Premierul Ludovic Orban spune că în cazul interzicerii cumulului pensiei cu salariul de la stat ar prefera ca forma de reglementare să nu fie prin ordonanță de urgență.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrebat, miercuri, dacă pentru interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul de stat va fi dată ordonanță de urgență, Ludovic Orban a răspuns: "Aș prefera să nu dau ordonanță de urgență. Am căutat să evit. De exemplu, am dat OUG cu rezidenții pentru că a existat acea problemă cu blocarea concursului foarte mult timp, iar noi ne-am angajat să găsim o soluție astfel încât și cei care reusesc la examen față de locurile stabilite inițial să aibă posibilitatea să facă rezidențiatul".

Ministerul Muncii lucrează la un proiect de lege prin care să fie interzis cumulul pensiei cu salariul la stat, ministrul Violeta Alexandru declarând că în foarte scurt timp va prezenta în guvern o "propunere coerentă în acest sens".

Ea preciza că se va ține cont de situația celor cu pensii mici și că măsura va respecta deciziile Curții Constituționale.

În decembrie 2008, Guvernul Boc a emis o ordonanță de urgență cu același obiect de reglementare, celor care aveau pensii peste plafonul de 1.500 de lei fiindu-le interzis cumulul cu salariul de la stat. Actul normativ a fost atacat la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului. CCR a decis în 2009 că OUG este neconstituțională, motivând că afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituție.