Traian Berbeceanu va fi numit șef de cabinet al ministrului de Interne

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 5 decembrie 2019, 15:29 Actualitate | Esenţial


Traian Berbeceanu
Foto: Facebook
Traian Berbeceanu va fi numit șef de cabinet al ministrului de Interne, Marcel Vela. Anunțul a fost făcut joi de ministrul Vela.

Traian Bereceanu a fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba între 2005 și 2013, când a trebuit să plece în urma unei anchete a DIICOT. A stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că ar fi sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.

Berbeceanu a fost achitat în 2016, în prima instanță, fiind găsit nevinovat pentru faptele de luare de mită, sprijinire grup infracţional organizat, spălare de bani, fals în declaraţii, fals sub semnătură privată, complicitate la delapidare, fapte de care l-au acuzat procurorii DIICOT în 2013.

Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată în iulie 2014, fiind acuzat de DIICOT că, în cursul anului 2011, în calitate de ofițer de poliție judiciară și având funcția de șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba, a sprijinit grupul infracțional organizat din care făceau parte Gheorghe Rusu, Dorin Cupetiu și alte persoane. Astfel, el era acuzat că ar fi primit de la Gheorghe și Anca Rusu un autoturism VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 de euro, în schimbul furnizării către aceștia a unor date și informații privitoare la cercetarea lor sau a SC Uranus Junior 2003 SRL ori a altor persoane din aceeași grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu efectuarea unor percheziții domiciliare.

În 6 noiembrie, procesul în care fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Traian Berbeceanu este judecat la completul de 5 al instanței supreme a fost suspendat. Decizia a fost luată în condițiile în care Înalta Curte de Casație și Justiție a decis miercuri sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu patru întrebări legate de aplicarea hotărârii Curții Constituționale privind completurile specializate de 3 judecători.

În dosarul comisarului Berbeceanu, Înalta Curte a decis miercuri sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu aceleași patru întrebări, iar până la răspunsul CJUE procesul este suspendat. Decizia de suspendare a dosarului nu este însă definitivă.

Instanţa supremă vrea să afle de la CJUE dacă deciziile Curţii Constituţionale (care este un organ exterior puterii judecătoreşti) privind modalitatea de compunere a completurilor de judecată ar trebui aplicate atunci când sunt anulate decizii în dosarele de fraude pe fonduri europene. De asemenea, judecătorii români doresc să afle dacă tratatele şi deciziile UE se opun adoptării unei decizii de către Curtea Constituţională privind compunerea completurilor de judecată.

Cele 4 întrebări trimise de instanța supremă Curţii de Justiţie a Uniunii Europene:
 • 1. Articolul 19 alin. (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană, articolul 325 alin. (1) din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene, articolul 58 din Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivei 2006/70/CE a Comisiei, articolul 4 din Directiva (UE) 2017/1371 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal, elaborată în temeiul articolului K.3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, privind protejarea intereselor financiare ale Comunităților Europene din 26 iulie 1995 trebuie interpretate în sensul că se opun adoptării unei decizii de către un organ exterior puterii judecătorești, Curtea Constituțională a României, care să soluţioneze o excepţie procesuală care ar viza o eventuală nelegală compunere a completurilor de judecată, în raport de principiul specializării judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (neprevăzut de Constituţia României) şi să oblige o instanţă de judecată să trimită cauzele, aflate în calea de atac a apelului (devolutivă), spre rejudecare, în primul ciclu procesual la aceeaşi instanţă?
 • 2. Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi articolul 47 alin. 2 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene trebuie interpretate în sensul că se opun constatării de către un organ exterior puterii judecătorești a nelegalei compuneri a completurilor de judecată din cadrul unei secţii a instanţei supreme (completuri compuse din judecători în funcţie, care la momentul promovării îndeplineau inclusiv condiţia specializării solicitată pentru a promova la secţia penală a instanţei supreme)?
 • 3.Aplicarea prioritară a dreptului Uniunii trebuie interpretată în sensul că permite instanței naționale să înlăture aplicarea unei decizii a instanței de contencios constituţional, care interpretează o normă inferioară Constituţiei, de organizare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, inclusă în legea internă privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, normă interpretată în mod constant, în acelaşi sens, de o instanţă de judecată timp de 16 ani?
 • 4. Conform articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene Principiul liberului acces la justiţie, include specializarea judecătorilor şi înfiinţarea unor completuri specializate la o instanţă supremă?
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26551 vizualizari

 • -42 (50 voturi)    
  Nu vreau sa fiu superficial (Joi, 5 decembrie 2019, 15:43)

  JoshuaTree [utilizator]

