Noul procuror-şef al Biroului Procurorului Public European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, se declară convinsă că, împreună cu Curtea Europeană de Justiţie, Parchetul European va constitui pilonul principal în justiţie şi va apăra mai bine valorile europene, statul de drept şi cetăţenii europeni. Ea face aceste declarații într-un material de prezentare a EPPO, publicat pe site-ul Consiliului UE.

KovesiFoto: Digi 24

Parchetul European va fi o structură de investigare a fraudei financiare, în special a fraudei împotriva fondurilor europene, spune procurorul-şef al Biroului Procurorului Public European (EPPO), într-un videoclip de prezentare a acestei structuri, publicat pe site-ul Consiliului UE.

''Priorităţile noastre vor fi legate de investigarea eficientă, de recuperarea daunelor şi îndeplinirea principalelor obiective care sunt stipulate în reglementări'', afirmă Laura Codruța Kovesi, care este primul procuror-şef european.

În videoclipul de prezentare a EPPO, Kovesi spune că înființarea acestei instituții este o decizie istorică pentru că este prima dată când vom avea un organism pentru procurori pentru a investiga infracţiunile. "(...)Sunt sigură că împreună cu Curtea Europeană de Justiţie vom constitui pilonul principal în justiţie şi vom apăra mai bine valorile europene, statul de drept şi cetăţenii europeni'', a mai spus Laura Kodruţa Kovesi, prezentându-şi viziunea şi planurile de a lupta împotriva fraudei UE.

În 23 octombrie, David Sassoli, președintele Parlamentului European, și Tytti Tuppurainen, ministrul afacerilor europene din Finlanda (țara care deține în prezent Președinția Consiliului UE) au semnat la Strasbourg decizia de numire a Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european. Kovesi a fost selectată de pe o listă scurtă de trei candidaţi propuşi de un comitet de selecţie independent şi în urma unei cereri deschise de candidaturi. În cursa pentru acest post s-au mai aflat francezul Jean-Francois Bohnert şi germanul Andres Ritter.

Laura Codruţa Kovesi va avea un mandat de şapte ani.

Parchetul European (EPPO), care se așteaptă să fie operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracțiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.