Un preot caterisit de aproape doi ani, fost paroh al unei bisericii din județul Botoșani, a fost dat afară cu mascaţii și cu executorul judecătoresc din biserica în care se baricadase, refuzând să predea cheile și să plece. După o bătălie în instanță cu fostul preot, sprijinit de o parte dintre enoriaşi, Mitropolia Moldovei a reușit să "recupereze" biserica.

preot evacuat cu mascatii din bisericaFoto: Monitorul de Botosani

Cazul datează de peste doi ani, când preotul Ioan Ungurean de la biserica din satul Schit-Orăşeni a fost caterisit. El refuzase să-l primească pe IPS Teofan în biserică, incitând oamenii să dea foc cardurilor de sănătate, scrie Ziarul de Iași. Fostul preot se baricadase practic în clădirea bisericii, de unde refuza să predea cheile şi slujea în continuare, chiar dacă decizia de a-l exclude din preoţie a fost confirmată inclusiv de către Patriarhie.

La începutul săptămânii, jandarmii, împreună cu un executor judecătoresc, au spart lacătul de la intrarea în biserică şi au redat-o proprietarilor de drept, după ce Mitropolia Moldovei a câştigat în instanţă procesul intentat preotului. Mai mulţi enoriaşi care i-au oprit şi în alte rânduri pe reprezentanţii Mitro­poliei Moldovei şi Bucovinei să intre în biserică s-au certat cu jandarmii și cu mascații veniți să recupereze biserica. Conform presei locale, oamenii au susținut că, de fapt, biserica le aparţinea lor, şi nu protopopiatului, fiindcă au contribuit cu bani la renovarea ei, şi că îl vor pe Ungureanu preot în continuare.

Fostul preot a anunțat că îşi va ţine slujbe într-un spaţiu aflat de cealaltă parte a străzii, acceptând într-un final decizia de a preda controlul asupra lăcaşului de cult, casa parohială, muzeul şi casa de oaspeţi care ţin de Parohia din Schit-Orăşeni.

"La Parohia Schit-Orăşeni a fost numit un alt paroh începând cu data de 1 februarie 2018, în persoana părintelui Constantin Bolohan. Din păcate, părintele Bolohan a fost împiedicat în a-şi exercita slujirea de preot şi de paroh, întrucât fostul preot Ungureanu, susţinut de un grup de persoane, ocupa în mod abuziv şi nelegal biserica parohială. Fiind caterisit, toate aşa-zisele «slujbe» săvârşite de Ioan Ungureanu în acest lăcaş de cult nu sunt recunoscute de Biserica Ortodoxă“, a declarat pentru Ziarul de Iași preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.