Hackeri având legături cu serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU) au fost implicaţi în piratarea unor e-mailuri ale echipei de campanie a lui Emmanuel Macron în timpul prezidenţialelor din Franţa din 2017, afirmă sâmbătă cotidianul Le Monde, potrivit Agerpres.

Emmanuel Macron si Vladimir PutinFoto: Agerpres/EPA

Le Monde scrie că două unităţi înalt specializate cu legături cu GRU 'au luat succesiv la ţintă conturile de e-mail ale unor apropiaţi ai viitorului preşedinte' francez. Publicaţia îşi sprijină afirmaţiile pe munca a doi cercetători specializaţi ai Google, precum şi pe o anchetă a companiei FireEye, specializată în identificarea celor mai sofisticaţi hackeri, mai ales din aparatul de stat al Rusiei.

Dezvăluirile intervin cu două zile înaintea vizitei la Paris a preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru un summit privind conflictul din Ucraina.

Potrivit Le Monde, un prim grup de hackeri, cu numele de cod APT28, a început în martie 2017 o operaţiune de 'phishing', constând în trimiterea de e-mailuri în scopul furtului de identitate. O lună mai târziu, o altă entitate - Sandworm, potrivit cercetătorilor de la Google - a preluat ştafeta cu acelaşi mod de operare.

Pe 5 mai, cu două zile înaintea turului secund al alegerilor, mii de documente din campania lui Macron au început să fie difuzate pe internet. Candidatul centrist, ales pe 7 mai 207 în detrimentul rivalei sale de extremă dreapta Marine Le Pen, a denunţat atunci o 'operaţiune de destabilizare' vizând 'să semene îndoiala şi dezinformarea'.

În aprilie 2017, un raport al companiei japoneze de securitate cibernetică Trend Micro atribuise deja grupului APT28 o tentativă de phishing de amploare împotriva campaniei lui Macron. Dar, potrivit Le Monde, nici această informaţie nu fusese confirmată, nici faptul că ea a dat rezultate.

Rusia a negat orice implicare în campania prezidenţială din Franţa, la fel ca şi în altele. GRU este suspectat de numeroase ingerinţe electorale, mai ales în SUA, unde este acuzat că s-a aflat la originea piratării computerelor Partidului Democrat, preludiul scandalului implicării ruse în alegerile prezidenţiale americane din 2016