Cele trei persoane de la vârful Poliţiei Judeţene (IPJ) Bistriţa-Năsăud care în urmă cu cinci ani au fost acuzate de DNA de fapte de corupţie şi arestate preventiv au fost condamnate de Tribunalul Maramureş, în primă instanţă, la pedepse cu închisoarea de până la trei ani, cu suspendare.

Instanta de judecataFoto: pixabay.com

Dosarul a ajuns în instanţă în februarie 2015, iar cei care au primit condamnări sunt fostul şef al IPJ Bistriţa-Năsăud Ioan Ovidiu Mureşan, fostul şef al Poliţiei Rutiere Judeţene Roberto Hasnăş şi fostul şef al Poliţiei Năsăud Leon Cloşcă.

Singura acuzaţie care s-a reţinut în cazul celor trei, dintre cele formulate de DNA, a fost aceea de abuz în serviciu în formă continuată, scrie Agerpres. Potrivit sentinţei pronunțate joi de Tribunalul Maramureș, condamnarea a fost pronunţată fără acord de recunoaştere a vinovăţiei.

În acelaşi timp, inculpaţilor le-a fost respinsă solicitarea de a se constata nulitatea absolută a interceptărilor convorbirilor telefonice autorizate şi a proceselor-verbale de redare a acestora.

Fostul şef al IPJ Bistriţa-Năsăud a primit 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, din care se va deduce perioada de 7 luni petrecută în arest preventiv şi o lună petrecută în arest la domiciliu. Ceilalţi doi, Hasnăş şi Cloşcă, au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare, din care se va deduce perioada de 6 luni de arest preventiv şi o lună de arest la domiciliu.

Tribunalul Maramureş a decis în toate cele trei cazuri ca pedeapsă complementară, interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice şi de a ocupa o funcţie publică sau o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de doi ani. De asemenea, fiecare dintre cei trei condamnaţi va avea de plătit câte 10.000 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului.

Decizia Tribunalului Maramureş nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.