​Regizorul român Bogdan Mureșanu a câștigat sâmbătă premiul Academiei Europene de Film (EFA) pentru scurt-metrajul ”Cadoul de Crăciun/ The Christmas Gift”.

Cadoul de Craciun, filmFoto: Hotnews

”E un cadou de Crăciun care a venit mai devreme, dar adevăratul cadou este că sunt aici cu atâtea personalități pe care le admir” a spus Bogdan Mureșanu pe scena ceremoniei de la Berlin, potrivit Mediafax.

Bogdan Mureşanu a fost nominalizat în secțiunea dedicată scurt-metrajelor europene, pentru ”Cadoul de Crăciun/ The Christmas Gift” (coproducţie România/ Spania).

Anul acesta, au mai fost nominalizate la premiul Academiei de Film Europene pentru cel mai bun scurtmetraj, alături de filmul lui Mureșanu, peliculele „Cães que ladram aos pássaros", de Leonor Teles (Portugalia), „Rekonstrukce", de Jiří Havlíček, Ondřej Novák (Cehia), „Les Extraordinaires Mésaventures de la jeune fille de pierre", de Gabriel Abrantes (Franţa, Portugalia), şi „Suc de Sindria", de Irene Moray (Spania). „Cadoul de Crăciun" îi are în rolurile principale pe Ioana Flora şi Adrian Văncică.

Scrisoarea unui băiat pentru Moş Crăciun îi transformă tatălui o seară într-un thriller. Pe 20 decembrie 1989, câteva zile după represiunea sângeroasă de la Timişoara, tatăl află, spre oroarea lui, că fiul său i-a trimis o scrisoare lui Moş Crăciun în care îi spunea ce-şi doreşte. Băiatul înţelesese că tatăl îşi doreşte moartea lui Ceauşescu.

Scurtmetrajul lui Bogdan Mureşanu a mai câştigat, printre altele, premiul Zilelor Filmului Românesc în secţiunea dedicată la Transilvania International Film Festival (TIFF) 2018, de la Cluj-Napoca, precum şi o menţiune specială la Festival du Cinéma Méditerranéen din Montpellier, Franţa.

De asemenea, a primit marele premiu al competiţiei de scurtmetraje a Festivalului de Film de la Cottbus, Germania, şi premiul special al publicului, Zimbrul Sălbatic, la Festivalul Internaţional de Filme Scurte Żubroffka de la Białystok, Polonia, dar şi marele premiu al juriului la Festivalul Internaţional de Scurtmetraje de la Clermont-Ferrand, Franţa.

Academia Europeană de Film și-a decernat premiile sâmbătă seară, la Haus der Berliner Festspiele, în cadrul celei de-a 32-a ediții a ceremoniei dedicate realizărilor cinematografice de pe continent.VIDEO