Ucraina a ajuns la un acord de principiu cu Fondul Monetar Internațional (FMI) în ceea ce privește condițiile unui nou împrumut de 5,5 miliarde de dolari pentru ajutorarea economiei ucrainene, relatează Bloomberg, potrivit Mediafax.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

Împrumutul este pe o perioadă de trei ani, iar programul conține reforme pe care Ucraina s-a angajat să le aplice. Acestea includ măsuri pentru consolidarea independenței justiției și luptei împotriva corupției, a precizat într-un comunicat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, după o conversație telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

"Preşedintele şi cu mine am convenit că succesul economic al Ucrainei depinde în mod crucial de consolidarea statului de drept şi de sporirea integrității sistemului judiciar, precum și de reducerea intereselor personale în economie", a explicat Kristalina Georgieva. Ucraina vizase inițial încheierea acordului în septembrie, însă discuțiile s-au prelungit pe fondul incertitudinilor cu privire la soarta celei mai mari instituții bancare din țară, Privatbank. Naționalizarea băncii în 2016 este contestată de foștii proprietari.

Programul "își propune să stimuleze creșterea economică, să înlăture corupția în mod activ și să crească nivelul de trai", a precizat la rândul său și președintele ucrainean Zelenski, într-un comunicat.

Acordul trebuie aprobat de către conducerea FMI și consiliul executiv format din statele membre și este condiționat de acțiunile politice ale Kievului în direcția aplicării reformelor. Noul acord cu FMI înlocuiește un acord stand-by de 3,9 miliarde de dolari care expiră în ianuarie. Președintele ucrainean Zelenski va purta luni, la Paris, primele discuții oficiale cu președintele rus Vladimir Putin, în formatul Normandia, care include liderii Franței și ai Germaniei, pentru soluționarea conflictului armat din estul Ucrainei.