Klaus Iohannis a declarat, joi, că ar fi ”utilă” o nouă lege a pensiilor, șeful statului adăugând, însă, că este o ”chestiune care nu se rezolvă nici într-o lună, nici în două.”

Iohannis si OrbanFoto: Captura Digi 24

”Eu cred că o nouă lege a pensiilor ar fi utilă, în condiţiile în care foarte mulţi, şi pensionari, şi conducători de instituţii publice, semnalează inegalităţi şi inechităţi în actuala lege a pensiilor. Dar asta este o chestiune care nu se rezolvă nici într-o lună, nici în două. Sunt convins că Guvernul Orban va face o analiză serioasă, atentă, a chestiunilor şi, în măsura în care va fi nevoie de o nouă lege, se va discuta la momentul potrivit, a spus Iohannis, înaintea întâlnirii cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti.

Întrebat despre varianta asumării răspunderii Guvernului pentru bugetul pe 2020, șeful statului a afirmat că ”este o metodă de legiferare delegată care poate să funcţioneze, pentru orice tip de lege. Constituţia nu face diferenţe între anumite tipuri de lege care pot sau n-ar putea fi asumate de Guvern. Orice lege poate să fie prezentată cu asumarea răspunderii Guvernului, dar asta este strict o decizie a Guvernului şi, dacă se va face, cu siguranţă veţi primi această informaţie de la Guvern şi nu de la mine”.

”Nu doresc eu să fac afirmaţii despre această chestiune, dar vă spun că ar fi constituţional şi este posibil să-şi asume Guvernul răspunderea pentru orice fel de lege”, a mai spus Iohannis, când jurnaliștii au insistat pe tema asumării răspunderii pe legea bugetului.