Marcel Ciolacu a anunțat că PSD va sesiza, luni, Curtea Constituțională asupra proiectelor pe care și-a asumat răspunderea Guvernul, modificarea legilor justiției și abrogarea OUG 51 privind transporturile, transmite Mediafax. Președintele Camerei Deputaților a susținut că guvernarea PNL este una „abramburistică”.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Vom face sesizarea în Parlament, cea pe legile justiției și una în domeniul transporturilor. Nu vom face sesizări pe fond. În primul rând, vom face o sesizare pe formă. Cele două legi cu care a venit domnul Orban în Parlament, noi nu vrem să le atacăm pe fond, vrem să le atacăm pe formă. Luni vor fi depuse aceste sesizări. Un lucru care mi se pare normal din două motive. În primul rând, a existat un referendum în România ca niciun Guvern să nu mai schimbe legile din domeniul justiției prin ordonanțe sau prin asumări. Și primul lucru pe care l-a făcut Guvernul Orban, a venit cu asumări pe domeniul justiției”, a declarat Marcel Ciolacu, sâmbătă, la Antena 3.

Liderul interimar al PSD a mai spus că „atâta timp cât există legi în Parlamentul României, mai ales într-o formă finală de dezbatere, nu poți să vii tu Guvern să îți asumi și să treci peste Parlament. Parlamentul României este instituția care legiferează în orice stat democratic”.

Acesta a adăugat că Biroul Permanent Național (BPN) al PSD se va reuni, luni de la ora 10.00, pentru a aproba sesizarea celor două acte normative la CCR și pentru a decide strategia în cazul în care Executivul își asumă răspunderea pe abrogarea unor prevederi din OUG 114 și Legea bugetului pe anul 2020.

„Sunt gata (sesizările - n.r.). Luni de dimineață, la ora 10.00 noi avem un Birou Permanent Național, în care le vom aproba și vom discuta și pașii pe care îi avem de făcut, în cazul în care Guvernul Orban va continua acest artificiu de a evita Parlamentul României. Și aici mă refer la OUG 114 și la Legea bugetului”, a explicat Ciolacu.

Chestionat ce se va întâmpla cu Legea bugetului de stat și dacă va fi adoptată până la finalul anului, Marcel Ciolacu a spus că aceste întrebări trebuie puse PNL. El a reamintit că Guvernul își asumă acum un deficit bugetar de cel puțin 40%, în condițiile în care în guvernarea PSD deficitul a fost redus de la 38% la 35%.

„Cred că sunt niște întrebări pe care le adresați în primul rând actualei guvernări. E responsabilitatea lor și creșterea euro și deficitul și asumarea deficitului în anul viitor. Am văzut și eu cu indicatorii cu care s-a venit tot prin asumare în Parlament, că deja datoria publică, mult hulita datorie publică, spunând întotdeauna că PSD-ul îi îndatorează pe copiii noștri, am văzut că PSD, în trei ani, a coborât datoria publică de la 38% la 35%, iar acum se vine cu o datorie publică asumată de cel puțin 40%, ea fiind limitată de către Uniunea Europeană. Mi se pare o guvernare, cel puțin în această perioadă abramburistică, incoerentă și e normal ca toată lumea să fie îngrijorată”, a completat Ciolacu.

Liderul interimar al social-democraților a mai anunțat că Eugen Teodorovici, care va avea duminică o conferință de presă la sediul PSD, la ora 12.00, va deschide seria de conferințe de presă care vor fi ținute în fiecare duminică de câte un lider al PSD.

„Începând de mâine (duminică – n.r.), în fiecare duminică un lider al PSD va avea o conferință de presă în interiorul sediului PSD. Domnul Teodorovici va deschide această serie de conferințe de presă. Sunt ferm convins că ar trebui urmărit mâine. Să așteptăm conferința de presă a fostului ministru de Finanțe, domnul Teodorovici. Nu cred că e corect să spun eu acum ce pregătește domnul Teodorovici. E normal ca vocea PSD să fie cât mai bine auzită și argumentele noastre că această guvernare devine toxică pentru România”, a precizat Marcel Ciolacu.

Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe trei proiecte de lege, respectiv pentru modificarea legilor justiției, abrogarea OUG 51 și pentru adoptarea Legii plafoanelor necesară adoptării Legii bugetului de stat. Amendamentele admise de Executiv au fost citite de Ludovic Orban în plenul reunit de joi al Camerei Deputaților și Senatului.