Primul ministru francez, Edouard Philippe, a declarat că este hotărât să finalizeze reforma sistemului de pensii propus de guvernul său, însă liderul sindicatului CGT a transmis că va lupta până la retragerea proiectului.

Edouard Philippe (sursa foto- facebook)Foto: Hotnews

Preşedintele francez Emmanuel Macron va avea duminică seară o întâlnire de lucru cu premierul Edouard Philippe şi cu membrii Guvernului la Palatul Elysee pentru a discuta despre reforma sistemului de pensii.

Discuțiie au loc în contextul în care sistemele de transport franceze au fost paralizate duminică pentru a patra zi, în timp ce sindicatele de la SNCF și sistemul de transport public din Paris RATP și-au menținut greva împotriva reformei pensiilor.

"Sunt hotărât să duc această reformă a pensiilor până la capăt, o voi face respectuos și voi aborda îngrijorările oamenilor în legătură cu aceasta", a declarat Philippe pentru săptămânalul Le Journal du Dimanche, potrivit Mediafax.

„Dacă nu punem în aplicare o reformă minuțioasă, serioasă și progresivă astăzi, altcineva va face una mâine, dar într-adevăr cu brutalitate”, a adăugat el.

Philippe a spus vineri că va prezenta miercuri o schiţă detaliată a planului de reformă a pensiilor.

Liderul CGT, Philippe Martinez, a declarat că uniunea sa va menține protestul până când guvernul renunță la plan. „Vom continua până când planul va fi retras”, a spus el pentru JDD. „Lasă-l (Philippe) să asculte furia oamenilor. Lasă-l să spună, că numai idioții nu se răzgândesc niciodată. Lasă-l să se întoarcă de unde a plecat", a spus Martinez, adăugând că "nu există nimic bun" în planul de reformă a guvernului.

Franța are unul dintre cele mai generoase sisteme de pensii din țările OCDE. Președintele Emmanuel Macron a fost ales în 2017 pe o platformă de liberalizare a economiei și de reformare a sistemului de pensii.

Macron vrea să introducă un sistem de pensii cu drepturi egale pentru toată lumea și să elimine un set de sub-sisteme în baza cărora unii lucrători de la SNCF, RATP și alte instituții se pot pensiona la vârsta de 50 de ani, cu un deceniu înaintea celorlalți.

Sindicatele planifică o a doua manifestație marți, în urma unei prime demonstraţii care s-a desfăşurat joi, când 65.000 de oameni au protestat la Paris și 806.000 au luat parte la proteste la nivel național, potrivit cifrelor poliției.