Fostul vicepremier PSD Mihai Fifor și deputatul PSD Luminița Jivan, lider al filialei Caraș-Severin, au fost audiați vineri dimineață la DNA Timișoara în dosarul șpăgilor care ar fi fost încasate de Direcția Regională de Drumuri Timișoara pentru PSD Arad, dosar în care sunt cercetați trei parlamentari de la PSD, între care liderul filialei Arad, Dorel Căprar. Și fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc a fost audiat de procurori, susținând că nu are "nicio treabă" și că probabil "niște oameni s-au lăudat" că îl cunosc, scrie Opinia Timișoarei.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 16.00Răzvan Cuc: Nu am nicio treabă cu acest dosar, niște oameni s-au lăudat că mă cunosc

La ieșirea din sediul DNA, fostul ministru al Transporturilor a susținut că el nu are "nicio treabă" cu acest dosar și că crede că s-a lămurit situația în fața procurorilor.

"Eu cred că s-a lămurit situația vizavi de lucrurile care au apărut în presă. Nu am nicio teabă cu subiectul menționat. Niște oameni probabil că s-au folosit de numele meu și de funcția pe care o aveam în acel moment. Am venit, am dat declarații, dacă e nevoie voi reveni", a spus Răzvan Cuc.

Întrebat dacă știa de numirile pe funcții de la DRDP Timișoara, Răzvan Cuc a susținut că pe el nu l-a interesat niciun fel de numire și că, din câte știe, acestea au fost făcute legal.

"Haideti să nu extrapolăm. În timpul mandatului am fost preocupat să conduc ministerul, să merg pe șantiere și să îmi fac treabă. Nu m-a interesat să fac niciun fel de numiri, numirile s-au făcut legal din câte știu eu. Numirile de directori, de directori generali s-au făcut conform ordonanței 109, restul au avut autonomie, directorii din cadrul regionalelor să își facă propria echipă, să își angajeze, că să livreze rezultatele care trebuiau făcute. Din ce am văzut în presă și ce mi s-a prezentat, au fost mai multe persoane care au găsit de cuviință la momentul acela să se laude cu faptul că mă cunosc, că au vorbit cu mine, ceea ce nu s-a întâmplat", a afirmat fostul ministru al Transporturilor.

UPDATE 14.05Răzvan Cuc: Ce a fost promovat în presă, aia știu și eu

Fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc a ajuns și el la audieri la DNA Timișoara, declarând, la intrare, că știe despre acest dosar doar după ce s-a scris din presă. "Nu știu, acum vedem, după ce intru. Ce a fost promovat în presa, aia știu și eu. Acum o să urc, o să văd despre ce e vorba", a spus Răzvan Cuc.

UPDATE 11.40 Fifor: Spun cu toată fermitatea că nu am cunoștință de ceea ce s-a întâmplat în acest dosar, am văzut în presă

Mihai Fifor, unul dintre demnitarii la care se face referire în intercepările de la dosar, a declarat, la ieșirea de la audieri, că a fost citat în calitate de martor și că a fost absolut firesc să răspundă procurorului de caz, pentru că nu are nimic de ascuns.

"Dacă vreodată este nevoie, mă pun la dispoziția organelor de cercetare atunci când este nevoie de mine sau de informații pe care s-ar putea să le știu. Vreau să spun cu fermitate că nu am cunoștință de ceea ce s-a întâmplat în acest dosar, am văzut în presă, sunt lucruri pe care nu pot decât să le dezavuez ferm. Am încercat, de-a lungul carierei mele, să respect și să aplic legea și rămân ferm în a susține aceste lucruri. Pe de altă parte, sprijin activitatea instituțiilor abilitate să facă lumina în acest caz pentru că eu cred că este foarte important că lucrurile să fie analizate și lămurite așa cum prevede legea", a susținut Mihai Fifor la ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție Timișoara.

El a mai susținut că niciodată nu i-a cerut cineva să își "exercite în vreun fel influența pentru angajări sau pentru orice altceva".

În acestă dimineață, a fost audiat și Emilian Pintea, fost șef de cabinet al cancelariei vicepremierului Fifor, care a ajuns la DNA Timișoara cu câteva minute înaintea acestuia. El a spus, la ieșirea de la audieri, că s-a "prevalat de dreptul la tăcere": "Aceasta este decizia mea în acest moment".

UPDATE 9.50 Fostul vicepremier și ministru de Interne Mihai Fifor a ajuns la DNA Timișoara, spunând că a fost citat în calitate de martor. "Sunt invitat în calitate de martor. Ne dați voie? O să facem declarații la ieșire", a spus Mihai Fifor, la intrarea în sediul DNA Timișoara.

