Papa Francisc l-a primit sâmbătă într-o audienţă privată pe prim-ministrul maltez Joseph Muscat, în pofida unui apel de anulare a întrevederii în contextul ultimelor evoluţii din ancheta privind asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, transmite Agerpres.

Papa FranciscFoto: Wikimedia Commons

Papa i-a primit în cursul dimineţii într-o audienţă 'strict privată' pe Joseph Muscat, soţia şi alţi membri ai familiei acestuia, a comunicat Vaticanul.

Contrar uzanţelor, niciun jurnalist nu a avut acces la eveniment, despre care un purtător de cuvânt al Vaticanului a precizat că fusese programat de mai multe luni.

Muscat a sosit la Roma vineri, dar şi-a anulat în ultimul moment prezenţa la MED 2019, o conferinţă de politică externă, şi nu i s-a oferit nicio întrevedere de către omologul său italian Giuseppe Conte.

Joseph Muscat a declarat că va pleca din fruntea Partidului Laburist, aflat la guvernare, pe 12 ianuarie şi că 'la câteva zile după aceea' va demisiona şi din funcţia de prim-ministru.

Un grup de 22 de universitari maltezi a trimis pe 27 noiembrie, înainte de anunţul privind demisia lui Muscat, o scrisoare la Vatican prin care îi solicitau papei să anuleze întrevederea pentru a evita ceea ce ei au numit a fi 'un exerciţiu de propagandă' în favoarea lui Muscat.

Stabilitatea politică a micii insule din Mediterana a fost zguduită recent de evoluţiile în ancheta privind asasinarea în 2017 a jurnalistei Daphne Caruana Galizia, care acuza guvernul de corupţie. Muscat nu este implicat direct în ancheta, care a avansat rapid în ultimele săptămâni, dar se află sub presiune din cauza fostului său şef de cabinet Keith Schembri, acuzat de un suspect că a fost cel care a dat ordinul uciderii jurnalistei.