Un primar francez a interzis locuitorilor să moară în weekend și în timpul sărbătorilor legale potrivit unei hotărâri publicate vineri. "Este interzis locuitorilor să moară la domiciliu pe teritoriul comunei sâmbăta, duminica și în zilele de sărbătoare publică pe o perioadă nedefinită”, arată decizia semnată de edil.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Gestul făcut de Isabelle Dugelet de la primăria comunei La Gresle, din departamentul Loire, încearcă să atragă atenția asupra lipsei de personal medical în mediul rural.

”Un deces survenit de curând într-o duminică a dovedit absurditatea unui sistem față de care un primar răspunde cu o decizie absurdă", a declarat Isabele Dugelet, primarul comunei care numără aproximativ 850 de locuitori, relatează Le Point, citat de Mediafax.

Pe 1 decembrie, edilul a avut nevoie de două ore și jumătate ca să poată găsi un medic pentru a constata decesul unui localnic, a explicat cotidianul Le Progres. ”E lipsă de respect față de persoana decedată și de familia acesteia”.

Primarul a arătat că prin decizia sa absurdă își dorește să denunțe o ”situație sanitară catastrofală” atât în comuna sa cât și în zonele învecinate din Franța.

”Oamenii reușesc cu greu să primescă tratamentul de care au nevoie, să găsească un medic și uneori trebuie să străbată mari distanțe”, a arătat Isabelle Dugelet.