Mii de protestatari îmbrăcaţi în negru din toate categoriile de vârstâ s-au adunat duminică în Hong Kong pentru un nou miting pentru susţinerea democrației în centrul financiar care a fost tulburat de proteste în ultimele șase luni.

HotNews.roFoto: Hotnews

Activiștii anti-guvernamentali, tineri și bătrâni, s-au adunat în parcul Victoria, punctul de plecare al mitingului în cartierul comercial Causeway Bay, înainte de a porni spre Chater Road, în centrul districtului financiar.

Autoritățile au dat undă verde Frontului pentru Drepturile Civile ale Omului (CHRF) - organizator al marșurilor în mare măsură pașnice începute în iunie - pentru a organiza mitingul, pentru prima dată după 18 august, relatează Reuters, citată de Mediafax.

„Voi lupta pentru libertate până când voi muri pentru că sunt din Hong Kong”, a spus June, o mamă de 40 de ani, îmbrăcată în negru, așezată pe iarba din Parcul Victoria.

„Astăzi este vorba să fim alături de Hong Kong şi de comunitatea internațională”, a adăugat aceasta. Alții au scandat, „Luptăm pentru libertate, suntem alături de Hong Kong”, acesta fiind unul dintre sloganurile mișcării anti-guvernamentale.

Poliția a anunţat mai devreme că a arestat 11 persoane, cu vârste între 20 și 63 de ani și au confiscat arme, inclusiv cuțite ale armatei, petarde, 105 gloanțe și un pistol semiautomat, prima confiscare a unei arme de foc în șase luni de proteste.

Mulți manifestanți s-au așezat pe iarba din Parcul Victoria în așteptarea organizatorilor pentru a anunța începutul marșului programat pentru ora locală 15:00 (ora 07:00 GMT) care va urma traseul unor proteste similare, majoritatea începând pașnic, dar care ulterior au devenit ​​violente.

Într-o declarație de sâmbătă, Guvernul a făcut apel la calm și a spus că „și-a învățat lecția și le va asculta cu umilință și va accepta criticile.”