Manuscrisele lui Mircea Eliade care ar fi urmat să fie scoase la licitaţie în 16 decembrie au fost retrase de la vânzare, a declarat joi preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Mircea EliadeFoto: Wikimedia Commons

"Manuscrisele sunt scoase, din când în când, ca şi alte obiecte, la licitaţie. Academia Română a aflat. Am încercat să luăm legătura cu proprietarii celor mai importante şi mi s-a spus înainte de Adunarea Generală, n-am putut să verific, că au fost retrase şi că nu se va participa la licitaţie decât după o discuţie cu Academia Română. Sau poate nu va mai fi cazul de licitaţie", a declarat Pop, pentru Agerpres.

HotNews.ro a semnalat marți că într-o postare pe pagina sa de Facebook, Eugen Ciurtin, specialist în istoria religiilor și indianistică, a atras atența că manuscrisele lui Mircea Eliade vor fi scoase la licitație la jumătatea lunii decembrie în București și ar putea „să nu poată fi consultate alte decenii la rând de nimeni”. Licitaţia "Manuscrise, dedicaţii şi scrisori" este programată pentru 16 decembrie.

Ministerul Culturii a cerut miercuri Casei Historic să oprească licitaţia manuscriselor lui Mircea Eliade şi să permită Muzeului Naţional de Istorie a României să negocieze direct cu ofertanţii achiziţii din fondul Handoca.

"Ministerul Culturii îşi doreşte ca patrimoniul cultural al României să rămână în proprietatea statului român şi, de aceea, cerem public agentului economic Historic să oprească licitaţia şi să permită Muzeului Naţional de Istorie a României, prin managerul său, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, să negocieze direct cu ofertanţii achiziţionarea tuturor manuscriselor aflate la vânzare din fondul Handoca. Suntem convinşi că o astfel de soluţie este în interesul tuturor părţilor implicate atât din punct de vedere material, cât şi moral", se afirma într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Culturii.

Potrivit Ministerului Culturii, statul ar fi putut să-și exercite dreptul de preemțiune în cazul unor bunuri de patrimoniu mobil clasate, însă consilierul de specialitate al casei de licitații Historic a atestat că documentele în cauză nu sunt susceptibile de clasare, având un punctaj mai mic de 150 de puncte.