Lia Savonea, unul dintre cei mai contestați președinți ai Consiliului Superior al Magistraturii, spune, la finalul mandatului său de un an, că hotărârile luate de CSM în această perioadă nu au fost perfecte, dar au fost substanțiale.

Lia SavoneaFoto: Captura YouTube

În ședința de marți a plenului CSM, în care este aleasă noua conducere, Lia Savonea și-a prezentat bilanțul, ea susținând că măsurile luate în mandatul său au fost premise pentru îmbunătățirea calității justiției ca serviciu public și a percepției asupra activității sistemului judiciar.

"Activitățile realizate și măsurile adoptate în consiliu în cursul anului 2019 nu sunt perfecte, dar sunt substanțiale și perfectibile. Fără să poată rezolva deodată toate problemele cu care se confruntă sistemul judiciar român, acestea au fost menite să constituie premise pentru îmbunătățirea calității justiției ca serviciu public, dar și a percepției asupra activității sistemului judiciar. (...) Mecanismele apărării independenței, imparțialității și reputației magistraților au vizat stoparea tendințelor de influențare sau de afectare a actului de justiție și de corectare a unor percepții publice eronate. Consiliul a urmărit adoptarea măsurilor necesare în scopul consolidării independenței justiției, asigurării condițiilor pentru desfășurarea activității instanțelor și parchetelor, a responsabilizării magistraților”, a spus Lia Savonea, citată de Mediafax.

Ea a mai susținut că unul dintre principalele obiective ale Consiliului l-a constituit asigurarea necesarului de resurse umane pentru buna desfășurare a activității în instanțe și în parchete.

Fost șef al Curții de Apel București, Lia Savonea este soția avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet al lui Cătalin Voicu, condamnat definitiv în două dosare penale. În mandatul de un an la șefia CSM, Savonea a intrat în conflict cu o parte a membrilor Consiliului și cu fostul ministru al Justiției Ana Birchall.

Cel mai mare scandal a fost generat de încercările repetate ale acesteia de a o impune pe Adina Florea la conducerea controversatei secții de anchetare a magistraților. Mai exact, Lia Savonea a avut 7 tentative eșuate de numire a Adinei Florea în funcția de procuror-șef al Secției speciale.

De altfel, șapte membri ai CSM au cerut plenului, la jumătatea lunii octombrie, să o revoce din funcție pe Lia Savonea, pentru "modul defectuos" în care a condus instituția, "îndepărtând-o de la rolul său constituțional, cu consecinţe extrem de grave pe planul funcţionării şi credibilităţii".

Solicitarea de revocare a Liei Savonea a fost semnată de șapte membri ai Consiliului: judecător Mihai Andrei Bălan, procuror Cristian Mihai Ban, judecător Andrea Annamaria Chiș, procuror Florin Deac, judecător Mihai Bogdan Mateescu și procuror Nicolae Andrei Solomon, procuror Tatiana Toader. Este vorba despre cei care s-au opus numirii Adinei Florea și au boicotat plenul CSM.

Cei șapte membri ai CSM spuneau că restabilirea credibilităţii Consiliului, restaurarea neutralităţii acestuia și reaşezarea sa în parametri optimi ai unei funcţionări efective în scopul îndeplinirii rolului său fundamental de garant al independenţei justiţiei pot fi realizate doar începând cu revocarea Liei Savonea din această funcţie, având în vedere modul defectuos de exercitare a atribuţiilor manageriale, prin "depăşirea nepermisă a competenţelor legale şi inabilitatea de a crea un climat favorabil comunicării".

Cei șapte judecători și procurori din CSM arătau că, prin modul defectuos în care și-a exercitat atribuțiile, Savonea a îndepărtat Consiliul de la rolul său constituțional, făcând imposibilă colaborarea, cu consecinţe extrem de grave pe planul funcţionării şi credibilităţii acestuia atât pe plan intern, faţă de magistraţii români şi de întreaga societate, cât şi pe plan extern, în raporturile cu organismele internaţionale.