Rezultatele scrutinului parlamentar din Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord arată că Marea Britanie este total divizată, comentează publicaţia The Irish Post, preluată de Mediafax.

Marea BritanieFoto: pixabay.com

Partidul Naţional Scoţian (SNP) a obţinut 48 de locuri în Camera Comunelor, un fapt fără precedent. Majoritatea locuitorilor Scoţiei s-au pronunţat în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană în referendumul din 2016, iar după trei ani de negocieri eşuate se pare că poziţia scoţienilor doar s-a consolidat.

Premierul scoţian Nicola Sturgeon, liderul SNP, insistă ca Scoţia să organizeze un nou referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie, iar rezultatul scrutinului parlamentar britanic arată clar că scoţienii împărtăşesc această dorinţă.

Pe de altă parte, Boris Johnson a promis că nu va permite un nou referendum privind independenţa Scoţiei.

"Acum, Irlanda de Nord se află într-o situaţie similară. Pentru prima dată, partidele naţionaliste irlandeze şi republicane au devenit majoritare în cele şase comitate nord-irlandeze, în contextul pierderilor majore suferite de Partidul Unionist Democrat (DUP) (...)", notează Rachael O'Connor, editorialist al cotidianului The Irish Post.

Negocierile pe tema retragerii Marii Britanii din UE (Brexit) au generat permanent riscul reintroducerii controalelor la frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, ameninţând un element central al Acordului de Pace din anul 1998.

În Ţara Galilor, care a votat în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană în referendumul din 2016, Partidul Laburist, condus de Jeremy Corbyn, menţine o majoritate redusă, chiar dacă a suferit unele pierderi.

"Un referendum privind independenţa Scoţiei este acum inevitabil, partidele naţionaliste sunt la putere în Irlanda de Nord, iar opinia publică din Marea Britanie este mai degrabă divizată decât unită - în acest context, se pune problema când, nu dacă această diviziune se va manifesta concret", subliniază editorialistul cotidianului The Irish Post.