  Dar dacă îl văd pe nenea asta pe strada ... din poza ... mai degrabă pare un băiețaș din vechea garda ce vindea valuta ... sigur nu e fakenews asemena persoana cu asemenea trecut sa ocupe o asemena poziție in Romania? hahahha
  • +33 (39 voturi)    
   Esti superficial (Joi, 5 decembrie 2019, 16:51)

   persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui JoshuaTree

   e sigur,nu-ti mai face griji.
   • -10 (10 voturi)    
    Persuasive.... (Joi, 5 decembrie 2019, 20:58)

    JoshuaTree [utilizator] i-a raspuns lui persuasiv

    Chiparosule, tu ești Traiane? Băiatul tău e încă in proces ... după experiențele cu Dragnea și alții ... o fi normal sa se continue pe aceeași linie? Dar na.. dacă tu zici ca sunt naiv... eu zic la fel ... sunt naiv.
    • +6 (6 voturi)    
     nenea Iosif, ai o problema majora (Joi, 5 decembrie 2019, 22:03)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui JoshuaTree

     iti uram succes in lupta cu justitia! La multi ani!
     • 0 (0 voturi)    
      Proteza (Vineri, 6 decembrie 2019, 9:53)

      pax01 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      sa aveti in vedere sa-i schimbati proteza bietului om, pt. ca e foarte prost facuta si bietul de el vorbeste ca un mos neputincios de 80 de ani
  • +3 (5 voturi)    
   ... (Joi, 5 decembrie 2019, 22:21)

   samuraijack [utilizator] i-a raspuns lui JoshuaTree

   Nu te lua după înfățișare, ascultă-l un pic: https://www.youtube.com/watch?v=APQh5PqVZww
   • 0 (0 voturi)    
    mdea (Vineri, 6 decembrie 2019, 12:44)

    DoroDoro [anonim] i-a raspuns lui samuraijack

    "Situatiile deosebite cu care s-au confruntat politia romania" l-am ascultat, ms :)))
  • +3 (3 voturi)    
   Sa va faceti o idee (Vineri, 6 decembrie 2019, 7:44)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui JoshuaTree

   sau se poate sa o aveti deja, Dl Berbeceanu a suparat ceva manelisti PSD forte grei ...pe filiera Timisoara se putea ajunge la prim ministru. Doar ca atunci ca si acum, pe traseu sunt pioni de sacrificiu.
   Lasat sa isi faca treba si sustinut, sunt sigur ca vom vedea destul de repede rezultate. SRI ar trebui sa aiba o idee macar cine e dupa primul rand de pioni. Oricum nici PSD nu isi mai permite sa hranesca atatea guri. Va fi un adevar care iesit la suprafata, va aduce beneficii pentru toate partile.
   Chiar si pentru cei care nu stiu despre ce e vorba, vor ave o idee cat de sus merg clanuri.Si ce conexiuni au avut in guvern.
 • +21 (29 voturi)    
  Da (Joi, 5 decembrie 2019, 15:45)

  HP [utilizator]

  Excelent. Bine Traian !
 • -37 (53 voturi)    
  Mizerabilii (Joi, 5 decembrie 2019, 15:51)

  Mazeta [utilizator]

  Mi se pare corect ca banditii sa fie numiți șefi ai poliției, fiindcă ei cunosc cel mai bine clanurile mafiote. Din interior.
  • +23 (29 voturi)    
   Vezi ca ''banditii'' te pot da (Joi, 5 decembrie 2019, 16:52)

   persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   in judecata.Eu in locul lor asa as face.
   • -8 (8 voturi)    
    Hai ma traianele (Joi, 5 decembrie 2019, 20:59)

    JoshuaTree [utilizator] i-a raspuns lui persuasiv

    Scuze de T dar ... totuși ... sa dai in judecată ? Te simți bandit ?
 • +21 (27 voturi)    
  ...in sfirsit! (Joi, 5 decembrie 2019, 15:56)

  ALTAN [utilizator]

  ...bravo!...cautati sa aveti pe toate posturile importante,doar, profesionisti veritabili...asa tara are o sansa sa isi revina din marasmul care a cuprins-o!
 • +32 (38 voturi)    
  O veste mare! (Joi, 5 decembrie 2019, 16:09)

  Metec [utilizator]

