Procurorul general interimar, Bogdan Licu, susține desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și spune că opțiunea Adinei Florea de a se retrage din procedura de numire la conducerea secției este una personală.

Bogdan LicuFoto: Agerpres

"Este o opțiune personală, ca și opțiunea unui magistrat de a se pensiona”, a spus Bogdan Licu la sediul CSM, în privința deciziei Adinei Florea de a renunța la procedura de numire a sa la șefia SIIJ.

Întrebat dacă susține desființarea SIIJ, procurorul general interimar a răspuns: "Eu, personal, mi-am spus punctul de vedere scris în adresa pe care am înaintat-o CJUE. (...) Da, bineînțeles”.

În urmă cu un an, însă, Bogdan Licu nu vedea o problemă în transformarea Secției Speciale în Direcție.

„Cu privire la transformarea Secţiei în direcţie, nu am calitatea să vă spun dacă e bine sau dacă e rău. Dacă e să vă spun părerea mea personală, nu are rost să vă spun pentru că e mai amplă. Dar din moment ce avem şapte direcţii în cadrul Ministerului Public, nu văd care ar fi problema şi ca această secţie să fie transformată în direcţie. Singura diferenţă ar fi că ar avea un buget propriu prin care să-şi gestioneze singură banii alocaţi”, spunea Bogdan Licu, în noiembrie 2018, în cadrul unei discuții care a avut loc la Ministerul Justiției legată de nevoile acestei structuri. (sursa - Mediafax)

Capitolul numirii Adinei Florea la conducerea controversatei Secții speciale de anchetare a magistraților s-a închis, după 7 tentative eșuate ale președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, de a o impune în funcție. Plenul CSM a luat act miercuri de retragerea candidaturii Adinei Florea și a constatat închisă procedura de numire a acesteia în funcția de procuror-șef al secției.

În 5 decembrie, Adina Florea a depus o cerere la CSM de retragere din procedura de numire în funcția de procuror-șef al Secției de anchetare a magistraților.

Președintele CSM, Lia Savonea, a inclus de 7 ori pe ordinea de zi a plenului validarea rezultatelor concursului pentru șefia SIIJ câștigat de Adina Florea, însă de fiecare dată fără succes. O parte dintre membrii CSM au boicotat plenul prin absența lor, care a dus la neîntrunirea cvorumului, iar în alte ședințe s-a produs un blocaj deoarece a fost număr egal de voturi pentru ambele opțiuni - "împotrivă” și "pentru”.

Noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, membru de drept în CSM, spunea că în cazul în care pe ordinea de zi a plenului va fi inclusă din nou numirea Adinei Florea, el va vota "împotrivă”.

La solicitarea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, adunările generale ale instanțelor și parchetelor s-au întrunit săptămâna trecută pentru a decide asupra a patru teme, între care Secția specială de anchetare a magistraților, contestată inclusiv de către instituțiile europene. Aproape 83 la sută dintre procurorii și judecătorii care și-au exprimat punctele de vedere asupra Secției de anchetare a magistraților au optat pentru desființarea acestei controversate structuri de parchet, potrivit Forumului Judecătorilor, care nu a încheiat încă centralizarea voturilor.