Omul de afaceri Petru Berteanu a fost trimis în judecată de DNA pentru complicitate la luare de mită în dosarul în care fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost acuzat de procurori că ar fi primit mită 800.000 de dolari. DNA ceruse încuviințarea începerii urmării penale pentru Tăriceanu, dar solicitarea a fost respinsă de Senat după mai bine de jumătate de an de tergiversări.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

DNA a anunțat vineri trimiterea în judecată a omului de afaceri fără a-i menționa numele, pentru complicitate la luare de mită.

Acuzațiile DNA:

  • Inculpatul ar fi ajutat un înalt demnitar să pretindă și să primească foloase materiale, în perioada aprilie 2007 – 25 noiembrie 2008, de la reprezentanții unei companii străine din domeniul IT, în legătură cu adoptarea unor hotărâri de guvern prin care a fost aprobată încheierea a trei acte adiționale la un contract comercial derulat de companie, având ca obiect închirierea, de către statul român, a unor licențe IT.
  • Ajutorul ar fi constat atât în intermedierea realizării înțelegerii dintre demnitarul român și reprezentanții companiei străine cu privire la plata unui comision de 10% din valoarea actelor adiționale, precum și în facilitarea transferului folosului material în patrimoniul demnitarului.
  • În baza acestei înțelegeri, inculpatul ar fi primit suma de 2.581.519 USD prin intermediul unei societăți offshore, corespunzător unui procent de 10% din primele două acte adiționale încheiate. Comisionul corespunzător celui de-al treilea act adițional nu ar mai fi fost achitat din cauza că a fost instalat un nou guvern, din care demnitarul nu mai făcea parte.
  • Din suma pe care ar fi primit-o în modul descris mai sus, inculpatul ar fi remis 800.000 USD în folosul demnitarului, prin plata parțială a datoriei pe care demnitarul ar fi avut-o față de o companie care îi furnizase consultanță politică în perioada 2007 – 2008. Diferența din comisionul încasat ar fi rămas în patrimoniul inculpatului și al unei persoane apropiate de acesta, fiind blocată parțial de autoritățile judiciare din Austria.

În luna iunie, în acest dosar DNA începuse urmărirea penală și în cazul lui Marian Marius Dorin, fost șef al Cancelariei premierului la acea vreme Călin Popescu Tăriceanu.

DNA a anunțat vineri că în cazul lui Marian Dorin s-a dispus disjungerea cauzei pentru continuarea cercetărilor pentru complicitate la luare de mită, întrucât nu a sosit răspunsul la comisiile rogatorii internaționale care îl vizează pe acesta.

De asemenea, s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la ceilalți participanți la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, precum și cu privire la alte posibile infracțiuni prin care a fost plătită diferența până la suma datorată de demnitar către firma de consultanță.

S-a dispus clasarea cauzei cu privire la două persoane fizice cercetate pentru dare de mită, care au denunțat fapta anterior sesizării organelor de urmărire penală. Persoanele fizice și juridice străine participante la fapta de dare de mită fac obiectul unei cauze penale instrumentate de autoritățile judiciare din Austria, mai anunță procurorii DNA.

Potrivit acestora, prin rechizitoriu s-a solicitat confiscarea sumei de 830.000 euro de la inculpat, precum și a sumei de 590.000 euro de la persoana care a primit o parte din comision. În acest scop, au fost indisponibilizate cinci imobile situate în București evaluate la suma de 782.500 euro, precum și un cont bancar deschis la o bancă din Austria. Totodată, s-a dispus instituirea de măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare în vederea confiscării sumelor de 100.000 euro și 1.300.000 USD, respectiv a sumei de 2.600.000 euro de la două companii offshore implicate în săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Pentru stabilirea situației de fapt și pentru identificarea bunurilor sechestrate, procurorii DNA au cooperat cu autoritățile judiciare din Austria, Elveția și Israel, adaugă DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, cu propunere de menținere a măsurilor asigurătorii.

Este vorba despre dosarul în care fostul premier și președinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de către DNA de luare de mită. Liderul ALDE ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.

Firma la care fac referire procurorii este Fujitsu Siemens Computers, cea de al cărui nume a fost legat şi dosarul Microsoft, în care au fost implicaţi mai mulţi demnitari români. În anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a făcut un denunţ cu privire la infracţiuni efectuate de angajaţii români în legătură cu încheierea şi derularea contractului pentru licenţe Microsoft din 2004 cu Guvernul României. Fujitsu Siemens Computers a mai fost implicată în alte cauze penale privind închirierea de licenţe Microsoft.

În acest caz, în noiembrie 2018 procurorii DNA au cerut Senatului să încuviințeze începerea urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu. În 3 iunie, după șapte luni de tergiversări, Senatul a respins cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale a lui Tăriceanu.