Ministrul de Externe Bogdan Aurescu l-a primit sâmbătă pe noul ambasador al SUA la București Adrian Zuckerman. Discuțiile s-au axat pe implementarea deciziilor strategice adoptate în domeniul securității energetice și cel 5G, cât și asupra obiectivului României de a accede la Programul Visa Waiver.

Adrian Zuckerman si Bogdan AurescuFoto: mae.ro

Bogdan Aurescu l-a primit la MAE pe Adrian Zuckerman pentru prezentarea copiei scrisorii de acreditare în poziția de ambasador al Statelor Unite în România, informează ministerul într-un comunicat de presă difuzat sâmbătă și citat de Mediafax.

„Ministrul Bogdan Aurescu a transmis ambasadorului Statelor Unite urări călduroase de bun-venit cu ocazia revenirii acestuia în România, exprimând satisfacția părții române pentru menținerea neîntreruptă a reprezentării diplomatice americane, la nivel de ambasador, la București. De asemenea, i-a urat noului ambasador mult succes în îndeplinirea mandatului său și l-a asigurat de tot sprijinul MAE și al său personal în acest scop”, arată sursa citată.

Ministrul de Externe a evocat soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral, în plină dezvoltare și aprofundare, în special după întrevederea foarte substanțială și de succes, din luna august a acestui an, dintre președintele Klaus Iohannis și președintele Donald Trump.

Aurescu a arătat că este necesară implementarea deciziilor strategice adoptate în domeniul 5G și al securității energetice.

„Cu prilejul întâlnirii la cel mai înalt nivel, domeniile Parteneriatului Strategic, de interes prioritar comun, au fost extinse, iar ministrul Bogdan Aurescu a arătat că este necesar un proces continuu de follow-up, care să permită implementarea deplină a deciziilor strategice adoptate, inclusiv în domeniul securității energetice și în domeniul 5G. Ministrul Bogdan Aurescu și ambasadorul agreat al SUA au realizat o trecere în revistă a priorităților din relația bilaterală, în pregătirea dialogului politico-diplomatic din 2020, când se vor împlini 140 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reamintit aspectele abordate în discuția recentă foarte bună cu secretarul de stat al SUA”, mai transmite MAE în comunicatul de presă.

De asemenea, cei doi au vorbit despre posibilitatea și implicarea activă în organizarea în viitorul apropiat o nouă sesiune a Dialogului Strategic dintre România și SUA. Cele două părți au subliniat interesul părții române pentru aprofundarea cooperării și coordonării pe toate aspectele tematice gestionate de grupurile de lucru bilaterale din cadrul acestuia.

„A existat, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la contextul regional de securitate, ministrul Bogdan Aurescu subliniind că România este un aliat de încredere al SUA, deosebit de implicat și pro-activ în regiunea Mării Negre și a evidențiat necesitatea creșterii prezenței militare americane pe teritoriul României. Ministrul Bogdan Aurescu a reamintit obiectivul, de mare importanță pentru cetățenii români, al accederii țării noastre în Programul Visa Waiver. În același timp, a menționat faptul că societatea românească este una dintre cele mai pro-transatlantice și pro-americane din Europa, iar țara noastră acționează în mod constant, în interiorul UE și al NATO, pentru întărirea legăturii transatlantice”, potrivit sursei menționate.

La rândul său, noul ambasador al SUA Adrian Zuckerman „a exprimat angajamentul său ferm de a contribui la dezvoltarea puternică a Parteneriatului Strategic, subliniind aprecierea de care România se bucură din partea Președintelui Donald Trump și la nivelul întregii Administrații a SUA și menționând că „România nu poate avea un prieten mai bun decât SUA”.

Diplomatul american a remarcat transformarea remarcabilă a României în cei 30 de ani de la Revoluția din 1989, țara noastră devenind unul dintre cei mai fermi aliați ai SUA, membru al NATO și UE, cu o democrație robustă, cu respect pentru principiile statului de drept și ale economiei de piață.

Ambasada SUA la București a anunțat, pe Facebook, că Hans Klemm și-a încheiat mandatul de ambasador și a plecat, sâmbătă, din România. Diplomatul a mulțumit românilor pentru căldura cu care a fost primit peste tot în țară.

Pe 20 noiembrie, Adrian Zuckerman a fost votat de Senatul american pentru funcția de ambasador al Statelor Unite în România. Acesta l-a înlocuit pe Hans Klemm care preluase funcția de ambasador al SUA la București în septembrie 2015.

Adrian Zuckerman este un avocat în industria imobiliarelor, provenind din firma de avocatură Seyfarth Shaw, cu sediul în New York, care a imigrat în copilărie din România către Statele Unite.