Premierul Ludovic Orban i-a cerut marți ministrului Dezvoltării, Ion Ştefan, să realizeze într-o săptămână un raport privind situaţiile de lucrări pe PNDL, în care să fie evidențiate cele care nu corespund cu realizarea lor efectivă. "Nu plătim nimic din ceea ce nu corespunde realităţii din teren", a spus Orban, la începutul ședinței de Guvern.

Guvernul OrbanFoto: gov.ro

Premierul a spus că "domnii primari trebuie să înţeleagă că nu mai funcţionează lucrurile aşa cum au funcţionat cu Guvernul PSD în care să servească spre decontare lucrări neefectuate, beneficiind de subiectivismul relaţiei politice". Potrivit premierului, lucrările se vor plăti cu singura condiţie să fi fost efectuate la calitatea care este prevăzută în contract.

Ministrul Dezvoltării a spus că sunt desfășurate două operaţiuni de control în teritoriu. Prima operaţiune este desfăşurată de Corpul de control împreună cu o echipă de la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC). În prima săptămână au fost controale în șase judeţe vizate, iar acum în alte 6 judeţe. Ion Ștefan spune că "avem surprize neplăcute".

Ministrul Dezvoltării a spus că al doilea set de măsuri a constat în folosirea ISC pentru un control total pentru fiecare lucrare. "Cred că până la sfârşitul săptămânii putem acoperi în totalitate anexele prezentate ministerului", a spus Ion Ştefan.

Acesta susține că a trimis o notă către primari prin care le dă posibilitatea să-și retragă "de bună voie şi nesiliţi de nimeni" acele anexe înaintate ministerului. Ion Ștefan a spus că aici au fost "rezultate pozitive".