Magistrații Tribunalului București l-au condamnat la 1 an de închisoare cu amânarea executării pedepsei pe Adrian Bărbulescu, cel care i-a trimis mesaje de amenințare jurnalistei Emilia Șercan. Ofițerul și-a recunoscut vina. Decizia poate fi atacată, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Adrian Bărbulescu, ofițerul de poliție care i-a trimis mesaje de amenințare Emiliei Șercan a fost condamnat la 1 an de închisoare de Tribunalul București, însă nu va executa pedeapsa, ci va fi supravegheat o perioadă de 2 ani.

Instanța a admis acordul de recunoaștere a vinovăției. Decizia poate fi atacată.

Ofițerul de poliție Adrian Bărbulescu, cel care mi-a trimis mesajul de amenințare cu moartea a fost condamnat la un an de închisoare cu amânare după ce și-a recunoscut faptele în fața anchetatorilor și a făcut acord de recunoaștere.

Emilia Șercan: Nu sunt foarte bucuroasă de acestă decizie

Jurnalista a reacționat pe Facebook, spunând că nu este foarte bucuroasă de această decizie a instanței, însă este nevoită să înțeleagă și să accepte că pedeapsa pe care a primit-o este una mică pentru că prin declarațiile pe care Bărbulescu le-a dat în fața procurorilor DNA a contribuit la prinderea sa. Ea speră ca, în final, să se ajungă la condamnarea autorilor morali - fostul rector Adrian Iacob și fostul prorector Mihail Marcoci, cei care l-au instigat și l-au determinat să îi trimită mesajul de amenințare.

"Fostul rector Adrian Iacob și fostul prorector Mihail Marcoci sunt cei care au încercat să mă oprească și continuă să o facă hărțuindu-mă cu plângeri penale sau de altă natură pe la tot felul de instituții, pe care mi le fac direct sau indirect, pentru că, nu-i așa, mari bărbați bravi, prin tot felul de intermediari. Am tăcut destul despre toate presiunile din ultimul an; cred că e timpul să încep să vorbesc", spune Emilia Șercan.

În cursul urmăririi penale, Gheorghe Adrian Bărbulescu şi procurorul au încheiat un acord, ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei de către inculpat, in conformitate cu dispozitiile art. 478 C.pr.pen. Acordul de recunoaştere a vinovăţiei are ca obiect recunoaşterea comiterii faptei şi acceptarea încadrării juridice. De asemenea, priveşte felul şi cuantumul pedepsei, precum şi forma de executare a acesteia.

După încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, procurorul a sesizat instanţa competentă să judece cauza în fond şi a trimis acesteia acordul de recunoaştere a vinovăţiei, însoţit de dosarul de urmărire penală. Instanța a admis astfel acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi a pronunţat soluţia cu privire la care s-a ajuns la un acord în cursul urmăririi penale.

Tot în cauza privind amenințarea jurnalistei, DNA i-a trimis în judecată pe fostul prorector al Academiei de Poliție, Petrică Marcoci, și pe rectorul instituției, Adrian Iacob, pentru instigare la șantaj. Cei doi l-ar fi convins pe Adrian Bărbulescu să îi trimită mesaje Emiliei Șercan.

„La sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpaţii Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail, rector, respectiv prorector al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigaţie – persoană vătămată, mesaje de ameninţare (un mesaj tip text şi cinci mesaje folosind aplicaţia Facebook Messenger) pentru a o constrânge să înceteze investigaţiile jurnalistice care îl vizau pe rectorul Academiei de Poliţie, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională. Concomitent, cei doi instigatori i-au promis poliţistului care a trimis efectiv mesajele de ameninţare că îi vor asigura protecţia pentru a nu fi tras la răspundere penală şi, pe parcursul săvârşirii faptelor, chiar i-au adresat încurajări”, se arată într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Potrivit procurorilor, la sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, rectorul şi prorectorul Academiei i-au cerut lui Bărbulescu Gheorghe Adrian, „profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relaţia de subordonare funcţională, diferenţa de vârstă şi de grad profesional, relaţia personală care se dezvoltase între ei şi recunoştinţa acestuia din urmă pentru oportunitatea de a continua să activeze în mediul universitar”, să trimită mesaje de ameninţare jurnalistei Emilia Şercan pentru a o determina să oprească investigaţiile jurnalistice care îl vizau pe rectorul Iacob Adrian.