USR nu a primit deocamdată proiectul legii plafoanelor bugetare şi proiectul de buget, afirmă Dan Barna, care spune că există riscul ca din cauza "bombelor" lăsate de PSD România să intre "într-o zonă de instabilitate bugetară dramatică".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este una dintre priorităţi, fără îndoială (ca România să aibă un buget pentru anul viitor - n.r.) Aici nu e niciun fel de dubiu. Însă şi la buget sunt discuţii şi nu vreau să presupunem un vot în alb, în orice fel de condiţii. (...) Ar fi o premieră, nu s-a mai întâmplat (asumarea răspunderii pe legea plafoanelor - n.r.). E o discuţie dacă se poate constituţional sau nu (...) Dar perspectiva aceea în care construim un buget care scoate România din deficitul de 3% semnificativ şi ne aruncă într-o inflaţie de 7-8 ani, din care se risipesc toate economiile cetăţenilor, nu este din punctul nostru de vedere o guvernare responsabilă", a declarat liderul USR, Dan Barna, pentru Realitatea Plus, potrivit Agerpres.

El a avertizat că există un risc foarte mare ca "pe bombele lăsate de PSD în legislaţie să intrăm într-o zonă de instabilitate bugetară dramatică pentru viitorul României", pe următorii patru ani şi opt ani.

Liderul USR mai spune că până acum a văzut doar declaraţii, nu și cifre şi variante de buget dinspre Ministerul Finanţelor şi dinspre premierul Orban.

"Am văzut o proiecţie de deficit. Vrem să vedem o proiecţie a bugetului pe acest an şi perspective pe mai departe, pentru a vedea cum sunt integrate actualele reglementări, inclusiv cele de pensii, astfel încât să nu pornim într-o cascadă a inflaţiei pe care să nu o mai putem opri. Pentru că acesta e riscul major", a menţionat Barna.

Liderul USR a mai spus că, deşi a existat o declaraţie publică potrivit căreia le-ar fi fost transmis proiectul de buget, reprezentanţii USR nu l-au primit deocamdată şi că poate acesta e "undeva, în trafic".

"Încă nu a ajuns la noi, probabil e pe drum. În momentul în care va ajunge la noi ne vom exprima foarte clar punctul de vedere. (...) Sau (a fost transmis - n.r.) cu aceste servicii de curierat pe bicicletă şi poate ajunge un pic mai greu. Nu e o ironie, dar în momentul în care apar la televizor declaraţii că au avut loc consultări şi că li s-a transmis bugetul colegilor de la USR... Mă rog, poate e undeva în trafic", a adăugat Barna.

CITEȘTE ȘI: Opt măsuri pe care este construit bugetul pe 2020: de la creșterea accizei pentru țigări, până la indemnizația pentru hrană/ Deficit de 3,6% din PIB