează la capitolul eficiență, cu o rată de 16,5% trimiteri în judecată raportat la numărul de investigaţii, cea mai bună performanţă în cadrul Ministerului Public; Este important ca DIICOT să se concentreze pe stocul de dosare şi să continue performanţele, inclusiv în cazuri complexe şi sensibile din perspectiva interesului cetăţenilor faţă de combaterea infracţionalităţii”, le-a spus Predoiu.

Acesta a abordat, în discursul său, și Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

„Ministerul Justiției va promova desfiinţarea SIIJ, pentru motive pe care le-a arătat public în numeroase ocazii, inclusiv pentru cele care ţin de opţiunile magistraţilor consultaţi şi criticile formulate în rapoartele de ţară”, se mai arată în sursa citată.

Ministerul Justiției consideră că ar fi „extrem de pozitiv”, ca viitorul preşedinte al CSM să fie ales în urma unei majorităţi generate de magistraţii din plenul CSM, nu determinat la limită pe baza unui vot hotărâtor al unui factor politic reprezentat în CSM de Ministrul Justiţiei.

Acest lucru ar răspunde şi criticilor/recomandărilor din cadrul Raportului MCV care constată tensiunile din cadrul CSM şi sistemul judiciar, considerându-le o vulnerabilitate la adresa funcţionalităţii sistemului.

„Ministerul Justiției îşi exprimă speranţa că până la următoarele şedinţe de Secţie de judecători şi de Plen, magistraţii din CSM să dea dovadă de dialog, înţelepciune şi moderaţie şi să genereze o majoritate largă care să aleagă un nou preşedinte al CSM; Ministerul Justiției consideră că ieşirea din blocajul CSM este o condiţie pentru a se putea aborda temele esențiale ale anului 2020, modificarea Legilor justiţiei şi ale Codurilor Penale, îmbunătăţirea Raportului de ţară”, a mai punctat Predoiu în discursul său.

Începând cu luna februarie 2020, instituția va demara un proces de evaluare a reparaţiilor care trebuie aduse Legilor justiţiei şi Codurilor penal şi de procedură penală. În viziunea Ministerului Justiției, proiectele trebuie să includă recomandările Raportului MCV, GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia.

„Ministerul Justiției va sesiza Parlamentul cu proiectele elaborate pe această bază, pentru a fi dezbătute şi aprobate în proceduri parlamentare; Ministerul Justiției reiterează invitaţia către procurorii din Ministerul Public, inclusiv DIICOT, de a participa la concursurile organizate pentru selecţia candidaturilor pentru procurorii de rang înalt; Ministerul Justiției subliniază obiectivitatea concursurilor, precum şi faptul că nu există favoriţi sau persoane care „vor fura startul”, subliniind responsabilitatea procurorilor faţă de acest proces”, mai arată comunicatul ministerului.

„DIICOT este principala „armă” de ripostă judiciară a societăţii împotriva crimei organizate, traficului de persoane, droguri, infracțiuni cibernetice şi terorism şi MJ aşteaptă de la DIICOT o acţiune energică şi profesionistă în continuare. (...) Am notat opţiunea deschisă, categorică, lipsită de echivoc a procurorilor DIICOT pentru desfiinţarea SIIJ. În câteva luni, sperăm să fim pe drumul cel bun în acţiunea de reparare a daunelor aduse legislaţiei şi structurii Ministerului Public, să facem paşi în recâștigarea coerenței sistemului de „law enforcement” şi a Justiției în general”, a declarat ministrul Justiției.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1508 vizualizari

 • -1 (9 voturi)    
  Individul asta si-a asumat codurile (Duminică, 15 decembrie 2019, 10:24)

  xrogo [utilizator]

  penale pe vremea lui Basescu si-a pastorit justitia pe vremea furturilor masive ale pedelistilor din averea Romaniei, coduri macelarite apoi de CCR si nici acum aduse la normal, acum vrea din nou sa zguduie justitia?
  • +2 (6 voturi)    
   Predoiu promoveaza cand ar trebui asumare (Duminică, 15 decembrie 2019, 11:23)

   DanNk [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Deci PSD,distruge idea de justitie, sute de mii de romani ingheata in strada zeci de zile si noul Ministru al Justitiei nu are curaj sau nu face decat sa dea declaratii. Aici trebuia asumarea raspunderii Guvernului, precum si alegerile locale in doua tururi.

