Doi deținuți de la Penitenciarul Bacău sunt judecați pentru că au înjurat și amenințat judecătorii în timpul unor ședințe. Incidentele s-au petrecut la Judecătoria Bacău, iar cei doi deținuți nu sunt la prima abatere de acest fel, fiind deja condamnați pentru fapte similare, scrie Mediafax.

ICCJ - sala Sectiilor UniteFoto: Agerpres

Cei doi deținuți sunt judecați într-un dosar care vizează încălcarea solemnităţii şedinţei, înregistrat la Judecătoria Bacău anul acesta, dosar ce va avea un nou termen la începutul anului viitor.

Deținuții au mai fost însă condamnați pentru fapte similare.

Unul dintre ei, un bărbat de 28 de ani, încarcerat în Penitenciarul Bacău pentru omor și înșelăciune, a înjurat, în 2017, președintele completului de judecată, atunci când acesta i-a atras atenția să păstreze liniștea în sală, în timpul unui termen în instanță. Cu câteva luni înainte, acesta a amenințat un alt judecător.

Potrivit motivării instanței care l-a condamnat pentru încălcarea solemnităţii şedinţei, bărbatul de 28 de ani a vorbit tare și a glumit cu un alt deținut, aflat și el în boxa persoanelor private de libertate. Când președintele de ședință i-a atras atenția că deranjează și i-a solicitat să păstreze liniștea, „inculpatul i-a răspuns persoanei vătămate că nu este suficient spațiu în boxa respectivă”. Deși i s-a explicat încă o dată că se află într-o sală de judecată, bărbatul a devenit recalcitrant și a început să înjure, „”, se arată în motivarea sentinței.

A doua situație prezentată de procurori în rechizitoriu face referire la un termen de judecată în care se dezbătea o constestație depusă de deținut, în 2016. Când i s-a dat cuvântul, inculpatul a spus că își dorește să își retragă cererea, iar consilierul juridic al Penitenciarului a considerat că acesta este un abuz de drept și a propus amendarea acestuia, fapt susținut și de procuror. Nemulțumit de propunere, deținutul s-a enervat și a început să înjure: „, < la instanță nu e dreptate, la penitenciar nu e dreptate… iau un cuțit atunci, mă duc la penitenciar și mai bine dau cu cuțitul într-unul>”, a spus bărbatul în sala de judecată. Magistratul a cerut ca bărbatul să fie scos din sala de judecată, iar acesta l-a amenințat.

În motivarea instanței se arată că „amenințările proferate de inculpat la adresa domnului judecător au fost de natură a induce o stare de temere și prin prisma faptului că inculpatul este cunoscut ca fiind o persoană deosebit de violentă, fiind condamnat pentru infracțiuni de o gravitate ridicată (omor)”.

Cel de-al doilea deținut, în vârstă de 32 de ani, și el încarcerat în Penitenciarul Bacău, când a fost prezentat instanței la un termen din dosarul său, în 2016, l-a înjurat pe judecătorul care prezida ședința. Incidentul a avut loc când bărbatului i s-a dat cuvântul pentru a explica ce solicită instanței. Bărbatul a început să strige. Deși judecătorul l-a atenționat, „acesta a continuat cu atitudinea recalcitrantă folosind printre altele și expresiile: . Când era scos din sală din cauza reacției sale, bărbatul l-a înjurat pe judecător.

Cei doi au fost condamnați în primă instanță de către magistrații Judecătoriei Neamț pentru încălcarea solemnității ședinței și ultraj judiciar. Pentru unul dintre ei, pedeapsa pentru care a fost condamnat inițial, de 21 ani, 10 luni și 23 zile închisoare, a fost mărită cu încă 9 luni. Cel de-al doilea a primit un surplus de pedeapsă de două luni. Decizia a fost contestată, însă menținută de magistrații Curții de Apel Bacău.