  Curajul Guvernului Orban este remarcabil. Acest comisar incoruptibil si inflexibil, adevarat Cattani de Hunedoara, este omul ideal pentru renasterea Politiei Romane!
  Bravo, domnule Ministru!
  • -3 (11 voturi)    
   cum era intrebarea aia de la referendum? (Joi, 5 decembrie 2019, 19:11)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Metec

   fara inocenti in functii publice?
   • +5 (9 voturi)    
    fara comunisti liberi pe forumuri (Joi, 5 decembrie 2019, 22:01)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

    ar fi o idee ff buna.
 • -39 (47 voturi)    
  Pai bine stimate ministru, nu ti-ai gasit (Joi, 5 decembrie 2019, 16:14)

  xrogo [utilizator]

  alt sef de cabinet numai pe acest individ cu dosare penale in lucru?
  • +22 (30 voturi)    
   Disperare mare (Joi, 5 decembrie 2019, 16:57)

   persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   frustrare cat cuprinde.
   • -8 (10 voturi)    
    Da ai dreptate (Joi, 5 decembrie 2019, 21:00)

    JoshuaTree [utilizator] i-a raspuns lui persuasiv

    La cât ai postat in articolul asta sigur este o frustrare mare in partea ta. Sănătate ! Și bafta la proces ;)
  • +9 (9 voturi)    
   da si nu (Joi, 5 decembrie 2019, 21:24)

   invalidprotocol [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   In mod normal ai avea dreptate.

   Doar ca nu inteleg de ce nu scrie in articol ca cei de la DIICOT care l-au trimis in judecata de fapt i-au inscenat dosarul, fiind la randul lor trimisi in judecata de DNA. Iar in timp ce Berbecanu a fost achitat in prima instanta, anchetatorii lui au primit toti pedepse cu executare (pana la 7 ani).

   Insa totusi puteau sa gaseasca pe altcineva cat timp nu exista o sentinta definitiva.
 • +26 (30 voturi)    
  In fine (Joi, 5 decembrie 2019, 16:30)

  mopsu [utilizator]

  un om adevărat ,...
 • +25 (29 voturi)    
  Domnule Berbeceanu , (Joi, 5 decembrie 2019, 16:38)

  Rescator [utilizator]

  Fă ceva să terminați cu clanurile interlope,hoții și
  distrugătorii de păduri,polițiștii corupți(90%),
  jandarmii corupți (70%) și cu toți nenorociții care ne
  otrăvesc viața.
 • -28 (38 voturi)    
  Din lac in put (Joi, 5 decembrie 2019, 16:45)

  mihaipricop [utilizator]

  am scapat de penalii psd ca sa-i inlocuim cu penalii pnl.
  • +19 (23 voturi)    
   Ti-e frica? (Joi, 5 decembrie 2019, 16:57)

   Capac1947 [anonim] i-a raspuns lui mihaipricop

   Sa sti ca si oamneii cinstiti pot sa traiasaca... poti incerca...
 • +20 (24 voturi)    
  Un om de incredere si un mare caracter (Joi, 5 decembrie 2019, 18:53)

  Plagarus [utilizator]

  Alegerea cea mai inspirata pt. MAI.
  Rar gasesti asemenea oameni in sistemele romanesti.
 • +13 (17 voturi)    
  O veste buna! (Joi, 5 decembrie 2019, 19:22)

  V. Istina [utilizator]

  Excelent. Schimbari reale, in bine. Sper sa se tina tare si sa nu se lase pacalit. Mult succes!
 • +15 (21 voturi)    
  Disperare mare (Joi, 5 decembrie 2019, 19:33)

  XtrO [utilizator]

  Din reactia trollilor de tip sovietic (xrogo, JoshuaTree, mazeta, etc.), disperati ca ei si stapanii lor vor ajunge sa dea socoteala pentru toata infractiunile si marlaniile pe care le-au facut sub obladuirea rosie, e clar ca numirea domnului Berbeceanu in functia de sef de cabinet al ministrului e una foarte buna. Sa speram ca vor urma si altele asemenea.
  • -10 (16 voturi)    
   "Sa speram ca vor urma si altele asemenea" (Joi, 5 decembrie 2019, 20:55)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui XtrO

   da sa speram!
   asteptam ca marian morosanu sa fie numit consilier personal pe probleme de ordine publica si sandi matei consilier pe probleme de siguranta stradala a pietonilor!
   succesuri!
   • +8 (12 voturi)    
    @miculescu-rucar (Joi, 5 decembrie 2019, 22:04)

    XtrO [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

    Nu stiu cine sunt personajele amintite mai sus. Insa stiu cine e domnul Berbeceanu. Snteteti din gasca disperatilor?
  • -5 (11 voturi)    
   troleanus (Joi, 5 decembrie 2019, 21:29)

   DoroDoro [anonim] i-a raspuns lui XtrO

   Dc era de la PSD si era numit intr-o astfel de functie avand procese pe rol era PENAL! Romani asteptau o schimbare nu agitarea verzelor in putina!
   • +7 (9 voturi)    
    @DoroDoro (Joi, 5 decembrie 2019, 22:07)

