Delegaţii din Convenţia Naţională a PLUS au votat, duminică, mai multe modificări la statutul partidului, printre care şi aceea că "nu pot deveni membri persoanele care au dat anterior dovadă de traseism sau oportunism politic". O altă prevedere este că președintele unei filiale locale sau județene PLUS nu va putea fi simultan primar, președinte al consiliului județean, parlamentar sau ministru.

Conventia PLUSFoto: Facebook

Cel care a prezentat modificările la statut în ședința Convenţiei Naţionale a fost Andrei Lupu, unul dintre coordonatorii regiunii Sud-Muntenia:

  • În viitor nu mai pot să devină membri PLUS persoanele care au dat anterior dovadă de traseism sau oportunism politic.
  • Perioada în care se pot face contestaţii asupra adeziunilor era de 15 zile, acum a fost extinsă la şase luni şi se precizează mai clar cine poate aproba aceste contestaţii.
  • Membrii au dreptul de a primi susţinerea PLUS în situaţia în care sunt supuşi unor tratamente injuste sau neîntemeiate ca urmare a implicării în acţiuni organizate de către partid. Au existat cazuri în care membrii care strângeau semnături pe stradă sau împărţeau pliante au fost puşi în situaţia de a da explicații Poliţiei Locale.
  • Cei care deţin funcţia de coordonator de comunitate nu pot fi preşedinte sau membru al Biroului judeţean ori al Biroului local, nu pot fi coordonatori regionali şi nu pot fi preşedinte al PLUS, iar în cadrul statului nu vor putea fi parlamentari, europarlamentari sau să aibă alte funcţii în administraţia centrală.
  • Membrii fără reşedinţă sau domiciliu în afara ţării care solicită înscrierea în filiale din diaspora trebuie să poată face dovada activităţii pe teritoriul acelei filiale în procesul de înscriere în PLUS prin oferirea unor "dovezi rezonabile".
  • Modificări la statut care clarifică şi obligaţiile legate de plata cotizaţiei - fiecare membru va putea să îşi plătească doar lui cotizaţia, nu va mai putea plăti şi pentru alţii.

Pentru aceste modificări de statut au votat 943 de delegaţi, 126 au votat împotrivă şi 43 s-au abţinut.

Ulterior, Dacian Cioloș a scris pe Facebook că în primul rând au fost întărite măsurile care asigură integritatea în PLUS, prin introducerea în statut atât a unor prevederi referitoare la respingerea traseismului ori a oportunismului politic, precum și prin prevederea unui set extins de incompatibilități între funcțiile ocupate în cadrul partidului și cele ocupate în stat.

El spune că, de exemplu, președintele unei filiale locale sau județene PLUS nu va putea fi simultan primar, președinte al consiliului județean, parlamentar sau ministru. "Este modul în care ne asigurăm că membrii PLUS își vor dedica întreaga pricepere funcției pe care o ocupă, evitând apariția baronilor obișnuiți în alte partide".

De asemenea, Cioloș a explicat că în fiecare localitate a fost introdus câte un "consiliu al comunităților”, organ care va funcționa ca un parlament local (incluzând de la patru-cinci membri în localitățile mici până la aproape 300 de membri în București) și care va putea adopta hotărâri de interes local ori îi va putea trage la răspundere pe cei aleși în funcții executive.

În ceea ce privește desemnarea candidaților PLUS la alegerile locale și parlamentare, au fost introduse proceduri ce vor permite ca deciziile să se bazeze pe votul membrilor.

În ceea ce privește conducerea națională a PLUS, s-a decis instituirea funcției de președinte executiv, care va fi desemnat de către Consiliul Național al PLUS și va prelua o parte dintre atribuțiile președintelui PLUS. O altă modificare este că minimum 10% dintre membrii Biroului Național și ai Consiliului Național PLUS, principalele organe de conducere de la nivel național, precum și minimum 10% dintre candidații PLUS pentru funcții publice vor fi întotdeauna tineri sub 30 de ani.

Fostul premier Dacian Cioloș a fost reales, sâmbătă, președinte al PLUS. El a fost singurul candidat și a fost validat la șefia partidului în cadrul Convenției Naționale a partidului. De asemenea, au fost aleși coordonatorii regionali ai partidului.