Fostul premier conservator John Major i-a îndemnat pe britanici să voteze împotriva politicienilor care susțin Brexit-ul și, implicit, împotriva partidului pe care l-a condus cândva și a actualului premier Boris Johnson. Britanicii sunt așteptați la urne joi, 12 decembrie, în cadrul alegerilor anticipate care ar putea oferi sau nu conservatorilor majoritatea parlamentară necesară tranșării problemei divorțului de UE.

John Major (sursa foto- facebook)Foto: Hotnews

Major a transmis vineri la un miting electoral un mesaj prin care pleda în favoarea unui nou referendum care să decidă soarta Brexit-ului, relatează euronews.

Major, care este una dintre cele mai populare figuri ale Partidului Conservator, și-a continuat pledoaria insistând asupra faptului că Brexit-ul este ”cea mai mare greșeală de politică externă din timpul vieții sale”.

În mesajul video difuzat la mitingul respectiv, Major nu spunea explicit că alegătorii trebuie să voteze împotriva Partidului Conservator, însă fostul lider în vârstă de 76 de ani a marșat pe criticile la adresa Brexit, adăugând că blocarea unui nou vot asupra problemei este o manevră ”nedemocratică”.

"Atunci când națiunea a votat asupra Brexit-ului, oamenii au votat pe baza unor promisiuni fictive și imposibil de transpus în practică. Având în vedere că acum faptele sunt cunoscute, este cu totul ieșit din comun că un nou vot este refuzat”, a transmis fostul premier.

"Este ieșit din comun și, sincer, nedemocratic”, a adăugat el. El a atras atenția asupra faptului că ieșirea din blocul comunitar le va afecta viața oamenilor pentru următoarele decenii, va sărăci și va slăbi țara, iar cei mai afectați vor fi tocmai categoriile cele mai vulnerabile din punct de vedere social.

La finalul discursului, Major a spus că politica duce uneori la alianțe bizare, introducându-l astfel pe fostul premier laburist Tony Blair, la rândul său, un opozant al Brexit-ului.