Impactul revizuirii ratingului României de la stabil la negativ de către agenția Standard & Poor's "nu va fi măsurabil” pentru omul de rând, dar unii investitori se vor gândi încă o dată dacă este cazul să investească în România și este posibil să apară și o influență asupra dobânzilor pe piața internațională, a declarat joi președintele Klaus Iohannis.

Cladirea Standard & Poor's din New YorkFoto: Reuters

S&P Global Ratings și-a revizuit miercuri perspectiva asupra României la negativă, de la stabilă, a anunțat agenția de rating, precizând că menține ratingul creditului suveran în monedă străină și pe termen scurt la „BBB- / A-3”.

Președintele Klaus Iohannis susține că pentru omul de rând impactul nu va fi măsurabil, dar sigur că unii investitori se vor gândi o dată în plus dacă este cazul să investească în România sau nu. De asemenea, este posibil să apară o mică influență și la dobânzile pe piața internațională, a declarat joi Iohannis, aflat la Bruxelles.

El a mai spus că revizuirea perspectivei ratingului României este cauzată de derapajul bugetar care a apărut motivat de cheltuiala excesivă și de bugetul prost făcut de guvernul PSD. "Acesta (Guvernul PNL - n.r.) abia a venit și a găsit situația gata deteriorată. Sunt convins că pe măsură ce vom continua, vom avea un buget mult mai solid pentru 2020, un comportament bugetar adecvat, se va reveni”, a mai spus șeful statului.