Deputatul PSD Luminița Jivan, lider al filialei Caraș-Severin, a venit vineri dimineață la DNA Timișoara pentru audieri în acest dosar. La intrarea în sediul DNA, Jivan a spus că va răspunde întrebărilor jurnaliștilor după ce va sta de vorbă cu procurorii. Ea a spus că nu are nicio legătură cu acest dosar.

Vineri, este așteptat la audieri la DNA Timișoara, în același dosar, și Răzvan Cuc, citat pentru ora 12.00 tot în calitate de martor.

Parlamentarii PSD Gheorghe Dorel Căprar, Florin Tripa și Ioan Chisăliță sunt urmăriți penal de DNA pentru mai multe infracțiuni de corupție, potrivit unui comunicat al instituției. Cele mai multe acuzații sunt reținute în sarcina șefului PSD Arad, Dorel Căprar, care ar fi avut ultimul cuvânt în cazul numirii în funcții publice a unor persoane care, se arată în comunicatul DNA, "ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută”. În acest dosar au fost reținute alte opt persoane, între care șeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, Cristian Ispravnic, consilier județean PSD și Cristian Horgea, soțul fostului prefect de Arad Florentina Horgea.

Potrivit procurorilor, persoanele cu funcții de conducere ofereau protecție controlorilor de trafic contra unor sume de bani.

"În cadrul unor agenții de control și încasare situate în punctele de trecere a frontierei ar fi existat obiceiul ca funcționarii care își desfășoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale și sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata și aplica anumite sancțiuni acestora. Spre exemplu, pentru a oferi , în perioada 2016-noiembrie 2019, inculpata Miuțescu Elisabeta ar fi pretins și primit de la o persoană având funcția de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro”, se menționa într-un comunicat al DNA.

De asemenea, conform procurorilor, angajările pe posturi de controlori de trafic în cadrul DRDP Timișoara s-ar fi făcut prin fraudarea concursului. "De menționat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină suspectului Căprar Dorel Gheorghe”, mai spus procurorii DNA.

Procurorii mai susțin că șefii din cadrul DRDP Timișoara sau din alte instituții locale sau regionale, susținuți de partid în funcții, "ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută”. "Distinct de aceste sume lunare, persoanele cu funcții de conducere susținute în acele funcții de partid ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, raportat la necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid, identificându-se o asemenea situație când suspectul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins și primit suma de 4.500 de lei de la inculpații Horgea Cristian, Lucaciu Mircea și suspectul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegații din Japonia”, mai arată procurorii.

Cum funcționa rețeaua

Potrivit procurorilor DNA, în perioada iunie-noiembrie 2019, Căprar a fost implicat, alături de Cristian Ispravnic, șeful D.R.D.P. Timișoara și Cristian Horgea, șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac II, în fraudarea concursului pentru ocuparea posturilor în structurile locale ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.).

Potrivit DNA, posturile ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină lui Căprar.

Procurorii susțin că sumele de bani care ar fi fost negociate pentru ocuparea posturilor de controlor trafic ar fi fost între 4.000 și 10.000 de euro.

„În ceea ce-l privește pe suspectul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației județene de partid. De asemenea, cercetările au mai stabilit că șefii din cadrul D.R.D.P Timișoara sau în alte instituții locale sau regionale, susținute de partid în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută”, se arată în comunicatul DNA.

Șeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, Cristian Ispravnic, a fost reținut, împreună cu mai multe persoane, în dosarul în care DNA a făcut luni mai multe percheziții. Alături de Ispravnic, consilier PSD, ridicat luni de la sediul din Arad al partidului, au mai fost reținute șapte persoane, printre care și Cristian Horgea, soțul fostului prefect de Arad, Florentina Horgea.

Astfel, după multe ore de audieri, au mai fost reținuți pentru 24 de ore Mircea Lucaciu, șef la Departamentul Venituri din Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timișoara, Mirel Pascu, șef la Juridic, Elisabeta Miutescu, angajată a Direcției, Cristian Horgea, responsabil de cântar, și Cristian Dima, lucrător la cântar. Acestora li se adaugă Anca Stoenescu, fostă șefă la Inspectoratul Școlar Arad, care ar fi răspuns la comenzi politice, și Alin Vasile Baetan, pentru care ar fi fost aranjat un concurs, condamnat în trecut cu suspendare, scria Opinia Timișoarei.