   Sunt de acord cu USR ca trebuie alegeri anticipate pentru ca in Parlamentul actual tot PSD are majoritatea.
  • +3 (5 voturi)    
   Ministrul este foarte prost sau se preface ? (Duminică, 15 decembrie 2019, 12:00)

   Cozmin30 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Predoiu este foarte prost, sau doar face pe prostul ?
   Ce asteapta pentru a desfiinta Sectia Speciala ?
   A spus ca asteapta parerea magistratilor. Magistratii s-au pronuntat, organizatiile internationale s-au pronuntat. Societatea Civila s-a pronuntat.
   Ce ce nu a votat in CSM impotriva mafiei psd ?
   Daca in CSM erau doua tabere formate din magistrati cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, poate ca avea dreptate sa se abtina.
   Dar in CSM este o tabara formata din magistrati cinstiti si o tabara formata din magistrati corupti sau santajabili, aflati in slujba mafiei psd. In plus, mafia psd a infiltrat in CSM si doua likele, chipurile, din partea Societatii Civile, dar de fapt aflate tot in slujba mafiei.
   Cum poate sa nu sustina tabara magistratilor cinstiti ?
   Dimpotriva, trebuia sa sustina pe fata tabara magistratilor cinstiti si sa ceara revocarea si arestarea magistratilor corupti sau santajabili, aflati in solda mafiei psd.
   • -2 (2 voturi)    
    Adica s-au pronuntat 2500 din (Duminică, 15 decembrie 2019, 16:36)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin30

    6000 de magistrati?
    • 0 (0 voturi)    
     Adevarul (Duminică, 15 decembrie 2019, 22:11)

     Cozmin30 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

     Din 3095 magistrați (judecători și procurori) care au votat şi ale căror voturi au fost numărate, 83.20% s-au pronunțat pentru desființarea SIIJ, 8.79% pentru menținerea SIIJ, iar 8.01% pentru amendarea (abrogarea parțială, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea structurii de parchet menționate.
     In ceea ce priveşte votul exprimat pe fiecare adunare generală, din 342 de adunări generale ale judecătorilor şi procurorilor contabilizate (115 instanţe şi 227 parchete), 292 (102 de instanţe, 190 de parchete) s-au pronunțat în unanimitate sau în majoritate pentru abrogarea totală a normelor juridice care reglementează activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și revenirea la competențele partajate ale structurilor de parchet existente anterior modificărilor legislative prin care a fost creată; 27 de adunări generale (9 instanţe şi 18 parchete) au optat în majoritate pentru menținerea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție; 15 adunări generale (3 instanţe şi 12 parchete) au votat pentru amendarea (abrogarea parțială, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea structurii menționate. 8 adunări generale (1 instanţă şi 7 parchete) au avut vot paritar. Ca procentaj, 85,38% din numărul adunărilor generale de la instanţe şi parchete au votat pentru abrogarea totală a normelor juridice care reglementează activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și revenirea la competențele partajate ale structurilor de parchet existente anterior modificărilor legislative prin care a fost creată, în raport de 7,89% pentru menţinere, 4,39% pentru amendare şi 2,34% cu vot paritar.
 • +1 (3 voturi)    
  coduri (Duminică, 15 decembrie 2019, 10:58)

  traiang [utilizator]

  Imi aduc aminte codurile au fost facute de el si de Ponta de la opozitie Atata timp cind nu le faci cu buna credinta sa le armonizezi cu MCV Comisia Venetia si CCR ai sa le freci la fiecare guvernare iar justitia nu va fi niciodata independenta ci o simpla ''maciuca '' politica E un fel de ping-pond de la o extrema la alta asa cum a fost si cu protocoalele bune in cadrul legal dar la fel abuzate in acelasi scop politic
 • +3 (5 voturi)    
  Va, va, va... (Duminică, 15 decembrie 2019, 12:01)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  Nici măcar nu va desființa, ci abia că va promova desființarea... Va, va, va, va...
  • +2 (2 voturi)    
   Guvernul este obligat să respecte legea. (Duminică, 15 decembrie 2019, 12:32)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui doar_un_mesaj

   Deci,da,va promova o lege.Dacă nu facem așa,cu toată nerăbdarea de a anula potlogăriile PSD,ajungem să facem ca ei.Predoiu are dreptate,nu trebuie ceva special să-i anchetezi pe magistrați.Pot fi anchetați ca orice cetățean.Când ai ceva special de anchetă dai impresia că indivizii sunt speciali și atunci nu mai comentăm de pensii și salarii.Că sunt speciali,nu nesimțiți!
   • -2 (2 voturi)    
    Coruptia Statului de "Drepti"! (Duminică, 15 decembrie 2019, 15:27)

    dragobete [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Ha...ha...ha...atata energie ca sa desfiintati o Sectie coordonata 100% de CSM...de ce?...prietenii coruptilor stiu de ce....pentru ca NOI magistratii...nu vrem sa fim cercetati pentru abuzurile noastre...in mod transparent...vrem sa fie Procurorul General cel care...sa ascunda dosarele de coruptie si abuzuri ale magistratilor...prin birou...sa le tina la sertar...ani de zile...pana se prescriu faptele...iar la cererea Ambasadorului SUA...magistratii din sistem care fac matanii la imparat...nu trebuie cercetati... chiar daca sunt responsabili de fapte de coruptie sau hotarari abuzive...frumos mai ganditi voi... aparatorii statului de "drepti"...bravos natiune halal sa-ti fie..si dai si lupta cu Europa!
   • 0 (4 voturi)    
    Adica sa fie cercetati de procurorii care (Duminică, 15 decembrie 2019, 16:41)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    ieri erau la brat cu ei in salile de judecata, nu, ei trebuie judecati de catre procurori specisli, cu csre nu au mai interactionat, la noi veresia trebuie taiata din radacina altfel o sa avem cercetari de fatada!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by