    XtrO [utilizator] i-a raspuns lui DoroDoro

    Incercati sa ganditi cu capul, nu cu carnetul de partid sau cu simpatiile specifice. Incercati sa intelegeti care e speta juridica in care cei doi delatori ai domnului Berbeceanu (nu am tupeul sa ii zic pe numele mic) sunt la puscarie pentru falsurile folosite ca argumente in deschiderea dosarului Berbeceanu.
    • -6 (12 voturi)    
     Mai nea, seful de cabinet, (Joi, 5 decembrie 2019, 23:21)

     xrogo [utilizator] i-a raspuns lui XtrO

     ca sa-si faca treaba trebuie sa aiba certificat ORNISS, ia sa-mi spui tu mie cine ii va elibera acest dosr daca individul are dosar penal in curs?
     • +3 (7 voturi)    
      @xrogo (Vineri, 6 decembrie 2019, 0:51)

      XtrO [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      Da, domn'e, ce scapare! Nici ministrul Vela, nici consilierii domniei sale, dar nimeni, nimeni din aparatul Ministerului de Interne (un fel de club de dans si bune maniere, n-asa?) nu a realizat aceasta impostura.
      Noroc cu preacinstitul patriot de cumetrie xorgo care a identificat problema si ne-a atras de atentie!
      Ma lasi?
      • -1 (3 voturi)    
       Nu te las de loc, daca tot ii aperi (Vineri, 6 decembrie 2019, 10:01)

       xrogo [utilizator] i-a raspuns lui XtrO

       pe liberali, raspunde-mi la intrebare nu te da dupa tufis!
       • +1 (1 vot)    
        @xrogo (Vineri, 6 decembrie 2019, 14:15)

        XtrO [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

        Domnn'e, nu ma fa sa cred ca esti analfabet functional. Despre ce era vorba in articol si ce ai inteles istetimea ta? Hai sa te lamuresc: Titlul zice asa: "Traian Berbeceanu va fi numit șef de cabinet al ministrului de Interne". Pricepi limba romana? In ruseste nu stiu cum sa-ti zic. Si be): daca ministrul e liberal, bravo lui. Putea sa fie din orice partid, la fel merita felicitat pentru optiunea Berbeceanu. Hai sa vad ce mai ai de comentat... mai, asta cu tufisurile in cap!
 • +6 (8 voturi)    
  CE TAREE !!!! (Vineri, 6 decembrie 2019, 0:20)

  Miha Mihaela [anonim]

  In sfarit , un om care are toate atuurile , calitatile , forta , inteligenta , dar mai ales , e INCORUPTIBIL !!! Romania avea nevoie de unul ca el ! Felicitari dle Vela pt decizia liuata ! Traian Berbeceanu nu va dezamagii romanii !!!!
 • -4 (8 voturi)    
  Marian Godina (Vineri, 6 decembrie 2019, 0:48)

  yol [utilizator]

  Nu se putea? Si nici n-are dosar penal!
 • +4 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 decembrie 2019, 9:17)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Se face curățenie la Interne. (Vineri, 6 decembrie 2019, 9:39)

  asavreau [utilizator]

  Va fi bine.
 • -1 (1 vot)    
  mda (Vineri, 6 decembrie 2019, 11:08)

  lazarut [utilizator]

  cat mai multi militieni in functii de conducere.
  pe cat posibil ceva cu intelect de limita si nedreptatit in cine stie ce rahaturi..
  hai ba
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 decembrie 2019, 11:34)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Sunt cunoscut pe acest site ca fiind un adversar (Vineri, 6 decembrie 2019, 13:31)

  Susufler0 [utilizator]

  neimpacat al coruptilor si un sustinator inflacarat al luptei anticoruptie ! Totodata sunt de formatie jurist ! Din aceasta perspectiva apreciez ca Ministrul Vela s-a grabit sa-si aleaga in functia de sef de cabinet o persoana care este intr-o procedura penala care il priveste in mod direct, indiferent de prezumtia de nevinovatie care il insoteste pana la sfarsitul definitiv al procesului ! Mult mai nimerit cred ca era sa se astepte incheierea procedurilor judiciare si apoi in functie de rezultatul acestora Ministrul de Interne putea sa-si aleaga un om care sa dea forta dovedita Ministerului ! In actualul context numirea lasa loc de interpretari daca nu chiar de contestari si in loc sa emane siguranta creaza vulnerabilitati ! Cel mai bine, daca tot s-a facut, ar fi daca procesul in care este inculpat Berbeceanu se incheie cat mai repede si, evident, in favoarea sefului de Cabinet al Ministrului !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by